Quantcast

Dvi restauruotos Valdovų rūmų interjerų vertybės vėl džiugins lankytojus

  • Teksto dydis:

Pasibaigus tarptautinei parodai „Europos Viduramžių ir Renesanso gobelenai. Gijomis išausta istorija“, į atnaujinamą Valdovų rūmų muziejaus atkurtų istorinių reprezentacinių interjerų ekspoziciją grįžta dvi praėjusiais metais konservuotos ir restauruotos kelis šimtmečius skaičiuojančios vertybės. Lankytojai netrukus vėl turės galimybę grožėtis XVII a. nežinomo dailininko nutapytu Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Jono Kazimiero Vazos portretu ir XVI a. pradžioje Prancūzijoje vilnos ir šilko siūlais austu gobelenu „Aleksandras Didysis ir Kleito nužudymas“.

„Konservuoti ir restauruoti Valdovų rūmų muziejui priklausančias vertybes nuspręsta, pastebėjus, kad jų būklė yra tik patenkinama, ir šiam tikslui pagal muziejaus pateiktą paraišką gavus ženklią Lietuvos kultūros tarybos paramą. Esame dėkingi Lietuvos dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centro profesionalams už operatyviai bei puikiai atliktą darbą ir džiaugiamės, kad įspūdingos vertybės pagaliau grįžta į nuolatinę ekspoziciją, pas muziejininkus ir lankytojus“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus Rinkinių apskaitos ir saugojimo skyriaus vedėjas Dalius Avižinis.

Istorinių vertybių atnaujinimo procesas Lietuvos dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centre truko apie metus, šį darbą atliko grupė specialistų. XVII a. paveikslą restauravo tapybos restauravimo ekspertas Algimantas Vaineikis, o XVI a. gobeleną – tekstilės restauravimo ekspertė Elena Mazūraitė, restauravimo technologės dr. Laima Grabauskaitė ir Rūta Butkevičiūtė bei restauravimo technologijų ekspertė Janina Lukšėnienė. Bendra atliktų darbų vertė – 7 385,31 euro (25 500 litų), daugiau kaip trečdalį šios sumos – 2 896,20 euro (10 000 litų) – skyrė Lietuvos kultūros taryba.

Viena iš minėtų vertybių – XVII a. nežinomo autoriaus nutapytas Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Jono Kazimiero Vazos portretas – į Valdovų rūmų muziejaus rinkinius pateko dar 2009 metais. Jį dovanojo šviesaus atminimo kanauninkas doc. teol. dr. Algimantas Vincas Kajackas, suradęs paveikslą Balbieriškyje (Prienų r.) – juo buvo uždengtas kubilas su grūdais. Anot dailės istorikės dr. Marijos Matušakaitės šis paveikslas galėjo priklausyti grafui Gotardui Vilhelmui Butleriui (Gotthard Wilhelm von Buttlar, 1600–1660).

Kol kas dar nėra tiksliai aišku koks tapytojas sukūrė Jono Kazimiero Vazos portretą. Menotyrininkės prof. Laimos Šinkūnaitės nuomone, portreto autorius galėjo būti olandų kilmės dailininkas Peteris Dankersas. Tačiau neatmestina galimybė, kad portretas galėjo būti sukurtas ir kito žymaus Gdansko dailininko Danielio Šulco aplinkoje.

Rastas paveikslas buvo prastos būklės, vėliau konservuotas ir rodytas vienoje iš Valdovų rūmų muziejaus nuolatinių ekspozicijų. Praėjusiais metais įvertinę jo būklę restauratoriai konstatavo, kad paveikslas buvo dubliuotas nauja drobe, tačiau tai padaryta naudojant netinkamas medžiagas ir neprofesionaliai – portretas daugelyje vietų buvo naujai užtapytas, paviršiuje buvo matoma įskilimų. Nuspręsta atlikti būtinus jo konservavimo ir restauravimo darbus – fizikinius ir cheminius tyrimus, nuimti originalią drobę nuo naujesnės ir ją sutvirtinti, dubliuoti nauja drobe, nuvalyti užtapymus, įskilimus ir kt.

Atliekant konservavimo ir restauravimo darbus Lietuvos dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centre, paaiškėjo naujų įdomių detalių apie šį paveikslą. Tyrimai parodė, kad jame trūksta nemažai autentiškų dalių, tačiau nuėmus originalią drobę aptiktas lotyniškas įrašas „IOANNES CASIMIR: REX POL:MDL“ („Jonas Kazimieras: Lenkijos karalius: Lietuvos didysis kunigaikštis“), rodantis, kad portrete vaizduojamas būtent šis valdovas.

Pasak 30 metų patirtį restauravimo srityje turinčio A. Vaineikio, šis Lietuvos ir Lenkijos valdovo portretas galėjo būti didesnės portretų galerijos dalis. Mat XVII a. valdovai ir didikai mėgo savo dvaruose turėti to meto valdovų bei visų valstybės valdovų portretus.

Kitas Valdovų rūmų muziejui priklausantis konservuotas ir restauruotas eksponatas – gobelenas „Aleksandras Didysis ir Kleito nužudymas“ – įsigytas 2013 m. antikvariate „S. Franses Limited“ (Londonas, Jungtinė Karalystė). Ši interjero vertybė taip pat buvo įvertinta restauratorių bei laukė savo eilės, kol bus konservuota ir restauruota.

Lietuvos dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centro specialistai atliko gobeleno siūlų ir pamušalo audinio morfologinius ir mikrocheminius tyrimus, patikrino siūlų bei pamušalo audinio tvarumą, išvalė dulkes ir specialiu tirpalu išplovė audinį, taip pat papildomai apretavo natūralaus vaško lanolino emulsija, kuri audinį saugo nuo išsausėjimo. Vėliau buvo sutvirtinti nedideli audinio įplyšimai, užaustos netektys ir koreguotos atliekant ankstesnius restauravimus padarytos klaidos, pakeistas pamušalas ir kontaktinė juosta.

Atnaujintas Valdovų rūmų muziejaus interjero vertybes lankytojai netrukus vėl pamatys Rūmų atkurtų istorinių reprezentacinių interjerų ekspozicijoje – XVI a. gobelenas „Aleksandras Didysis ir Kleito nužudymas“, kaip ir anksčiau, puoš šios ekspozicijos pradžioje esančią Gotikinę antikamerą, o XVII a. Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Jono Kazimiero Vazos portretas užbaigs šią ekspoziciją Barokiniame prancūziškajame kabinete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių