Quantcast

Sprendžiama, ar žemę atgavę savininkai gali nutraukti nuomos sutartis

  • Teksto dydis:

Konstitucinis Teismas pirmadienį pradeda nagrinėti, ar žemę kaime susigrąžinę savininkai gali nutraukti jos nuomos sutartis, kurios buvo pasirašytos, kai žemės savininkė buvo valstybė.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo, kuris paprašė išaiškinimo, nuomone, valstybė gali disponuoti tokia žeme tik kol ją valdo. Byloje ginčijamos įstatymo dėl piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo nuostatos.

Konstitucinis Teismas išaiškins, ar nėra ribojamos žemę atgavusių savininkų teisės ir ar nesuteikiama pirmenybė nuomininkams, nes žemė reikalinga, naudojant pastatus. Teigiama, kad pastatų ir žemės savininkams ginčijantis, juos saisto valstybinės žemės nuomos sutartys.

Ginčas kilo dėl Kauno rajone, Domeikavoje esančių statinių, kurių savininkai su valstybe buvo sudarę ilgalaikes žemės nuomos sutartis, o atgavę žemę savininkai negalėjo jų nutraukti. Pastaruosius taip pat papiktino tai, kad pastatų savininkams dešimtmečiams išnuomoti sklypai buvo gerokai didesni negu pastatų plotas.

Ieškovai prašo pripažinti negaliojančiais Kauno apskrities viršininko įsakymus išnuomoti valstybinės žemės sklypus ir remiantis šiais įsakymais sudarytas nuomos sutartis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių