Quantcast

Festivalis „In Latino“ vilioja kitokiu Meksikos kinu

  • Teksto dydis:

Vilniuje vykstančiame Lotynų Amerikos kultūros festivalyje „In Latino 2013“ galima susipažinti su itin savitos kultūros filmais. Aštuntą rudenį vykstantis „In Latino“ šiemet itin glaudžiai bendradarbiauja su Meksikos ambasada Švedijoje, tad visa kino programa skirta šios šalies kinui.

„Meksikos ambasada šiemet pasiūlė unikalių ir dar Lietuvoje nerodytų filmų, tad nusprendėme rengti vien tik Meksikos kino programą“, – sako programos sudarytoja ir „Kino pavasario“ meno vadovė Santa Lingevičiūtė.

Šiemet žiūrovai per festivalio savaitę pamatys įvairiausių laikotarpių ir žanrų – nuo dramos iki dokumentikos – Meksikos filmų. Festivalyje rodoma kino grando Luiso Buñuelio filmų retrospektyva. Nors režisieriumi nepasidalija Ispanija, kurioje jis gimė, ir Prancūzija, kuri teigia, kad būtent čia režisierius sukūrė geriausius savo filmus, Meksika taip pat turi kuo pasigirti – joje L.Buñuelis gyveno 35 metus ir sukūrė ne vieną tarptautiniuose festivaliuose prizą pelniusį filmą.  „In Latino“ mini retrospektyvoje bus galima pamatyti „Iliuzija keliauja tramvajumi”, kuris 1952 metais buvo apdovanotas specialiuoju žiuri prizu Kanų kino festivalyje.  Filmas „Nazarinas” taip pat yra Kanų festivalio laureatas. Šiame festivalyje buvo rodomas ir režisieriaus sukurta juosta „Laiptai į dangų.”

Kiti keturi programos filmai yra 2011–2012 m. kūriniai, ir visi apdovanoti tarptautiniuose kino festivaliuose. „Filmai nepretenduoja į tarptautinius hitus kaip A.G.Inarritu arba G.del Toro filmai, bet labiau perteikia dabartinio meksikietiško kino koloritą: kuo gyvena šiuolaikiniai jauni kūrėjai, kokios temos jiems aktualios“, – apie kino programą pasakoja S.Lingevičiūtė.

2011 m. sukurtame filme „Lu svajonė“ („El sueño de Lú“, rež. Hari Sama)  pasakojama apie sūnaus mirtį sunkiai išgyvenančią moterį. Nors filmas gana pesimistiškas, režisierius subtiliai išvengia perdėto dramatizmo ir žiūrovas atsitiesia kartu su motina, kuri ima suvokti, jog amžinybė glūdi kiekvienoje akimirkoje.

Filmas „Po daugelio metų“(„Años después“, rež. Laura Gárdos Velo ) – istorija apie praradimus, nesusikalbėjimą ir nesusipratimus. Vyriškis ruošiasi vesti, tačiau jo gyvenimą aukštyn kojomis apverčia žinia, kad jis turi senelį, gyvenantį Ispanijoje, nors iki šiol manė, jog motina – vienintelė artima giminaitė. Pastarąją iš Ispanijos į Meksiką išgujo generolo Franco diktatūra, o dėl tėvo simpatijų režimui jų santykiai visiškai nutrūko. Tad vyras leidžiasi į tolimą kelionę, norėdamas susipažinti su seneliu ir daugiau sužinoti apie savo šeimos praeitį.

Dokumentinis filmas „Larisos beieškant“ („Buscando a Larisa“, rež. Andrés Pardo) sukurtas pagal vaizdo medžiagą, režisieriaus nusipirktą Meksiko blusų turguje. Jam įdomu, kodėl šeima nusprendė atsikratyti filmuoto šeimos archyvo ir kaip jis atsidūrė turguje. Tad kūrėjas leidžiasi į kino juostoje užfiksuotos mergaitės, dabar jau suaugusios moters, paieškas.

Filmas „Tarp nakties ir dienos“ („Entre la noche y el día“, rež. Bernardo Arellano) apkeliavo ne vieną tarptautinį festivalį. Šis filmas labai paprastai pasakoja apie tragišką autisto Francisko gyvenimą. Jį engia artimiausi žmonės: brolis, sesuo, sūnėnas, sesers vaikinas. Kai gyvenimas vyriškiui tampa nebepakeliamas, jis išeina į džiungles, kur pagaliau atranda harmoniją su gamta.

Daugiau informacijos „In Latino 2013“  filmų  programą – www.kinopavasaris.lt.


Šiame straipsnyje: Kino pavasariskinasMeksika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių