Quantcast

Žvakių gamintojai pasirengę užkariauti naujas rinkas

Minijos vingyje įsikūrusį Kartenos miestelį garsina ne tik vaizdingos apylinkės ir jose stūksantys šeši senieji piliakalniai, bet ir veiklūs žmonės. Būtent čia beveik prieš du dešimtmečius įkurtas žvakių fabrikas, kuris šiandien tapo didžiausiu šio segmento produktų gamintoju Lietuvoje.

Nebuvo vaikystės svajonė

Su legendinio romano, o vėliau – ir kultinio kino filmo personažu siejama frazė "žvakių fabrikėlis" šiandien įgavo kiek komišką prasmę.

Tačiau Kartenoje veikiančios bendrovės "Geralda" įkūrėjas ir vadovas Gintautas Igaris galėtų patvirtinti, kad žvakių gamyba – ne mažiau atsakingas ir kupinas iššūkių verslas, kaip ir bet kuris kitas.

"Juk iš esmės viską, ką naudojame, kažkas turi pagaminti – ar tai būtų dantų krapštukai, ar šukos, ar tos pačios žvakės. Žinoma, nėra taip, kad mano vaikystės svajonė buvo užaugus gaminti žvakes, tai tiesiog malonus atsitiktinumas. Nuo pat mažumės patiko technika, konvejeriai, rūkstantys fabrikų kaminai – visa tai asocijuojasi su kažkokiu veiksmu, procesu", – kalbėjo pašnekovas.

Šiandien karteniškių prekės ženklas puikuojasi ant daugiau kaip 50 skirtingo pobūdžio gaminių.
Įmonė didžiąją dalimi specializuojasi kapų, lauko bei žvakių nuo uodų gamyboje, tačiau visai neseniai pristatė ir prabangią natūralių aromaterapinių žvakių iš sojų vaško, eterinių aliejų ir ekstraktų kolekciją, kurią sukūrė kartu su žinoma Lietuvos kvapų terapijos specialiste Laime Kiškūne.

Pastaruosius produktus tarptautinėse parodose pristatę "Geraldos" atstovai potencialiems užsakovams paskelbė žinią, jog lietuvių kompanija geba sukurti neabejotinai aukšto lygio produktus.

Reikia gerų ginklų

Įmonės vadovas G.Igaris pripažino, kad siekiant dirbti ir uždirbti, reikia nemažai investuoti į gamybos našumą, efektyvumą ir, žinoma, priemones įsitvirtinti naujose rinkose.

"Dalį produkcijos eksportuojame į Latviją, Estiją, Daniją, Švediją, Rusiją, tačiau ji nėra didelė. Tad neišnaudotų galimybių eksportui turime dar labai daug. Be to, mūsų verslas pasižymi dideliu sezoniškumu, esame orientuoti į tradicijas, o jos iš esmės siejasi su kapinių lankymu", – aiškino verslininkas.

Šie gaminiai, natūralu, naudojami tam tikrais periodais, tad žiema gamintojams – nedarbingas metas.

"Tačiau yra grupė produktų, kuriuos būtų galima gaminti ir žiemą bei juos eksportuoti. Be abejo, svarbu ir našumas, kurį užtikrina šiuolaikiška įranga, tinkama strategija – nenorime atsilikti nuo žymiausių, didžiausių gamintojų, tad konkurencinėje kovoje su jais turime turėti tokius pat ginklus", – kalbėjo pašnekovas.

Kad galėtų pasiekti strateginį šiandienos tikslą – tapti viena našiausių tokio profilio kompanijų Europoje – įmonė pradėjo įgyvendinti daugiau nei 13 mln. litų vertės projektą.
Jis skirtas gamybiniams pajėgumams, o sykiu – ir produktyvumui bei konkurencingumui didinti.

Projektas iš dalies finansuojamas 2007–2013 m. ES struktūrinių fondų lėšomis – jam skirta beveik 1,6 mln. litų europinės paramos.

Planuoja naujų darbo vietų

"Nors dirbame su šiuolaikiška įranga, tačiau neturime tokios, kuri atitiktų standartus, norint konkuruoti su kitais didžiaisiais gamintojais. Reikia susitvarkyti ir paruošti infrastruktūrą, atlikti "namų darbus" augimui. Visa tai padarius, reikės papildomų gamybinių plotų, o juose bus pastatytos naujos šiuolaikiškos linijos, kuriose galėsime gaminti ir esamus, ir naujus produktus. Be abejo, atsiras ir naujų darbo vietų – šiuo metu įmonėje vidutiniškai dirba daugiau kaip 50 darbuotojų", – plėtros planais dalijosi G.Igaris.

Į klausimą, ar tokioje srityje kaip žvakių gaminimas, dar įmanoma išrasti "naujų dviračių", pašnekovas atsako neabejodamas.

"Esu įsitikinęs, kad naujovėms yra gausybė galimybių, viskas priklauso nuo gebėjimo būti kūrybingiems. Atsiranda naujos medžiagos, netgi natūraliai suyrantys plastikai, pažangios technologijos. Pasitelkus kūrybiškumą, galima kombinuoti maisto pramonės elementus, yra daug įdomių dalykų, kuriuos sujungus vartotojui tikrai galima pasiūlyti papildomą vertę. O ir pati žvakė iš esmės gali būti skirtinga – ir be dagties, ir pan.", – aiškino įmonės vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių