Quantcast

„ArtVilnius“ naujausias meno tendencijas pristatys birželio pabaigoje

  • Teksto dydis:

Birželio pabaigoje, 24-28 dienomis, Vilniuje vyks jau tradicine tapusi šeštoji tarptautinė šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius'15". Didžiausias vizualiųjų menų renginys Baltijos šalyse šiais metais lankytojus pasitiks su dar didesniu lietuviškų ir tarptautinių galerijų diapazonu bei papildomų renginių kiekiu.

„ArtVilnius" per penkerius veiklos metus užmezgė didelį tarptautinį meno rinkos pažinčių ratą, kuris plėtėsi patiems organizatoriams aktyviai važinėjant po pasaulinės meno muges. Štai vien praėjusiais metais mugėje dalyvavo per 20 naujų galerijų iš įvairių pasaulio šalių, o dalyvių rekomendacijos plečia norinčių dalyvauti skaičių labai greitai.

„Kasmetinis mugės formatas talpina apie 70 galerijų, tačiau paraiškų gauname tikrai daug daugiau, nei galėtume kokybiškai pristatyti „Litexpo" parodų centre. Visas galerijų paraiškas įvertina ir atrenka kompetetinga, specialiai renginiui sudaryta komisija", - pabrėžė „ArtVilnius" direktorė Diana Stomienė.

Labai svarbus kasmetinis „ArtVilnius" akcentas yra geriausių mugės galerijų ir menininkų rinkimas bei apdovanojimas. Iš viso įsteigtos 4 nominacijos: „Geriausias menininkas", „Geriausia galerija", „Geriausia skulptūra, instaliacija", „Geriausias jaunasis menininkas (iki 35 m.)". Pastaroji nominacija yra ypač svarbi ne tik dėl piniginio apdovanojimo (pernai 1000 EU premiją skyrė mugės mecenatas, advokatų kontora „Raidla Lejins&Norcous"), bet ir dėl tarptautinio susidomėjimo laimėjusiu menininku.

„Kasmet į „ArtVilnius"  susirenka labai daug kolekcininkų, kurie ieško naujų, neatrastų talentų. Tad ypač geriausiais išrinkti jaunieji menininkai susilaukia didelio susidomėjimo. Kaip pavyzdį paminėčiau Andrių Pūkį, Liną Blažiūną, Rimą Sakalauską, brolius Gataveckus, kurių pavardės po mugės pasklido po pasaulines galerijas, meno centrus bei kolekcininkų namus", - teigia „ArtVilnius" koordinatorė Sonata Baliuckaitė.

Mėgstantiems skaičiuoti, praėjusiais metais „ArtVilnius" aplankė beveik 190 tūkst. žiūrovų, sudalyvavo 65 galerijos iš 18 pasaulio šalių. Darbus pirko kolekcininkai iš Lietuvos, Latvijos, Ukrainos, Rusijos, Švedijos, Vokietijos, Prancūzijos, Estijos ir kitų valstybių. „ArtVilnius'14" parduota daugiau kaip 200 kūrinių už daugiau kaip už 170 tūkst. eurų, o dėl kai kurių darbų derybos dar tebevyksta.

Grįžtant prie šiųmetinės „ArtVilnius", joje ir toliau bus tęsiama geriausių galerijų bei menininkų rinkimo tradicija, dalyvaujančių galerijų geografija plėsis, savo privačią meno kolekciją pristatys ne tik praėjusių metų dalyvė Lewben Art Foundation, bet ir Modernaus Meno Centras. Šalia tradicinės didelio formato skulptūrų ir instaliacijų parodos „Takas" mugėje specialią garso ir vaizdo instaliaciją įrengs Vladimiras Tarasovas, naujus projektus, sukurtus specialiai mugei pristatys Kęstutis Svirnelis, Andrius Erminas, Danas Aleksa ir kt. Mugės metu vyks ne viena meno ir kolekcionavimo temas nagrinėjanti konferencija, viešosios diskusijos.

Šiais metais pagrindinis „ArtVilnius" akcentas bus skiriamas vienai šaliai, kurią mugės organizatoriai kol kas laiko paslaptyje. Galutinį mugėje dalyvaujančių galerijų sąrašą planuojama paskelbti vasario viduryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių