Quantcast

Antrą Šv. Kalėdų vakarą du Lietuvos chorai susivienys angelų giesmei

  • Teksto dydis:

Gruodžio 26 dieną Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčios skliautai prisipildys dvasingumo ir šviesos kupina muzika. 18 val. prasidėsiančią šventinę koncerto „Angelų giesmę žemė kartoja“ programą pristatys du chorai, Šiaulių Valstybinis choras „Polifonija“ (meno vadovas – Tomas Ambrozaitis) ir Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna Muzika“ (meno vadovas – Vaclovas Augustinas). Prie dirigento pulto stosiantis Egidijus Kaveckas antrajam Šv. Kalėdų vakarui parinko rafinuotą muzikinę programą, kurioje skambės prancūzų kilmės, šveicarų kompozitoriaus Franko Martino ir Francis Poulenco kūriniai.

Kompozitorius ir pianistas Francis Žanas Marcelis Poulencas, gimęs 1899 metais, į pasaulį atsinešė dvilypį muzikinį turinį. Iš savo tėvo paveldėjęs aukščiausią religingumą, o iš mamos, gabios pianistės, - pasaulietiškumą ir artistiškumą, Poulencas tai ryškiai atspindėjo ir savo kūryboje „Pusiau vienuolis, pusiau išdykęs vaikas“,- taip kritikas Claude Rostandas apibūdino Poulencą. Vis dėlto, apie 1936 metus vis labiau ėmė skleistis rimtoji jo prigimties pusė. Keturi Kalėdiniai motetai, skambėsiantys Šv. Kotrynos bažnyčioje, yra sukurti 1953 metais. Kompozitorius rado būdą naujai papasakoti Kalėdų istoriją, senuosius religinius tekstus perteikdamas XX a. muzikos priemonėmis.

Frankas Martinas gimęs Ženevoje 1980 metais, muziko kelią pradėjo kaip pianistas, kompozitorius jis buvo savamokslis. Dar vaikystėje išgirdęs J.S. Bacho „Pasijas pagal Matą“, vėliau jis apibūdino šį koncertą kaip ryškiausią savo gyvenimo muzikinį įspūdį. Formuojant Marteno muzikinį skonį daug prisidėjo kompozitoriai M. Ravelis ir K. Debusy. Koncertui pasirinktos Frank Martin Mišios dvigubam chorui buvo sukurtos 1922 metais. Kūrinys, apie kurį kompozitorius rašė: „Aš iš viso nenorėjau, kad šis kūrinys būtų atliekamas, tai laikiau tik mano ir Dievo reikalu.“, buvo pristatytas pasauliui tik 40 metų po jo sukūrimo. Nėra jokios abejonės, kad be šio jausmingo, nepaprasto grožio ir dvasingumo kūrinio XX a. muzikos istorija būtų skurdesnė.

Antrą Šv. Kalėdų dieną vainikuojanti ypatingo švytėjimo ir dvasingumo programa šiuo metu abiejų chorų yra repetuojama atskirai savo miestuose (Vilnius – Šiauliai). Šv. Kotrynos bažnyčioje klausytojai turės galimybę išgirsti šiuos du profesionalius Lietuvos chorus susijungsiančius specialiai kalėdinei programai.

Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna Muzika“ - profesionalus kolektyvas, vadovaujamas dirigento ir kompozitoriaus Vaclovo Augustino. Neseniai įspūdingai atšventęs savo kūrybos 25-metį keturiuose Lietuvos miestuose, choras nenustoja stebinti savo klausytojų, plėsdamas repertuarą tiek praėjusių epochų kūriniais, tiek ir šiuolaikinių kompozitorių premjeromis. Kasmet surengiantis per 60 koncertų savo šalyje ir užsienyje, choras itin kūrybiškai žvelgia į atliekamą muziką. Dėl to „Jauna Muzika“ vadinamas vienu ryškiausių ir pajėgiausių vokalinių kolektyvų Lietuvoje, o per 25 metus sukauptas įvairus ir vertingas repertuaras bei muzikinė patirtis yra atnešusi kolektyvui per penkiolika tarptautinių chorų konkursų laimėjimų.

Šiaulių Valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ - vienas žinomiausių Lietuvos profesionalių chorų. Šiandien choras gali didžiuotis ne tik pasirodymais trylikoje užsienio šalių bei ypač plačiu repertuaru: nuo senosios iki šiuolaikinės muzikos, nuo chorinių miniatiūrų iki didelių formų kūrinių. „Polifonija“, nuo 2011 metų vadovaujama Tomo Ambrozaičio, yra pelniusi ir reikšmingų apdovanojimų tarptautiniuose festivaliuose Lenkijoje, Brazilijoje, Italijoje. Kaip ir kolegos iš Vilniaus, Šiaulių „Polifonija“ šįmet mini garbingą jubiliejų - kamerinis choras švenčia 40 gyvavimo metų.

Koncerto dirigentas - jaunas ir veiklus chorvedys, antras choro „Jauna Muzika“ dirigentas Egidijus Kaveckas, kasmet klausytojams pristatantis po keletą įdomių programų (pastaroji – vasarą įvykęs „African sanctus“ - afrikietiškas Lotyniškų mišių koncertas, taip pat apjungęs du Lietuvos chorus, keletą perkusijų ir daugybę kitų instrumentų).

Pakilios, ypatingo grožio kupinos muzikos penktadienio, gruodžio 26 – osios, vakarą, pasiklausyti kviečiami vilniečiai ir miesto svečiai. Gražiausias metų šventes planuojantys iš anksto koncerto bilietus įsigyti gali internetu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių