Quantcast

Juvelyrikos konkurse Vilniuje – menininkai iš viso pasaulio

  • Teksto dydis:

Šiais metais tarptautinės juvelyrikos parodos „Amber Trip“ metu rengiamas juvelyrikos konkursas pritraukė beveik 80 dalyvių iš 18 pasaulio šalių. Profesionalūs juvelyrai rungsis dėl penkių nominacijų, o nugalėtojai paaiškės kovo 15 dieną.

„Pernai tarptautinio juvelyrikos konkurso tema buvo skirta Lietuvos laisvės šimtmečiui, o šių metų konkurso tema yra socialinė, ja siekiama atspindėti pasaulyje vyraujančias aktualijas“, – sako tarptautinio juvelyrikos konkurso „Atsitiktiniai širdies dūžiai“ komisijos vadovė, Vilniaus dailės akademijos profesorė, menininkė-juvelyrė Laima Kėrienė.

Anot jos, menininkai itin jautriai stebi žmonijoje vykstančius procesus ir asmeninėje aplinkoje, ir bendruomenėse, ir globaliu mastu. Jų įžvalgos dažnai tampa kūrybinių idėjų inspiracijomis, o meninė juvelyrika yra dėkinga raiškos forma: mažas kūrinių mastelis leidžia sutelkti mintį ir ją perteikti žiūrovams.

„Juvelyrikos meno kūrinį galima nešioti ne tik kaip puošmeną, bet kaip minties branduolį ir tokiu būdu komunikuoti su aplinkiniais. Taip juvelyrikos kūrinys iš parodinės erdvės išeina į socialinę aplinką ir pratęsia diskusiją arba tylų mąstymą, kai vien žvilgsniu galime suprasti, kas glūdi žmogaus širdyje ir mintyse, kokią žinią transliuoja aplinkiniams“, – kalba prof. L. Kėrienė.

Tarptautinio juvelyrikos konkurso „Atsitiktiniai širdies dūžiai“ komisijos vadovė pastebi, kad „Amber Trip“ juvelyrikos meno konkursai įsibėgėjo, temos darosi vis įdomesnės ir patrauklesnės reikliems kūrėjams. Konkursas kasmet skelbiamas vis platesniam menininkų ratui ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautiniu mastu ir sulaukiama kūrinių iš keliasdešimt šalių. Tokiu būdu pasaulyje vis plačiau sužinoma apie Lietuvą, ypač profesionaliosios juvelyrikos gerbėjų, kuratorių, galerininkų tarpe. Taip užmezgami kultūriniai ryšiai, kurie turi tęstinumą. Lietuvai – tai pripažinimas aukščiausio lygio meno aplinkoje.

„Amber Trip“ tarptautiniai juvelyrikos meno konkursai yra svarbus įvykis ir Lietuvos menininkams.

„Tai – galimybė Lietuvos menininkams atitrūkti nuo užsakomosios kūrybos, kur papuošalų vizijas atsineša užsakovai ir dažnai sąlygoja kūrybinius sprendimus. Meno konkursas išlaisvina mąstymą ir pakylėja į aukštesnį lygmenį. Tai ypač svarbu jauniems menininkams, kurie siekia išbandyti savo kūrybines galias ir pelnyti pripažinimą. Konkursų rezultatai plačiai viešinami ir prieinami virtualioje erdvėje. Sukuriama galimybė pristatyti autorius, kūrinius gerbėjams ir vertintojams, parodų organizatoriams visame pasaulyje“, – dalijasi patirtimi prof. L. Kėrienė.

Ji teigia, kad šiuolaikinio juvelyrikos meno kriterijai yra labai aukšti, tačiau lietuvių kūrėjai juos atitinka ir yra verti savo darbus eksponuoti svarbiausiuose pasaulio juvelyrikos meno renginiuose bei išskirtinėse erdvėse.

Tarptautinė juvelyrikos paroda „Amber Trip“ yra svarbi ne tik gintaro amatų verslui ekonomine prasme, bet ir tuo, kad parodos rengėjai įžvelgė ir sukūrė svarbią kultūrinę nišą juvelyrikos meno kūrėjams ir vartotojams. Yra daug meno gerbėjų, kurie lanko parodą ir stebi šiuolaikinės juvelyrikos naujoves šiame kasmetiniame konkurse.

Į šiais metais skelbtą tarptautinį juvelyrikos konkursą „Atsitiktiniai širdies dūžiai“ atsiliepė ir pristatė kūrinius beveik 80 juvelyrų iš 18 pasaulio šalių. Dėl nugalėtojų vardo rungsis juvelyrai iš Lietuvos, Lenkijos, Irano, Rusijos, Vokietijos, Italijos, Nyderlandų, Kinijos, Pietų Korėjos, Taivano, JAV ir kitų valstybių.

Nominantai bus renkami penkiose kategorijose: „Grand Prix“ (Didžiojo prizo), geriausio kūrinio su gintaru, objekto kategorijoje, publikos simpatijų ir papuošalo kategorijoje. Konkurso „Atsitiktiniai širdies dūžiai“ nugalėtojai bus paskelbti parodos „Amber Trip“ metu, kovo 15 dieną.

Beje, jau antrus metus iš eilės „Amber Trip“ parodoje bus ir Autorinės juvelyrikos zona, kuri šiais metais subūrė 30 autorių. Tai – tarsi paroda parodoje, kurioje pristatomi vienetiniai autoriniai darbai ir yra puiki galimybė pabendrauti su juvelyru apie kūrybos kelią nuo idėjos iki juvelyrinio dirbinio pateikimo vartotojui.

„Amber Trip“ organizatoriai taip pat pritraukė Andrzejaus Bosso parodą „Du elementai“ ir Jaunųjų estų juvelyrikos fondo parodą.

XVI tarptautinė juvelyrikos ir gintaro paroda „Amber Trip 2019“ šiemet vyksta kovo 13-16 d. Vilniuje, „Litexpo“ parodų rūmuose.

Parodoje laukiama arti 220 juvelyrikos ir gintaro verslo dalyvių iš 30 pasaulio šalių, tarp kurių – Baltijos šalys, Lenkija, Turkija, Italija, Ukraina, Rusija, Baltarusija, JAV, Japonija, Indija, Pietų Afrika, Meksika. Tikimasi, kad parodą aplankys apie 600 svarbių pirkėjų (didmenininkų, muziejininkų, kolekcininkų, žaliavos tiekėjų ir pirkėjų). Į renginį kasmet atvyksta vis daugiau svečių iš Artimųjų Rytų šalių, todėl pirmąkart „Amber Trip” parodoje bus įrengtas specialus musulmonų maldos kambarys.

„Litexpo“ parodų rūmuose rengiamos parodos „Amber Trip“ bendras plotas šiais metais viršys 6,6 tūkst. kv. metrų, iš jo 2,7 tūkst. kv. metrų užims ekspozicijos. Daugiau kaip pusę (apie 60 proc.) ekspozicijų ploto atiteks gintarui ir jo dirbiniams, apie 40 proc. – juvelyrikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha portretas
pasilaikyk sau ta jankiska darbeli...

sss

sss portretas
nu ten gi firmu masines gamybos paroda muge,ten mazai menininku dalyvauja su vienetiniais darbais,juk ten plagijatoriu kopijuotoju tuntai belaukentys pasitverti geros idejos,kad pastampuot sau masiskai...menininkai parodas rengia galerijose,o ne gamybininku mugese...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių