Quantcast

Kristupo vasaros festivalio startas – nusėtas žvaigždėmis

  • Teksto dydis:

Kristupo vasaros festivalis palydėjo į didžiąją sceną daug Lietuvos muzikos talentų. Šiemet pirmasis jo koncertas suves vieną ryškiausių lietuvių pianistų Petrą Geniušą ir kylančią batutos žvaigždę Giedrę Šlekytę.

Ši Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos absolventė šiais metais jau du kartus atkreipė į save muzikos pasaulio dėmesį. Pavasarį ji pateko į prestižinio jaunųjų dirigentų konkurso Zalcburge (Austrija) finalininkų trijulę bei tapo finalininke viename didžiausių pasaulyje tarptautiniame N.Malko dirigentų konkurse Danijoje.

Paraiškas varžytis N.Malko konkurse buvo pateikę net 317 pretendentų, o Zalcburgo festivalio prizo siekė 65 kandidatai iš 31 šalies penkiuose žemynuose. G. Šlekytė Zalcburge dėl prizo kovos su šveicaru ir čeku rugpjūtį. Finalinės konkurso perklausos vyks festivalio metu kaip atviri visuomenei koncertai. Trijulė diriguos orkestrui „Camerata Salzburg“ Zalcburgo universiteto didžiojoje salėje.

G.Šlekytė, galima sakyti, žengia šio konkurso nugalėtojos Mirgos Gražinytės pėdomis. Baigusi M.K.Čiurlionio menų mokyklą, Giedrė studijavo dirigavimą Graco universitete, Leipcigo muzikos ir teatro bei Ciuricho menų akademijose. Studijų metais ji dirbo su Vidurio Vokietijos radijo (MDR), Hamburgo simfoniniais orkestrais, kitais vokiečių kolektyvais, tobulinosi pas daugelį batutos meistrų.

Mergina taip pat dirigavo Pietų Vestfalijos filharmonijos, Frankfurto simfoniniam, Linco Brucknerio ir kitiems orkestrams, gastroliavo Pietų Korėjoje. Ji laimėjo antrąją vietą Vokietijos aukštųjų mokyklų dirigavimo konkurse bei tarptautiniame Solono Michaelideso dirigavimo konkurse Kipre, tapo nacionalinio B.Grincevičiūtės vokalistų konkurso nugalėtoja.

Nuo 2013-ųjų G.Šlekytė yra Vokietijos muzikos tarybos dirigentų forumo stipendininkė.

Koncertas su P.Geniušu – tarsi dar vienas prizas jaunai menininkei. Lietuvoje nėra įdomesnio ir lankstesnio fortepijono virtuozo. Šis pianistas išsiskiria tarp kitų šalies atlikėjų plačiais interesais ir nuolatinėmis, dažnai rizikingomis naujų išraiškos formų, nekasdieniškų muzikinių ir dvasinių potyrių paieškomis.

Meistriškai įvaldęs platų klasikinių, romantinių bei šiuolaikinių kūrinių repertuarą, jis rengia rečitalius ir koncertuoja kaip solistas su simfoniniais orkestrais, įvairiais kameriniais ansambliais ir solistais. P.Geniušo scenos partneriai yra buvę Mstislavas Rostropovičius, Yehudi  Menuhinas, Raimundas Katilius, Aleksandras Kniazevas, Davidas Geringas, Virgilijus Noreika. Pastaruoju metu atlikėjas ypač dažnai muzikuoja su šiuolaikinio džiazo meistrais Liudu Mockūnu ir Vladimiru Čekasinu.

P.Geniušą galima pamatyti ir akompanuojantį dramos spektakliams, baletui ar net kabaretui, dalyvaujantį džiazo ir įvairius muzikos stilius kryžminančiuose projektuose. Jo muzikinis akiratis – nuo anglų virginalistų ir įvairių pasaulio tautų folkloro iki avangardinės muzikos, džiazo ir elektronikos.

Pianistas yra pelnęs daugybę apdovanojimų, tarp jų – Nacionalinę kultūros ir meno premiją.

Universalumu garsėja ir solisto bei dirigentės partneriu koncerte tapsiantis Vilniaus miesto savivaldybės Šv.Kristoforo kamerinis orkestras, vadovaujamas profesoriaus Donato Katkaus. Kritikai žarsto jam pagyrimus už baroko, klasicizmo, šiuolaikinės muzikos atlikimą, retų partitūrų gaivinimą.

Kolektyvas surengė džiazo,  popmuzikos koncertų, netradicinių projektų, pelnė pripažinimą kaip aistringas lietuvių muzikos propaguotojas, išleido per 30 kompaktinių plokštelių Lietuvos, JAV, Vokietijos, Švedijos, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos įrašų kompanijose.

2002 metais maestro D.Katkui už Šv.Kristoforo kamerinio orkestro veiklą buvo įteikta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija, o jo vadovaujamam kolektyvui už nuopelnus Vilniaus kultūrai – Šv.Kristoforo statulėlė.

Galingas vasaros akordas: Kristupo vasaros festivalio atidarymo koncertas. Dalyvauja: Vilniaus miesto savivaldybės Šv.Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus), solistas Petras Geniušas (fortepijonas), dirigentė Giedrė Šlekytė. W. A. Mozart, Z. Kodaly ir kitų autorių kūriniai.
Birželio 28 d.19 val. Piano.lt vasaros terasoje (Trakų g. 9/1, Vilnius).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių