Quantcast

„Kristupo vasaros festivalio“ gerbėjų laukia 50 renginių

  • Teksto dydis:

Į jokius stilistinius rėmus netelpanti muzikos šventė prasidės jau birželio 28 d., o jos lankytojams skirtingose Vilniaus erdvėse ir Lietuvos regionuose bus pristatyta apie 50 renginių.

Įvairiaspalvė programa, pamėgti tradiciniai koncertų ciklai, originalūs projektai, iškiliausi Lietuvos bei užsienio atlikėjai – tai tik kelios frazės, atspindinčios 21-ąjį kartą organizuojamą „Kristupo vasaros festivalį“. Į jokius stilistinius rėmus netelpanti muzikos šventė prasidės jau birželio 28 d., o jos lankytojams skirtingose Vilniaus erdvėse ir Lietuvos regionuose bus pristatyta apie 50 renginių.

Du mėnesius truksiantis „Kristupo vasaros festivalis“, greta klasikinės muzikos šedevrų kviečia klausytis džiazo, world music, klasikos ir net specialių programų mažyliams iki 18 mėnesių.

„Koncertai mažiausiems klausytojams - iššūkis tiek formos, tiek turinio prasme, tačiau labai jų laukiame. Kita festivalio naujiena – didžioji dalis koncertų išsikelia į atviras erdves. Žinoma, tai – didelė rizika, bet norisi kiek įmanoma pasidžiaugti trumpa vasara, kad ir kokia kaprizinga ji bebūtų“, – festivalio naujienas pristatė direktorė Jurgita Murauskienė.

„Kristupo vasaros festivalio“ lankytojams koncertuos Lietuvos Prancūzijos, JAV, Brazilijos, Pietų Afrikos, Italijos, Ispanijos, Gruzijos, Šveicarijos, Austrijos ir kitų pasaulio valstybių atlikėjai. Kaip pasakojo, J. Murauskienė, programas atrenka meno vadovai, kurie važinėja po įvairiausius renginius, bendrauja su kolegomis Lietuvoje ir svetur, gauna jų rekomendacijų.

„Esminis atrankos principas – meninė kokybė ir išskirtinumas, tai, ko paprastai negirdime įprasto koncertinio sezono metu. Tarkim, A. Vivaldi muzika papildyta flamenko ritmais ir harmonija, o flamenkas – orkestriniu skambesiu, įgauna visai kitą spalvą, tačiau charakteris išlieka; instrumentas, kuriuo ne grojama, o šokama vėlgi paliks visai kitus įspūdžius...“, – pastebėjo pašnekovė.

Anot festivalio meno vadovo, prof. Donato Katkaus, sudarant programą nemažai pasiūlymų gaunama tiesiogiai iš atlikėjų, kadangi renginys per ilgą gyvavimo laiką pelnė puikią reputaciją. Tačiau neatsiliekama ir nuo šiuolaikinių technologijų bei socialinių tinklų, kuriuose galima rasti įdomios ir vertingos informacijos.

„Stengsiuosi nepraleisti nei vieno, – paklausta, kuriuos festivalio koncertus šiais metais būtina aplankyti, šypsosi J. Murauskienė. – Muzikine prasme man labai įdomūs visų pianistų pasirodymai, taip pat intriguoja baritono iš Pietų Afrikos koncertas kartu su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, kuriame jis atliks ne tik klasiką, numerius iš miuziklų, bet ir prabils Zulu bei Chosu genčių kalba. Taip pat, intriguoja Ania Losinger, savo kūnu valdanti unikalų instrumentą – xala. Beje, jų yra tik trys pasaulyje.“

Pasak organizatorių, dėmėsį reikėtų atkreipti ir į gitaros elito pažibos iš Kinijos Xuefei Yang pasirodymą. Pirmą kartą Lietuvoje koncertuosianti atlikėja laikoma tarptautiniu fenomenu ir viena geriausių pasaulio instrumentalisčių.

Festivalio klausytojams jau pažįstamas atlikėjas, Carlosas Pinana, prieš metus nustebinęs publiką „Flamenko mišiomis“, grįžta su dar įspūdingesniais užmojais: A. Vivaldi muziką jis praturtino ispaniškais ritmais, o flamenką – išraiškingu, sodriu orkestro skambesiu. Interpretuoti Lietuvoje C. Pinanai padės klasikinės gitaros žvaigždė Krzyztof Pelech ir perkusininkas Miguel Angel Orengo.

Portugalijos brangakmeniu tituluojamai Marai Pedro – vos penkiolika. Nesuvaidintu nuoširdumu spindinti, brandžiu balsu apdovanota ir fado žanrą įsimylėjusi atlikėja „Kristupo vasaros festivalyje“ publikai žada atskleisti pietietiškas melodijas visu grožiu.

Festivalyje šią vasarą orkestro skambėsį pakeis aštuoni vyrų balsai – Austrijos pasididžiavimas, pasaulio chorų čempionato nugalėtojai, vokalinis ansamblis „Voices Unlimited“. Standartų nebijančio laužyti kolektyvo pasirodymuose profesionalumas dera su gera humoro doze, šou elementais, choreografija ir net aksesuarais.

Išskirtinius pasirodymus „Kristupo vasaros festivalyje“ atliks ir ryškiausios Lietuvos scenos žvaigždės. Artistiška energija, subtilia ironija ir nebanaliais dainų tekstais pavergiantys „Liūdni slibinai“ pakvies į akustinį koncertą trise, o viena populiariausių šalies dainininkių, Justė Arlauskaitė – Jazzu, kartu su scenos partneriu Kęstučiu Pavalkiu (klavišiniai), užburs klausytojus džiazo klasikos ir populiariosios muzikos melodijomis.

„Renkantis renginius, visiems patarčiau gerai pasistudijuoti festivalio programą ir pagalvoti, ko tikitės iš pasirodymų – naujų įspūdžių ir efektų, gerai žinomų atlikėjų naujo amplua, stilių sintezės bei samplaikos, o gal tiesiog geros nuotaikos“, – pridūrė „Kristupo vasaros festivalio“ direktorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių