Quantcast

Popiežius Lietuvoje keliaus „Fiat“ automobiliu

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 22-25 dienos Baltijos šalių katalikų bendruomenėms bus svarbiausios šiame amžiuje – visose trijose šalyse – Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje – lankysis Romos katalikų bažnyčios vadovas popiežius Pranciškus (Jorge Mario Bergoglio). Kiekvienoje vizituojamoje šalyje jam suteikiamas automobilis, atspindintis jo pagrindines vertybes – paprastumą ir kuklumą. Ne išimtis ir Baltijos šalys – čia popiežius keliaus „Fiat Tipo“ automobiliu.

„Popiežius Pranciškus demonstruoja paprastumą, nuolankumą, šių vertybių laikomasi ir jo atstovams parenkant nakvynės vietas, automobilius, maitinimo taškus. Savo apsilankymų įvairiose valstybėse metu jis dažnai yra vežiojamas itališkais „Fiat“ automobiliais, kuriuos suteikia tose šalyse veikiančios atstovybės. Šie automobiliai puikiai įkūnija kasdienišką modelį – yra paprasti, kokybiški ir prieinami visuomenei“, – sako Laurynas Sivilevičius, „Modus Group“ automobilių verslo vadovas.

Laukiama turistų iš užsienio

Popiežiaus vizitas – neeilinis įvykis visiems 6 milijonams Baltijos šalių gyventojų. Rugsėjo pabaigoje vyksiantis Pranciškaus vizitas – vos antras kartas, kai popiežius atvyksta į Baltijos šalis po jų nepriklausomybės atkūrimo. Pirmasis apsilankęs buvo Jonas Paulius II, žymiausias Lietuvos vietas aplankęs bei su vietos gyventojais susitikęs 1993 m. rugsėjo 4-8 d. Simboliška, kad šiemetinis vizitas organizuojamas praėjus 25 metams po pirmojo ir 100 metų – po visų šalių nepriklausomybės paskelbimo.

Visose Baltijos šalyse vyks keli susitikimai su Pranciškumi. Į juos laukiama atvyksiant ne tik vietinių gyventojų, bet ir svečių iš kaimyninių valstybių – Vokietijos, Švedijos, Lenkijos, Baltarusijos, Rusijos.

„Popiežius neatvyksta kaip turistas, jo nedomina gražūs fasadai, tačiau jis trokšta susitikti su žmonėmis, pamatyti jų akis, pajausti jų rūpesčius, išgirsti jų balsą. Pranciškus yra charizmatiška, šilta asmenybė, garsėjanti geru humoro jausmu, nuoširdžiu bendravimu, gebėjimu prabilti į visų žmonių širdis“, – teigia Viktorija Urbonaitė, popiežiaus vizito Lietuvoje komunikacijos turinio koordinatorė.

Pranciškus yra Vatikano valstybės vadovas, tad vertybės, apie kurias jis kalba, pirmiausia yra krikščioniškos, orientuotos į pagarbą gyvybei, žmogaus orumui, meilę artimui. Jis dažnai akcentuoja pamatines evangelines vertybes: džiaugsmą, dėkingumą, pagalbą vargšams, pabėgėliams. V. Urbonaitės teigimu, net ir netikintis, tačiau ieškantis tiesos, prasmės, keliantis klausimus žmogus gali išgirsti padrąsinimo ir paguodos žodį, jei tik įsiklausys, ką popiežius, lankydamasis Baltijos šalyse, norės pasakyti.

Po kelionės skiria labdarai

Popiežiaus vizito metu naudojami automobiliai vėliau paprastai būna parduodami aukcione, o surinktos lėšos skiriamos labdarai. Tai labai paklausūs modeliai, pavyzdžiui, 2016 m. vizito Filadelfijoje metu naudotas „Fiat 500L“ modelis vėliau aukcione buvo parduotas už 82 tūkst. JAV dolerių. Naujas toks modelis JAV kainuoja keturis-penkis kartus mažiau.

Praėjusiais metais „Lamborghini“ specialiai Vatikano vadovui sukūrė ir padovanojo išskirtinį sportinį „Huracan“. Tiesa, popiežius prie jo vairo taip ir neatsisėdo – automobilis buvo parduotas „Sotheby‘s“ aukcione už 715 tūkst. Eur. Tai 4 kartus daugiau nei pradinė „Huracan“ kaina, siekianti apie 180 tūkst. Eur. Didžioji dalis už automobilį gautos sumos buvo skirta ISIS nuniokotam Irako miestui Ninevijai atstatyti, likusi paskirstyta kitoms labdaros organizacijoms.

Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje popiežiaus Pranciškaus automobilis bus „Fiat Tipo“, kurio bazinė kaina – mažesnė nei 13 tūkst. Eur. Vairuotojas šiuo automobiliu popiežių pasitiks dar Vilniaus oro uoste bei, po dviejų dienų kelionės Lietuvos sostinėje ir Kaune, parveš atgal.

Latvijoje ir Estijoje pontifiko vizitas truks po vieną dieną – jis aplankys svarbiausius religinius objektus Rygoje bei Taline, laikys šventas mišias ir susitiks su tikinčiaisiais.

Popiežius Pranciškus nedemonstruoja prabangos ne tik rinkdamasis automobilius. Kiekvieno vizito metu jis paprastai apsistoja Vatikano atstovybėje – Apaštalinėje nunciatūroje. Išskirtiniais atvejais, pavyzdžiui, kai šalyje nunciatūros nėra, popiežius nakvoja viešbutyje ar senelių namuose. Jį lydintys žmonės teigia, kad pontifikas laikosi išankstinio kelionės plano, tačiau nevengia spontaniškai jo pakoreguoti – sustoti gražioje vietoje ar susitikti su žmonių grupe iš anksto nesusitarus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vaje vaje , kokia gėda....juk lietuviai jau seniai nustatė, kad fiatai- blogiausi automobiliai. Gėda tokį pirkti tikram lietuviui. Jau geriau 215 metų senumo BMV ar 30 metų audi bulka.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių