Quantcast

J.Meko centras kraustosi į naujas patalpas Užupyje

  • Teksto dydis:

Aštuonerius metus Vilniaus Gynėjų gatvėje veikęs Jono Meko vizualiųjų menų centras (JMVMC), valdantis vieną didžiausių „Fluxus“ meno judėjimo kūrinių kolekcijų pasaulyje, keliasi į naujas patalpas.

Kaip BNS sakė JMVMC direktorius Gintaras Sodeika, centras iš „Vilniaus vartų“ pastato priverstas išsikelti bankrutavus jį valdžiusiai bendrovei „Ranga IV“ ir rudenį vėl atsidarys Užupyje, Malūnų gatvėje.

„Eksponuojame paskutinę parodą savo patalpose, kelsimės rudenį į kitą vietą. Sprendimas jau yra, patalpos suteiktos, nes ,kaip žinia, Gynėjų gatvėje patalpos buvo suteiktos paramos būdu. Deja, „Ranga IV“ nebeturi galimybės mūsų remti, todėl patalpomis pasirūpino Vilniaus miesto savivaldybė, mūsų steigėjas“, - BNS sakė G.Sodeika.

Dabartinėse patalpose JMVMC veikė nuo 2007-ųjų.

Kada tiksliai kolekciją lankytojai galės išvysti naujose patalpose, G.Sodeika negalėjo pasakyti, nes jas dar reikia įrengti, bet neabejojo, kad tai įvyks rudenį. Jo manymu, naujoji erdvė bus šiek tiek mažiau tinkama ekspozicijai, tačiau turėtų pritraukti daugiau lankytojų.

„Užupis yra vieta, kur tikrai ateina daugiau miesto svečių ir pačių vilniečių, ateina pasidairyti „menų“. Todėl galvojame, kad geografiškai ši vieta bus palankesnė“, - sakė G.Sodeika.

Šiuo metu Nacionalinėje dailės galerijoje, anot G.Sodeikos, rodoma „pačios didžiausios apimties“ JMKC kolekcijos ekspozicija, pavadinta „Pasaulis pagal „Fluxus“. Parodoje yra ne tik kūriniai iš JMKC turimos „Fluxus“ kolekcijos, bet ir eksponatų iš kai kurių privačių kolekcijų, kurie paskolinti parodai.

2013-aisiais dalis „Fluxus“ kolekcijos buvo pristatyta Ermitažo muziejuje Sankt Peterburge, taip pat darbai pabuvojo Kijeve, Niujorke.

Paroda „Pasaulis pagal „Fluxus“ Vilniuje veiks iki rugsėjo 20-osios.

Vienintelis JMVMC steigėjas ir dalininkas yra Vilniaus miesto savivaldybė.

„Fluxus“ kolekciją Vilniaus savivaldybė 2007-aisiais įsigijo iš JAV gyvenančio lietuvių menininko. kinematografo Jono Meko už 13 mln. litų (3,77 mln. eurų). Pinigai mokėti kelerius metus - šiuo metu kolekcija jau išpirkta. Ją sudaro paties J.Meko, Jurgio Mačiūno, Nam June Paiko (Nam Džiūn Paiko), Roberto Morriso (Moriso), Yoko Ono (Joko Ono) ir kitų žinomų menininkų darbai.

„Fluxus“ kolekciją sudaro apie 2600 eksponatų ir tai yra trečia pagal dydį šio judėjimo kolekcija pasaulyje po Niujorko Moderniojo meno muziejaus ir Štutgarto valstybinės galerijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių