Quantcast

Ekonomiškas vairavimas: kaip sutaupyti?

  • Teksto dydis:

Kiekvienas patyręs vairuotojas pasakytų, kad ekonomiškai ir saugiai vairuoti paprasta – tereikia laiku perjunginėti pavaras ir kelyje elgtis ramiai.

Pasak lenktynininko Tauro Tunylos, norintiems vairuoti ne tik ekonomiškai, bet ir kelyje jaustis užtikrintai reikia laikytis lenktynėse naudojamų principų.

Profesionalus lenktynininkas ir patyręs sportinio vairavimo treneris T.Tunyla sako, kad gero vairavimo pagrindas yra žvilgsnio kontrolė.

"Galiu išduoti, kad vairavimo metu žvilgsnio fokuso perkėlimas toliau padeda nuspėti ateitį. Kitaip tariant, kuo toliau žvelgsite, tuo anksčiau įvertinsite situaciją kelyje ir turėsite daugiau laiko veiksmams suplanuoti", – pasakojo T.Tunyla. Pasak lenktynininko, tokiu būdu išvengsite staigaus stabdymo ar akceleracijos, taigi automobilis suvartos mažiau degalų. Be to, automobilio reakcija į vairuotojo veiksmus yra lėtesnė, todėl iš anksto planuodami veiksmus išvengsite rizikingų situacijų.

Galiu išduoti, kad vairavimo metu žvilgsnio fokuso perkėlimas toliau padeda nuspėti ateitį.

Lenktyninių automobilių gamintojų tikslas – kaip įmanoma mažesnio svorio sportinė mašina. Kuo ji lengvesnė, tuo geresnė jos dinamika ir greitis, o įsibėgėjimas – spartesnis.

"Tikrai nesiūlau kopijuoti lenktyninių automobilių ir perdaryti miestui skirtų transporto priemonių, mažinant jų komplektaciją. Tačiau rekomenduoju atsikratyti nereikalingų daiktų ir nenaudojamų elektros prietaisų. Kuo mažesnė bus variklio apkrova, tuo mažiau degalų reikės", – pabrėžė T.Tunyla.

Ne tik degalų sutaupysite – lengvesnis automobilis lengviau paklus jūsų nurodymams. Greitesnė transporto priemonės reakcija užtikrins stabilumą ir patikimumą esant bet kokiai situacijai. Kaip ir bet koks kitas mechaninis prietaisas, taip ir automobilis reikalauja tinkamos priežiūros. Variklio ekonomiškumas ir detalių veikimo kokybė tiesiogiai priklauso nuo laiku atliekamų profesionalių apžiūrų, kurias rekomenduoja gamintojas.

"Su visa komanda lenktynių automobilį prižiūrime kilometrų tikslumu – lygiai taip pat siūlau prižiūrėti ir asmenines transporto priemones. Oro ir degalų filtrus, degimo žvakes ir kitas sudedamąsias dalis patartina tikrinti laiku. Taip užtikrinsite ir ekonomišką variklio darbą, ir saugų, nepertraukiamą detalių veikimą vairavimo metu", – patikino T.Tunyla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių