Quantcast

Primena: elektrinių paspirtukų vairuotojai privalo laikytis KET reikalavimų

Gatvėse, šaligatvių ir pėsčiųjų zonose daugėjant elektrinių paspirtukų, Lietuvos transporto saugos administracija primena, kad gatvėje kiekvieno elektrinio paspirtuko savininkas tampa viešojo eismo dalyviu, privalančiu laikytis Kelių eismo taisyklių (KET) reikalavimų.

„Prieš išriedėdami į takus ir gatves žmonės turėtų atsiminti, kad Kelių eismo taisyklėse nustatyti reikalavimai dviračių vairuotojams taip pat privalomi motorinių dviračių vairuotojams, o elektriniai paspirtukai, turintys vidaus degimo variklį ar elektros variklį, ne didesnę nei 1 kW galią ir išvystantys ne didesnį nei 25 km/h greitį, tokie ir yra“, - pranešime spaudai cituojamas Lietuvos transporto saugos administracijos vyriausiasis inspektorius Laurynas Jovaišas.

Pasak jo, toks elektrinis paspirtukas yra priskiriamas elektriniams dviračiams ir juo galima važiuoti dviračių taku ar dviračių juosta, o kai nėra ženklais pažymėto dviračių tako ar dešinėje kelio pusėje dviračių juostos, kelkraščio - leidžiama važiuoti šaligatviu.

„Važiuodamas keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, elektrinio paspirtuko vairuotojas priekyje turėtų įsijungti baltos šviesos žibintą, gale turėtų šviesti raudonos šviesos žibintas, važiuojantysis turi dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais“, - priminė ekspertas.

Jis pridūrė, kad važiuojat važiuojamąja kelio dalimi, tokie patys reikalavimai yra ir šviesiu paros metu.

Pranešime pažymima, kad elektriniu paspirtuku keliu galima važiuoti tik esant tvarkingam stabdžiui ir garso signalui. Vairuotojai iki 18 metų, važiuodami keliu, privalo būti užsidėję ir užsisegę dviratininko šalmą.

L. Jovaišos teigimu, elektriniai paspirtukai pagal savo technines charakteristikas gali būti priskiriami ir mopedams, jei išvysto greitį nuo 25 iki 45 km/h, o didžiausioji naudingoji galia yra nuo 1 kW iki 4 kW.

Tokiu atveju viešajame eisme dalyvaudamos tokios transporto priemonės turi būti įregistruotos, apdraustos, turėti techninę apžiūrą, o šių transporto priemonių vairuotojai privalo turėti vairuotojo pažymėjimą su atitinkama vairavimo kategorija. Neturint reikiamų dokumentų, tokio elektrinio paspirtuko vairuotojui būtų taikoma administracinė atsakomybė.

Važiuodami tokiomis transporto priemonėmis vairuotojas ir keleiviai privalo naudoti motociklininkų šalmus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių