Quantcast

Choras „Pro musica“ mini veiklos dešimtmetį

  • Teksto dydis:

Šį mėnesį veiklos dešimtmetį švenčiantis Vilniaus universiteto choras „Pro musica“ kviečia klausytojus į koncertus, kuriuos surengs net keliuose Lietuvos miestuose. Kolektyvas koncertuos Marijampolėje, Kaune, Vilniuje ir Molėtuose.

Per septyniasdešimt Vilniaus universiteto studentų, alumnų, dėstytojų, darbuotojų ir muzikos mėgėjų vienijančiam kolektyvui nuo jo susikūrimo vadovauja choro dirigentė Rasa Gelgotienė, jai talkina chormeisteriai Ignas Garla ir Modestas Jankūnas.

„Dešimtmetis choro gyvenime nėra labai ilgas laikotarpis, bet smagu, kad per jį pavyko tiek daug nuveikti. Taip pat džiaugiamės sukakties proga Lietuvos klausytojams galėdami pristatyti vieną inovatyviausių šių dienų kūrinių“, – sakė choro meno vadovė ir vyriausioji dirigentė R. Gelgotienė.

Jubiliejiniuose koncertuose choras atliks įvairius kolektyvo kūrybinės raidos etapus atspindinčius kūrinius. Skambės F. Bieblo, S. Rachmaninovo, R. Dubros, E. Whitcare‘o, D. Zakaro ir kitų kūriniai. Pagrindiniu koncertų akcentu taps šiuolaikinio norvegų kompozitoriaus Ola Gjeilo keturių dalių „Saulėtekio mišios“ (Sunrise Mass) dviem mišriems chorams ir styginių orkestrui, kurias kartu su „Pro musica“ atliks VU choras „Gaudeamus“ ir VU kamerinis orkestras.

Jubiliejiniame koncerte Vilniuje chorą „Pro musica“ pasveikins merginų choras „Virgo“, kurio buvusių chorisčių iniciatyva ir buvo suburtas šis kolektyvas. Koncerto pabaigoje atlikti G.F. Haendelio „Alleluja“ į sceną bus kviečiami visi buvę „Pro musica“ choristai.

Pirmąjį jubiliejinį koncertą „Pro musica“ surengs Marijampolės Šv. Arkangelo Mykolo bazilikoje, spalio 12 d., sekmadienį, 17 val. Antrasis koncertas vyks spalio 14 d., antradienį, 18 val. Kauno filharmonijoje. Pagrindinis sukakties minėjimo koncertas bus surengtas Vilniuje, Šv. Jonų bažnyčioje, spalio 16 d., ketvirtadienį, 20 val. O jubiliejinių renginių ciklą užbaigs koncertas Molėtų Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje, spalio 26 d., sekmadienį, 12 val.

Pasak dirigentės R. Gelgotienės, koncertuose skambėsiančios „Saulėtekio mišios“  – kosminio, nežemiško kolorito kūrinys. 1978 m. gimęs O. Gjeilo – vienas jauniausių ir žymiausių šiuolaikinių skandinavų muzikos kūrėjų – tradicinį lotynišką mišių tekstą interpretuoja gan originaliai. Įprastinėms dalims jis suteikia papildomus pavadinimus: Kyrie – Dangaus šviesuliai, Gloria – Saulėtekis, Credo – Miestas, Sanctus ir Agnus Dei – Tapatybė ir Žemė. Taip tarsi punktyru nubrėždamas savotiškos metafizinės kelionės maršrutą.

„Pro musica“ iš kitų Lietuvos chorų išsiskiria pasirinkta stambių chorinių-simfoninių formų repertuarine kryptimi. Kolektyvas jau yra atlikęs tokius didžiuosius klasikos šedevrus kaip W. A. Mozarto ir G. Verdi „Requiem“, G. Rossini ir A. Dvorako „Stabat Mater“, J. S. Bacho „Magnificat“, L. Van Bethoveno IX simfonija, A. Ramirezo „Misa Criolla“, D. Fanshawe „African Sanctus“ ir daugelį kitų kūrinių.

Choras yra parengęs nemažai teminių – ispanų, amerikiečių, rusų, lietuvių ir šiaurės šalių – muzikos programų. Dar viena svarbi choro veiklos sritis – bendradarbiavimas su kitų Europos ir pasaulio universitetų chorais. Taip įgyvendinta daug muzikinių projektų įvairiose šalyse, koncertuota daugelio Europos valstybių, taip pat JAV, Rusijos, Meksikos, Kubos, Brazilijos ir Kazachstano scenose.

Choro veikla įvertinta įvairiais apdovanojimais. 2004 m. „Pro musica“ Ispanijoje vykusiame tarptautiniame konkurse už privalomąją programą laimėjo trečiąją vietą ir specialųjį prizą už geriausią sambos atlikimą. 2012 m. Hajnowkos (Lenkija) stačiatikių sakralinės muzikos konkurse iškovojo pirmąją vietą. Pernai Lietuvos chorų konkurse mišrių chorų kategorijoje pelnė III vietą. „Pro musica“ kūrybinė veikla pristatoma šešiose kompaktinėse plokštelėse.

Koncertai vyks:

MARIJAMPOLĖJE, Šv. Arkangelo Mykolo bazilikoje, spalio 12 d., sekmadienį, 17.00 val.

KAUNE, Kauno filharmonijoje, spalio 14 d., antradienį, 18.00 val.

VILNIUJE, Šv. Jonų bažnyčioje, spalio 16 d., ketvirtadienį, 20.00 val.

MOLĖTUOSE, Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje, spalio 26 d., sekmadienį, 12.00 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių