Quantcast

Statistiką gražina Lietuvoje nuperkami, bet į kitas šalis išvežami automobiliai

Pernai Lietuvoje užregistruota ketvirtadaliu daugiau naujų automobilių nei ankstesniais metais, tai – sparčiausi augimo tempai Europos Sąjungoje.

Tačiau ketvirtadalis mašinų Lietuvoje neužsibuvo, jos išvežtos į kitas šalis. Nors skaičiai auga, šalyje niekaip nepavyksta įveikti 15 metų amžiaus mašinų parko senatvės.

Augome sparčiausiai Europoje – daugiau nei 27 proc. ir pirmą kartą pagal naujų automobilių pardavimus aplenkėme Estiją. Tokią statistiką pateikia autoverslininkų asociacija. Nepaisant augimo procentais, skaičiuojant vienetais – 29 tūkst. – augimas ne toks įspūdingas. Lietuvos statistiką gražina čia nuperkamos, bet į kitas šalis išvežamos mašinos.

„Tam, kad pasiektume Lenkijos lygį, mes turėtume rinkoje parduoti 36 tūkst. automobilių, lyginant su faktu, tai turėtume 10 tūkst. daugiau parduoti, nei dabar parduodame. Estijos – 2,1 karto, o tam, kad pasiektume ES vidurkį, tai virš 3 kartų turėtume parduoti“, – sakė Autoverslininkų asociacijos generalinis direktorius Rokas Knyva.

Lietuvoje dažniausia naują transportą įsigyja verslas – 3 iš 4 automobilių, kai Estijoje 2 trečdalius naujų mašinų nuperka gyventojai, Latvijoje – apie 40 proc.

„Fizinių asmenų transporto priemonių amžius sudaro apie 15 metų, juridinių asmenų – 8 m.“, – teigė VĮ „Regitra“ Veiklos departamento direktorius Darius Jurgutis.

„Kol kas dar vis dėlto tas santykis tarp naujų ir naudotų – 1:6 – labai daug vilčių, kad pasikeis padėtis artimiausiu metu, nesuteikia“, – apgailestavo R. Knyva.

Naudotų mašinų įvežimas nemažėja. Jie plūste plūsta iš Vakarų Europos ir Jungtinių Valstijų. Iš Amerikos pernai įvežta beveik 40 proc. daugiau mašinų nei anksčiau, iš Vokietijos – penktadaliu daugiau.

Labai lėtai keičiasi ir kuro ar energijos rūšys. Dominuoja dyzelinės, nors kelerius metus vis po kelis proc. daugėja benzinu varomų mašinų. Jau ne dešimtimis, o šimtais priskaičiuojama elektromobilių ir hibridinių mašinų. Šiemet laukiama, kad rinka ūgtelės apie 17,5 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vairuotojas

Vairuotojas portretas
Susikiškite sava naujus lauzus i ten kur neseina diktatoriai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių