Quantcast

Ansamblio „Canto Fiorito“ koncerte – galimybė išgirsti istorinius Lietuvos vargonus

  • Teksto dydis:

Liepos 25 d., penktadienį, 19 val. Vilniaus Šventosios Dvasios bažnyčioje susirinkę klausytojai turės galimybę išgirsti naują tarptautinio senosios muzikos ansamblio „Canto Fiorito“ koncertinę programą „Liber tabulatūros lobynai“, kuri atskleis XVII amžiaus Lietuvoje skambėjusios muzikos panoramą. Be to, šiuo koncertu siekiama  iš naujo atkreipti visuomenės ir institucijų dėmesį į europinės reikšmės paveldo vertybę – nebaigtus restauruoti Casparini vargonus. Šventosios Dvasios (Dominikonų) bažnyčioje 1776 m. pastatyti garsaus baroko epochos meistro Adamo Gottlobo Casparini vargonai yra laikomi vienais geriausių istorinių vargonų Europoje. Renginio metu taip pat įvyks tik ką išleistos knygos „Vargonų paminklosauga ir Adam Gottlob Casparini“ pristatymas.

Koncerte skambės instrumentiniai ir vokaliniai kūriniai iš svarbaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kultūros istorijos šaltinio – Lietuvos mokslų akademijoje saugomo rankraštinio natų rinkinio „Liber tabulatūra“. Tai išskirtinė tabulatūrine notacija perrašytų beveik 300 kūrinių kolekcija, kuri yra tarsi tų laikų vargonininko „užrašų knyga“. Šis specifinis natų užrašymo būdas tuo metu buvo paplitęs visoje Europoje, tačiau „Liber tabulatūra“ ypatinga tuo, kad daugumai muzikinių kompozicijų, kurias sukūrė tokie garsūs kompozitoriai kaip  Orlando di Lasso ar Hans Leo Hassler, yra prirašytos puošmenos. Todėl šis rankraštis suteikia unikalią galimybę sužinoti, kaip Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės muzikantai XVII amžiuje ornamentuodavo kūrinius ir improvizuodavo.

Vilniuje įsikūrusio tarptautinio senosios muzikos ansamblio „Canto Fiorito“ pavadinimas reiškia išpuoštą, pagražinimais praturtintą dainavimą. Jam vadovauja  iš Brazilijos kilęs ir Prancūzijoje gyvenantis išilginės fleitos ir cinko virtuozas Rodrigo Calveyra, jau daugelį metų grojantis su garsiausiais senosios muzikos ansambliais visoje Europoje. Koncerte taip pat muzikuos „Canto Fiorito“ vargonininkas Ariel Rychter (Argentina) ir Lietuvos dainininkai.

Renginyje pristatoma knyga „Vargonų paminklosauga ir Adam Gottlob Casparini“ yra istorinių vargonų apsaugos specialistų iš Italijos, Vokietijos, Švedijos, Lietuvos straipsnių rinkinys. Dauguma šių straipsnių autorių buvo pakviesti į tarptautinę ekspertų grupę, kuri parengė Vilniaus Šventosios Dvasios bažnyčios A. G. Casparini vargonų restauravimo programą, o vėliau sekė darbų eigą. Knygoje pateiktos mintys turėtų dominti visus, kam įdomus senųjų vargonų pasaulis, jo puoselėjimo prasmė, galimybės, keliai. Knygą sudarė muzikologas ir vargonų restauratorius, Šventosios Dvasios bažnyčios vargonų restauravimo darbų vadovas Rimantas Gučas.

Ansamblio „Canto Fiorito“ koncertą „Liber tabulatūros lobynai“ turės galimybę išgirsti ir Lietuvos regionų gyventojai. Liepos 27 d., sekmadienį, 14 val. ši programa bus atlikta Kretingos bažnyčios koplyčioje su seniausiais Lietuvoje vargonais (pagamintais apie 1680 m.), o tą pačią dieną 19.30 val. tarptautinis ansamblis muzikuos ir Adakavo bažnyčioje, kuri gali didžiuotis turinti nedidelius, bet vertingus, restauruotus garsiojo meistro Casparini vargonus. Visi koncertai nemokami.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba



NAUJAUSI KOMENTARAI

nesiblaškykim

nesiblaškykim portretas
Gal pirmiau paremkim ir pabaikim restauruoti Kauno Arkikatedros vargonus? Juk tai lietuvškos vargondirbystės - J.Radavičiaus patys didžiausi istoriniai vargonai Lietuvoje! Išardyti dalimis jie sutrunys dar greičiau.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių