Quantcast

Įspūdinga Kalėdų pasaka sostinėje jau prasideda!

Šv. Kalėdų eglės, šventinis traukinukas, mugė, kalėdinis miestelis, spindinčios miesto gatvės, ledo čiuožykla Rotušės aikštėje, naujamečiai fejerverkai ir kitos pramogos. Šiemet Šv. Kalėdos sostinėje bus išties puikios!

Pramogos Rotušės aikštėje

Gedimino prospekte jau sužibo 220 mėlynų ir baltų snaigių, nušviečiančių kelią šeštadienį į sostinę atkeliaujančiai Kalėdų dvasiai.

Šeštadienį Rotušėje ir jos aikštėje vyks tradicinė Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė. Joje bus galima įsigyti Lietuvoje reziduojančių užsienio šalių ambasadorių žmonų, ambasadų darbuotojų, visuomeninių organizacijų atstovų pagamintų rankdarbių, kalėdinių puošmenų, saldumynų ir suvenyrų. Tądien Rotušės aikštėje pradės veikti ir ledo čiuožykla.

Viena didžiausių pramogų mažiesiems – šventinis elfų vairuojamas traukinukas. Jis miesto gatvėmis važinėti pradės taip pat lapkričio 30 d. maršrutu Rotušės aikštė (Didžioji ir Pilies g.)–Katedros aikštė (Šventaragio ir Vrublevskio g.)–Gedimino prospektas. Kalėdinio traukinuko bilieto kaina – 4 litai, mažiesiems ši pramoga bus nemokama.

Ugnies ir muzikos šou

Rotušės aikštėje prasidėjęs šventinis šurmulys vakarop persikels į Katedros aikštę. Planuojamas apie pusvalandį truksiantis renginys.

"Vadiname jį ugnies ir muzikos reginiu. Nedidelę, apie 20 minučių truksiančią, muzikinę programą parengė Neringa ir šaunioji "Tele bim bim" kompanija. Neabejoju, kad kalėdinėmis giesmėmis ir savo populiariausiomis dainomis jie sukurs tą gerąją nuotaiką", – sakė "Vilniaus festivalių" vadovas, kalėdinių renginių mieste organizatorius Remigijus Merkelys.

Po koncerto Katedros aikštę nušvies kerintys "Ugnies valdovų" fakyrai bei šventiniai fejerverkai ir bus įžiebta pagrindinė miesto Kalėdų eglė, kurios aukštis – apie 25 metrai. Suspindus jai, nušvis ir šventiškai papuoštos Vilniaus miesto gatvės (Vokiečių, Pilies, Vrublevskio, Konstitucijos prospektas) bei Rotušės aikštėje pastatyta eglutė.

Žinoma, ši graži šventė neįsivaizduojama be Kalėdų Senelio. Jis tikrai ten bus, šoks, dainuos su visais kartu!

Naujiena – Kalėdų miestelis

Didžiausia šiųmečių švenčių naujiena yra pirmą kartą Katedros aikštėje įsikursiantis Kalėdų miestelis. Šventiškai papuoštas jis kvies pasigėrėti autoriniais keramikos, stiklo, juvelyrikos dirbiniais ir įsigyti įvairiausių gamintojų kalėdinių dovanų.

Idėja įrengti Kalėdų miestelį Katedros aikštėje kilo, kaip sakė R.Merkelys, dėl to, kad gruodį aikštė ištuštėja.

"Ji šiek tiek apmiršta, jai trūksta gyvumo, ta eglė, kad ir kokia graži būtų, stovi vieniša kaip pirštas. Taigi nusprendėme, kad aikštei reikia suteikti daugiau gyvybės, šurmulio, juk tai – pagrindinė miesto aikštė", – teigė "Vilniaus festivalių" vadovas.

Vėl seks pasaką

Svarbiausiu ir didžiausiu šventinio laikotarpio renginiu R.Merkelys vadina 3D kalėdinę pasaką. Šiemet ant Arkikatedros bazilikos sienų ji bus rodoma antrą kartą ir, planuojama, bus ilgesnė nei pirmąjį.

"Tikimės, kad tai taps kasmete tradicija. Miestiečiams, tiek vaikams, tiek suaugusiesiems, taip pat miesto svečiams, mūsų nuomone, tai yra labiausiai pasiteisinęs renginys. Pernai pasakos nebuvo, tai, matyt, dėl to ir Kalėdos nebuvo tokios sėkmingos", – šmaikštavo pašnekovas ir pabrėžė, kad prieš dvejus metus pirmą kartą rodyta 3D pasaka "Stebuklingosios Kalėdos" visiems labai patiko.

Šiųmetė kalėdinė pasaka taip pat turės pavadinimą. Koks jis ir kokia bus ši pasaka, paaiškės vėliau, ji dar nebaigta kurti. Bet neabejojama, kad trijų dimensijų animacija bus kupina įspūdingų vizualinių efektų, magiško veiksmo ir smagių šventinių staigmenų, o Vilniaus istorijos fragmentai susipins su kalėdine tematika, tautosaka ir dabartimi. Pasaką nuo pirmos Kalėdų dienos beveik visą savaitę bus galima stebėti net tris kartus per dieną.

Tiesa, pirmą Kalėdų dieną sužibs ir aukščiausia Kalėdų egle Vilniuje vadinamas televizijos bokštas.

Fejerverkų fiesta

Specialią programą Naujųjų metų nakčiai Katedros aikštėje ruošia daugelio tarptautinių pirotechnikos festivalių ir konkursų laureatė – bendrovė "Blikas". Tikriausiai niekas neabejoja, kad laukia įspūdingas reginys. Tik štai organizatoriai kol kas suka galvas ir kaip įmanydami stengiasi gauti leidimus fejerverkus leisti iš ten, kur juos puikiai matytų visi žiūrovai.

"Leidimai dar negauti. Visa ta teritorija saugoma Pilių rezervato direkcijos. Norėtume, kad būtų galima fejerverkus leisti iš parko, kuo arčiau Katedros aikštės. Pastaruosius dvejus metus jie buvo leidžiami nuo Stalo kalno Kalnų parke. Jis yra gana atokiai nuo Katedros aikštės, ir jei yra nors kiek debesuota, aikštėje susirinkę žmonės gali ir ne viską pamatyti", – sakė R.Merkelys.

Pasak jo, fejerverkų programa turėtų trukti ne mažiau nei dešimt minučių.

Iki, Kalėdų eglute!

Laukiame šių žiemos švenčių visus metus. Jos greit ateina, bet greit ir praeina. Jau įprasta, kad sausio 6-ąją tariame "Lik sveika!" savo Kalėdų eglutei. Mieste ši diena minima iškilmingai.

Ir ateinančių metų sausio 6-ąją sostinėje bus rengiama karališkoji procesija, kuri prasidės nuo Aušros vartų ir keliaus Katedros aikštės link. Procesijos priešakyje išvysime trijų metrų aukščio biblinius personažus – Tris karalius, kurie miestui linkės derlingų metų ir į prakartėlę Katedros aikštėje atneš dovanų.

O vakare visi gyventojai bus kviečiami ateiti į džiaugsmingą atsisveikinimo su Kalėdų eglutėmis renginį Mokytojų namų kiemelyje. Ten lauks teatralizuota programa, linksmi žaidimai, Trijų karalių palaiminimas ir atsisveikinimas su žiemos šventėmis iki kitų metų.

Bet tai dar toli. Todėl dabar linkime jums gražių ir snieguotų artėjančios žiemos švenčių!


Dėmesio – konkursas!

Artėjant Šv. Kalėdoms ir Naujiesiems metams, visi vilniečiai kviečiami tvarkyti sostinės aplinką ir dalyvauti tradiciniame konkurse "Už geriausią kalėdinę nuotaiką" puošiant prekybos objektus, savo būstus, įstaigas, biurus.

Komisija, kurią sudarys profesionalūs architektai, dizaineriai ir dailininkai, vertins ne tik didžiulius projektus, bet ir išmoningus švenčių akcentus. Jūsų fantazija – indėlis į šventinio miesto aplinką – neliks nepastebėta! Konkurso nugalėtojus aplankys ir apdovanos Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Gražiausiai papuoštos vietos konkurso dalyvių registracija vyksta iki 2013 m. gruodžio 17 d. e. paštu e.vicemeras@vilnius.lt. Laiške reikia nurodyti papuošto objekto adresą ir kontaktinį telefoną.


Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė
Kur? Vilniaus rotušėje ir jos aikštėje.
Kada? Lapkričio 30 d. 10 val.

Rotušės aikštės Kalėdų eglutės įžiebimas
Kur? Rotušės aikštėje.
Kada? Lapkričio 30 d. 12 val.

Pagrindinės Vilniaus Kalėdų eglutės įžiebimas
Kur? Katedros aikštėje.
Kada? Lapkričio 30 d. 17 val.

Kalėdinis traukinukas
Kur? Maršrutu: Rotušės aikštė (Didžioji g. ir Pilies g.)–Katedros aikštė (Šventaragio g. ir Vrublevskio g.)–Gedimino prospektas.
Kada? Nuo lapkričio 30 iki sausio 7 d.

Ledo čiuožykla
Kur? Rotušės aikštėje
Kada? Lapkričio 30-vasario 1 d.

Kalėdinis miestelis
Kur? Katedros aikštėje.
Kada? Nuo gruodžio 5 iki 30 d.

Vilniaus miškų urėdijos dovana vilniečiams - nemokamos eglių šakos
Kur? Rotušės aikštėje
Kada? Gruodžio 19 d.

3D kalėdinė pasaka
Kur? Katedros aikštėje.
Kada? Gruodžio 25, 26, 27, 28, 29, 30 d. – po tris seansus per dieną: 17, 18.15, 20 val.

TV bokšto įžiebimas ir fejerverkai
Kur? Sausio 13-osios g. 10.
Kada? Gruodžio 25 d. 18 val.

Naujamečiai fejerverkai
Kur? Katedros aikštėje.
Kada? Gruodžio 31 d. 23.59 val.

Trijų Karalių eitynės
Kur? Nuo Aušros vartų iki Katedros aikštės.
Kada? Sausio 6 d. 16.30 val.

Lik sveika, Kalėdų eglute!
Kur? Mokytojų namų kieme, Vilniaus g. 39.
Kada? Sausio 6 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių