Quantcast

Kristupo vasaros festivalis pradeda kelionę po spalvingąją Portugaliją

  • Teksto dydis:

Rugpjūtis Kristupo vasaros festivalyje prasideda muzikinėmis kelionėmis po spalvingąja ir abejingų nepaliekančią Portugaliją.

Rugpjūčio 7 d. Vilniaus universiteto botanikos sode apie nesuvaidintus jausmus dainuos fado fenomenas Telmo Piresas, o rugpjūčio 11 d. Vaidilos teatre – pažintis su charizmatiškiausiu Portugalijos balsu – vokaliste Viviane.

Portugalo balsas apglėbs it lengvas vasaros vėjelis

„Telmo Piresas apdovanotas tokiu balsu, kuris apglėbia Jūsų pečius lyg šiltas, lengvas vasaros vėjelis, dvelkiantis nuo jūros.“ Taip apie dainininką, vieną iš labai nedaugelio vyrų, užkariavusių jausmingąjį fado pasaulį atsiliepia muzikos kritikai.

Gimęs Portugalijoje, tačiau didžiąją gyvenimo dalį praleidęs Vokietijoje, T. Piresas save atrado 2011 m. grįžęs į Lisaboną. Pasklidus kalboms apie „naują vyruką“, dainininkas jau po kelerių metų koncertavo prestižiškiausioje Lisabonos koncertų salėje – „Museu do Fado“, o šiandien jo kūryba ir vokalu publika mėgaujasi visame pasaulyje.

Atsigręžia į fado ištakas

T. Piresas – kompozitorius, poetas, kuriantis dainas pagal savo ir kitų modernių Lisabonos poetų eiles. Atlikėjas yra laikomas pagrindiniu Portugalijos poezijos globėju ir puoselėtoju. Jo sukurtų fado struktūra ir harmonija yra sudėtingesnės nei įprastų klasikinių, tačiau išlaiko švelnią, melancholišką nuotaiką.

2016 m. kovą dainininkas išleido antrąjį savo albumą „Ser Fado “, kuriame pristatoma jo fado žanro supratimo idėja. T. Piresas nepataikauja vyraujančioms tendencijoms, reikalaujančioms populiariosios muzikos elementų panaudojimo bei modernių instrumentuočių. Jis lieka ištikimas nuostatai, jog fado - tai „portugališkasis bliuzas“. Todėl vien tik savo balso niuansų, gestų, mimikos pagalba, T. Piresas išgauna tokį išraiškingumą bei įtaiguma, jog kiekvieną kūrinį galima suprasti be žodžių.

Rugpjūčio 7 d., sekmadienį, 19 val. Vilniaus universiteto botanikos sode pasiduokite portugalo žavesiui koncerte „Telmo Pires: fado bučinys”.

Charizmatiškiausias Portugalijos balsas Lietuvoje

Su kiekvienu žodžiu, su kiekviena melodija ši dainininkė vis labiau pakeri. Klausantis Viviane, galima įsitikinti, jog charizmatiškiausiu Portugalijos balsu ji tituluojama ne be priežasties.

Atlikėjos dainos – tarsi mažytės istorijos, talpinančios savyje visiems pažįstamus jausmus, situacijas bei išsiliejančios unikaliu skambesiu. Čia girdėti šansonų elegancija, Lotynų Amerikos ritmai, fado ilgesys, subtiliai apjungti aksominio balso.

Viviane gimė ir augo Prancūzijoje, būdama trylikos persikėlė į Portugaliją. 1990 m. atlikėja pradėjo savo muzikinę karjerą drauge su gitaristu To Viegas sukūrusi grupę „Entre aspas“. 2005 m. iširus grupei, Viviane pradėjo solinę karjerą ir pristatė debiutinį savo albumą „Amores imperfeitos“. Dabar dainininkės diskografiją sudaro penki soliniai albumai, o koncertiniai maršrutai nuolatos pildosi naujomis kryptimis.

Paklausta, kur jaučiasi geriausiai, Viviane valiūkiškai atsako – scenoje! Čia – jos sielos namai, kurių šiluma rugpjūčio 11 d., ketvirtadienį, 19 val. Vaidilos teatre dainininkė dalinsis su Jumis. Koncerto „Su kiekvienu žodžiu (Con toda palabra)“ atlikėjai: Viviane (vokalas, fleita, Portugalija), Tó Viegas (portugališkoji gitara, Portugalija), João Vitorino (akustinė gitara, Portugalija), Filipe Valentim (klavišiniai, Portugalija). Programoje skambės autorinės kompozicijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių