Quantcast

Choras „Dagilėlis“ sostinei dovanoja reto grožio koncertą

  • Teksto dydis:

Šv. Kotrynos bažnyčioje spalio 9 d. iškilmingą 25–ojo jubiliejaus sukaktį minės pasaulinį pripažinimą pelnęs Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“, vadovaujams Remigijaus Adomaičio. Kartu su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru kolektyvas paruošė reto grožio šventinę programą „Mūsų dienos – kaip šventė“, sudarytą iš mėgstamiausių kūrinių, daug kartų lydėjusių į šlovės olimpą.

Jubiliejų minintį kolektyvą kinai tituluoja „angelų choru“, vokiečiai vadina „lietuviškuoju Thomaner“, prilygindami vienam garsiausių bei seniausių pasaulyje Leipcigo berniukų chorui, gyvuojančiam jau daugiau nei 800 metų, o JAV (Baltimorėje) jo garbei paskelbta „Dagilėlio“ diena.

Liaupsių iš gimtojo miesto kilusiam kolektyvui negailėjo ir pasaulinį pripažinimą pelnęs dirigentas, maestro Saulius Sondeckis: „Tai, kad „Dagilėlis” koncertavo daugelyje pasaulio šalių ir tapo tarptautinių konkursų nugalėtoju rodo, jog kolektyvas yra pasiekęs tikrai puikių rezultatų bei didelio pripažinimo. Tai - didelė garbė Šiauliams, visai Lietuvai. Aš labai džiaugiuosi ir myliu šį kolektyvą.“

Berniukų ir jaunuolių chorą „Dagilėlis“, galintį pasigirti reikšmingais laimėjimais turtinga biografija, 1990 m. įkūrė ir jam vadovauja R. Adomaitis, kurio meninių, pedagoginių ir organizacinių gebėjimų dėka, po devynerių metų buvo įkurta Šiaulių „Dagilėlio“ dainavimo mokykla.

Šiandien, aukščiausius įvertinimus įvairiuose tarptautiniuose chorų konkursuose pelnęs „Dagilėlis“, yra vienas ryškiausių šio žanro kolektyvų Lietuvoje, kiekvienais metais surengiantis dešimtis koncertų, nuolat ruošiantis naujas programas, koncertuojantis su skirtingais meno kolektyvais ir altikėjais, dalyvaujantis įvairiuose tarptautiniuose projektuose. Jaunieji „Dagilėlio“ dainininkai užburia Lietuvos ir užsienio klausytojų širdis emocionalumu, džiugina puikiai atliekama muzika, skambiais balsais, jų pasirodymai abejingų nepalieka ir muzikos kritikų.

Lietuvos vardą „Dagilėlis“ garsina prestižinėse Europos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Kinijos koncertų salėse. Tai vienintelis Lietuvos kolektyvas, koncertavęs Sankt Peterburgo valstybiniame Ermitaže (Rusija), Berlyno valstybinėje operoje „Unter den Linden“ (Vokietija), Filadelfijos meno atlikėjų „Kimmel“ centre (Jungtinės Amerikos Valstijos), žymiojoje Maria Laach abatijos bažnyčioje (Vokietija), prestižinėje Pekino didžiojoje liaudies salėje (Kinija).

„Dagilėlio“ indėlis į kultūrinį Šiaulių bei Lietuvos gyvenimą, puoselėjamas chorinio dainavimo tradicijas ir Lietuvos choro meno atstovavimą užsienyje, įvertintas Lietuvos Respublikos Prezidentų padėkos raštais, diplomais, Lietuvos liaudies kultūros centro ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondo „Aukso Paukštė“ nominacijomis, o specialiu prizu „Mūsų vardas Lietuva“ apdovanotas už Lietuvos Dainų švenčių tradicijų, kurios yra įrašytos į UNESCO nematerialaus paveldo sąrašą, puoselėjimą.

Net jei Lietuva negali pasigirti aukso telkiniais ar kitais žemės gelmių turtais, tačiau brangakmenių joje netrūksta, o vienas jų spindi itin ryškiai. Įsitikinkite tuo patys – spalio 9 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ 25–ajam jubiliejui skirtame koncerte „Mūsų dienos – kaip šventė“. Kartu su kolektyvu koncertuos Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas prof. Donatas Katkus), fortepijonu skambins Daiva Šulcaitė. Programoje skambės S. Dobrogosz, V. Kernagis, M. Archer, E. Elgar, ir kt. kompozicijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
Toks pats koncertas bus ir Kaune spalio 18 d. Kauno valstybineje filharmonijoje
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių