Quantcast

Pasaulinė būsto diena: atgarsiai Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Jungtinės Tautos nustatė, kad kasmet spalio pirmąjį pirmadienį švenčiama Pasaulinė Habitat arba Būsto ir gyvenviečių diena.

Iki šiol ši diena Lietuvoje neturėjo pastebimo atgarsio. Nuo 2012 m. Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymu paskelbta, kad Pasaulinė būsto diena minima ir Lietuvoje. Paminėti šią dieną kviečiamos valstybinės institucijos, savivaldybės, nevyriausybinės organizacijos ir visuomenė. Būsto dienos minėjimo tikslas – pabrėžti būsto ir darnios gyvenamosios aplinkos aktualijas nacionaliniu ir vietiniu lygiu, paviešinti gerų pavyzdžių praktikos sėkmingus projektus ir veiklos rezultatus.

Kasmet pirmąjį spalio pirmadienį yra teikiami pasauliniai HABITAT apdovanojimai. Toks apdovanojimas prieš aštuonerius metus buvo skirtas ir Lietuvai už pilotinį namų energinio efektyvumo didinimo projektą. Jungtinių Tautų lygmenyje būsto ir gyvenviečių problematiką koordinuoja Jungtinių Tautų Gyvenviečių (Habital) komitetas, kurio būstinė yra Nairobyje (Kenija), šio komiteto atstovybė Europoje – Ženevoje. Lietuva, kaip JT narė, pagal galimybes dalyvauja minėto komiteto veikloje: metinėse ataskaitose, konferencijose ir kituose renginiuose. Ypač aktyviai dalyvavo organizuojant Pasaulinę Habitat konferenciją, kuri vyko 1996 metais Stambule. Ši konferencija buvo skirta dviem globaliom temom: „visiems tinkamas būstas“ ir „stabili gyvenviečių plėtra urbanizuotame pasaulyje“. Priimta Stambulo deklaracija dėl gyvenviečių tebėra aktuali ir joje prisiimti šalių įsipareigojimai tebegalioja.

Pagal Deklaraciją išsipareigota, kad šalys sieks aprūpinti visus tinkamu būstu saugesnėse, sveikesnėse, tinamose gyventi, subalansuotose (tvariose) gyvenvietėse. Gerinant gyvenimo sąlygas miestuose kartu bus plėtojama adekvati kaimo infrastruktūra, viešosios paslaugos ir užimtumo galimybės, plėtojant kompleksinį gyvenviečių tinklą ir mažinant migraciją iš kaimo į miestą, teikiant ypatingą dėmesį mažiems ir vidutiniams miestams.

Įstatymai nustato tam tikrą valstybės paramą būstui įsigyti ar išsinuomoti, daugiabučiams namams atnaujinti ir modernizuoti. Pagal įstatymą teikiamos kredito subsidijos jaunoms ir gausioms šeimoms, neįgaliesiems. Mažiau pasiturintiems suteikiama galimybė nuomotis savivaldybių socialinį būstą. Nepasiturintiems gyventojams kompensuojamos būsto šildymo ir kitos būtinosios išlaidos susijusios su būsto išlaikymu. Didelė valstybės parama teikiama daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti), panaudojant valstybės ir ES paramos lėšas.

Tačiau būsto prieinamumas mažiau pasiturintiems gyventojams išlieka labai aktualus. Šiuo metu savivaldybėse įregistruota per 30 000 asmenų ir šeimų, neturinčių tinkamo būsto ir pretenduojančių į socialinio būsto nuomą. Nežiūrint, kad 2004 m. Vyriausybės patvirtintoje būsto strategijoje buvo numatyta žymiai išplėsti prieinamo ne pelno būsto nuomos sektorių, iki šiol šios idėjos nepavyko įgyvendinti.

Dėl mažų didelės dalies gyventojų pajamų neužtikrinama esamų pastatų tinkama priežiūra, savalaikis jų atnaujinimas, pastatų energinio efektyvumo didinimo priemonių diegimas. Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa dar tik įgauna norimą pagreitį.

Nesubalansuotos teisinės ir finansinės savivaldybių galimybės spręsti gyventojų apsirūpinimo, naudojimosi būstu, jo priežiūros klausimus, atsižvelgiant į vietos aplinkybes.

Jungtinės Tautos pasirinko šių metų Pasaulinės būsto dienos temą „Statykime saugų pasaulį“ Šiuo siekiama pabrėžti darnios gyvenamosios aplinkos ir miestų plėtros aktualumą.

Šių metų Pasaulinės būsto dienos minėjimą Lietuvoje organizuoja asociacija „Lietuvos butų ūkis“ kartu su Aplinkos ministerija, Lietuvos savivaldybių asociacija ir Druskininkų savivaldybe.

Renginio metu bus aptartos būsto srities aktualijos Lietuvoje, pagerbti labiausiai nusipelniusieji būsto srityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių