Quantcast

„Klasika visiems“ klausytojus jaudins W. A. Mozarto „Requiem“ akordais

  • Teksto dydis:

Edukacinio projekto „Klasika visiems“ dalyviai kviečia gruodžio 9 d., šeštadienį, 20 val. Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje pasiklausyti vieno žinomiausių ir nuostabiausių klasikos kūrinių – jaudinančiu grožiu persmelkto ir gilaus tragizmo kupino W. A. Mozarto „Requiem“.

Vilniaus universiteto (VU) chorų „Pro musica“, „Gaudeamus“, „Virgo“ ir VU kamerinio orkestro (vadovas P. B. Koncė) rengiamas projektas „Klasika visiems“ jau kelinti metai į gausų chorą suvienija ne vieną šimtą muzikos raštą pažįstančių klasikos gerbėjų.

Šiemet projekto dalyviams talkins garsūs šalies ir užsienio solistai – sopranas Gunta Gelgotė, mecosopranas Ieva Prudnikovaitė, tenoras Ivan Gusev (Rusija), bosas Šarūnas Šapalas. Diriguos Rasa Gelgotienė.

Projekto eiga labai paprasta: dalyviai registruojasi internetu, savo balso partijas mokosi individualiai, vėliau susirinkę į visą dieną trunkančias repeticijas muzikuoja drauge ir iškilmingame vakariniame koncerte klausytojams pristato savo darbo rezultatą.

Kasmet į projektą užsiregistruoja net keli šimtai dalyvių, kaip ir ankstesniais metais vietos į altų ir sopranų balsus šiemet užsipildė greičiausiai, tačiau tenorai ir bosai dar gali registruotis. Šiais metais projektas susilaukė ir tarptautinio dėmesio – atvyks dalyvių iš Vokietijos, Ispanijos, Liuksemburgo, Jungtinės Karalystės.

„Labai džiugina tai, jog vis daugiau žmonių nori prisijungti prie projekto. Manau, jo sėkmę lemia du dalykai. Pirma – galimybė dainuoti nuostabią muziką, antra – projekto atvirumas: jame gali dalyvauti bet kuris žmogus, nepriklausomai nuo to, kur jis gyvena, ką veikia, koks jo amžius, tautybė ar pan. – tereikia pažinti natas, turėti šiek tiek muzikavimo patirties, ir jau gali tapti darnaus didžiulio choro nariu“, – pasakojo „Klasika visiems“ sumanytoja ir VU chorų meno vadovė Rasa Gelgotienė.

Anot dirigentės, Mozarto muzika, kiek kartų ją beatliktum – vis stebina ir žavi begaliniu temų grožiu, ryškiai atskleista dramaturgija, jaudinančiu lyrizmu, energingomis fugomis, stipriomis kulminacijomis. „Klausytojus ji paveikia emociškai ar net sukrečia, o muzikantams ją atlikti – tikra palaima“, – pabrėžė chorvedė.

W. A. Mozarto „Requiem“ – vienas geriausiai žinomų ir pagrindinių kompozitoriaus kūrinių, vainikuojantis visą jo kūrybą, nepaisant to, kad jis pats nespėjo jo pabaigti – užgeso savo kūrybinės galios zenite, sulaukęs vos 35-erių. Šis paskutinis W. A. Mozarto kūrinys, parašytas 1791 m., yra savotiškas austrų genijaus muzikinis testamentas, skatinantis gilius apmąstymus ir aukštyn pakylėjantis sielą.

„Klasika visiems“ vyksta jau šeštus metus iš eilės ir pamažu tampa neatsiejama šalies kultūrinio gyvenimo dalimi. Pirmaisiais projekto metais taip pat skambėjo šis W. A. Mozarto šedevras, 2013 m. – italų baroko meistro Antonio Vivaldi „Magnificat“, 2014 m. – ryškiausio ankstyvojo romantizmo atstovo Franzo Schuberto Mišios G-dur, 2015 m. – Gabrielio Fauré „Requiem“, pernai – įspūdingoji Carlo Orffo kantata „Carmina Burana“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių