Quantcast

Jaunieji dviratininkai meistriškumą demonstruos Vengrijoje

  • Teksto dydis:

Jaunųjų Lietuvos dviratininkų komanda išvyksta į saugaus eismo konkursą European traffic education contest – 2018 (ETEC-2018).

Budapešte rugsėjo 6–9 d. vyksiančiame konkurse keturi geriausiai pasirodę mokinukai iš Lietuvos demonstruos Kelių eismo taisyklių ir važiavimo dviračiu žinias.

Šį renginį jau 33-iąjį kartą organizuoja gerai žinoma tarptautinė automobilių sporto federacija FiA (Federation Internationale de I Automobile). Lietuvos komandai tai bus jau 22-asis startas. Pernai Albanijoje lietuviai užėmė dvyliktą vietą, iš viso dalyvavo 24 komandos iš visos Europos.

Pagal konkurso nuostatus, varžosi keturi 10–12 m. vaikai. Jiems parengtos teorinės Kelių eismo taisyklių užduotys, po kurių laukia dviračio vairavimo praktinės rungtys.

Pagrindinis tokio pobūdžio renginių tikslas – skatinti moksleivius laikytis kelių eismo taisyklių, lavinti dviračio vairavimo įgūdžius, grįžus perduoti įgautą patirtį savo bendraamžiams, skleisti saugaus ir kultūringo elgesio pavyzdžius mūsų keliuose ir gatvėse.

Šįmet, po atkaklios atrankos, į Lietuvos komandos sudėtį pateko 4 geriausiai pasirodę vaikai iš įvairių Lietuvos kampelių: Donata Stasykytė iš Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijos, Martynas Markevičius ir Emilija Grigaitytė iš Vilkaviškio r. Keturvalakių pagrindinės mokyklos-daugiafunkcio centro, bei Eligijus Mozūraitis iš Šakių r. Slavikų pagrindinės mokyklos. Vaikams pasirengti padėjo Benius Jankevičius ir Neringa Jankauskienė.

LAS komandos vadovas Gintaras Urbonas neslėpė, kad mūsų šalies pasirengimas paremtas daugiau entuziazmu, o kitų šalių atstovams parengti specialiai skiriamos lėšos. "2009 m. Lietuvos vaikai tapo šių tarptautinių varžybų nugalėtojais. Ne kartą Lietuvos komanda buvo ir prizininkų gretose", – pasiekimus priminė G.Urbonas.

Šalyje vyksta Kelių direkcijos finansuojama programa "Saugokime jaunas gyvybes keliuose". Organizuojamos keturių tipų varžybos – "Šviesoforas", "Saugus ratas", "Jaunieji motorolerių vairuotojai" ir "Jaunieji automobilistai". Pradžioje vaikai rungiasi vietos lygmeniu – mokykloje.

Varžybų mokykloje nugalėtojai rungiasi rajone, o galiausiai Respublikoje. Į Budapešte vyksiančias varžybas vaikai buvo atrinkti po respublikinių varžybų "Saugus ratas". Kandidatais varžyboms Vengrijoje buvo atrinkti aštuoni prizininkai. Jie visi Birželį surengtoje stovykloje tobulino  įgūdžius. Rugpjūtį jau specialiai varžyboms Vengrijoje ruošėsi atrinkti keturi stipriausi Lietuvos mokinukai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių