Quantcast

J. Vaitkutės parodoje – kūriniai iš žemės

  • Teksto dydis:

Kūrėja Jolita Vaikutė, meno objektus kurianti iš netradicinių medžiagų, Vilniaus rotušėje surengė parodą, kurioje ji eksponuoja darbus, sukurtus iš žemės. Darbai skirti Valstybės atkūrimo šimtmečiui, todėl ir medžiaga – žemė – simboliška, sako parodos autorė.

Penkių instaliacijų ekspozicija „Šimtas žemės apkabinimų“ tai pirmoji Jolitos Vaitkutės ciklo dalis, skirta Valstybės atkūrimo šimtmečiui. Joje atkurtos penkios Lietuvos asmenybės – filosofas Stasys Šalkauskis, partizanas Adolfas Ramanauskas-Vanagas, kunigas tėvas Stanislovas, rašytoja Jurga Ivanauskaitė ir dainininkas Vytautas Kernagis. Visus šių žmonių portretus Jolita Vaitkutė sukūrė iš žemės.

Žemė valstybės atkūrimo šimtmečio kontekste turi simbolinį pradą, sako kūrėja. Tai konceptualus objektas jungiantis žmogų su tėvyne.

„Žemė iš Želvos, Molėtų rajone, lietuviška žemė iš giminės šeimos sodybos ir atsivežėm, norėjom kažko autentiško. Šiuo metu renkuosi juodžemį, nes norisi juodai baltus paveikslus atkurti, bet žemė turi ne tik spalviškumą, bet ir tekstūriškumą. Netgi būdama šlapia ji kitokia, šiuo metu piešiu tik juodžemiu, bet norėtųsi piešti įvairiomis Lietuvos kraštų žemėmis“,– teigė J. Vaitkutė.

Pasak J. Vaitkutės, nors žemė yra paprasta ir archajiška, ji kaip kūrybos priemonė gali būti atrasta iš naujo. Žemė turi ne tik spalvą, bet ir faktūrą, vienaip atrodo šlapia, kitaip – sausa. Ji sako nebandanti perauklėti žemės, nes ji pati diktuoja potėpį.

J. Vaitkutės darbus Vilniaus Rotušėje apžiūrėti galima iki lapkričio pabaigos.

Plačiau apie parodą – Margaritos Alper reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šaunuolė Jūs

Šaunuolė Jūs portretas
Puikūs darbai. Ačiū.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių