Quantcast

„YIT Kausta“ į NT plėtrą investuos per 40 mln. Eur

  • Teksto dydis:

2016 m. „YIT Kausta“ šiemet didžiąją dalį investicijų skirs būsto ir komercinio nekilnojamojo turto projektų plėtrai. Vilniuje ir Kaune į gyvenamųjų namų statybas bendrovė investuos per 25 mln. Eur. Apie 16 proc. visų investicijų skirta naujiems būsto projektams Kaune. Iš viso šiemet „YIT Kausta“ gyventojams pasiūlys per 240 naujų butų Vilniuje ir Kaune bei 10 tūkst. kvadratinių metrų biuro patalpų Vilniuje.

„Po ilgiai trukusio sąstingio jau pernai suaktyvėjusioje Kauno nekilnojamojo turto rinkoje šiemet galima tikėtis tikro proveržio. Kaune klientai su didesne perkamąja galia noriai investuoja į nekilnojamąjį turtą,– teigia „YIT Kausta“ generalinis direktorius Kęstutis Vanagas. – Aukštesnės klasės būsto patraukliose miesto vietose poreikis ypatingai juntamas Laikinojoje sostinėje, todėl šiais metais butų pasiūla šiame mieste mūsų projektuose bus gerokai didesnė. Dar praėjusiais metais pradėjome vykdyti Piliamiesčio projekto dešiniajame Neries krante priešais Kauno pilį statybos darbus ir sulaukėme didelio miestiečių susidomėjimo. Tačiau, nepaisant didelės NT bendrovių konkurencijos, didesnė butų paklausa vis dar išlieka sostinėje, kur ir mūsų būsto pardavimai yra dvigubai didesni“.

Anot K. Vanago, Lietuva išlieka patraukli investuotojams iš užsienio – aukšta darbuotojų kvalifikacija ir sąlyginai mažesnis darbo užmokestis, lyginant su išsivysčiusiomis šalimis, traukia tarptautines kompanijas. Todėl išlieka ir auga kokybiškų verslo patalpų poreikis.

Stambiausias „YIT Kausta“ verslo patalpų projektas šiemet – A energinio naudingumo klasės verslo namai „Duetto“, bendrovės vystomoje urbanistinėje saloje Viršuliškėse, šalia biurų pastato „Grand Office“. Prognozuojama, kad dviejuose 10 aukštų biurų pastatuose per artimiausius kelerius metus įsikurs dirbti iki 900 specialistų.  Iš viso į projektą bendrovė investuos per 23 mln. Eur.

Daugėja investuojančių

Rinkos suaktyvėjimą pernai itin pajutusi „YIT Kausta“ 2015 m. butų pardavimus išaugino 46 procentais, lyginant su 2014 m. Aktyviausi bendrovei buvo balandžio ir spalio bei lapkričio mėnesiai, pradėjus pardavimus naujuose projektuose pakrantėse: Vilniuje Sporto gatvėje priešais Gedimino pilį vystomame projekte „Naujoji Rivjera“ bei Piliamiesčio urbanistiniame projekte Kaune.

Anot K. Vanago, nors didžioji dauguma klientų būstą perka gyvenimui, vis daugiau ryžtasi investuoti į nekilnojamąjį turtą: „Investicijas skatina žemos bankų bazinės paskolų palūkanų normos, mažos indėlių palūkanos bei išaugusios nuomos kainos. Visa tai leidžia tikėtis greitesnės ir didesnės investicijų grąžos“.

„YIT Kausta“ duomenimis, anksčiau klientai investicijoms į būsto pirkimą dažniau skirdavo nuosavų lėšų, o šiuo metu nevengia investuoti skolindamiesi iš banko. „Didžioji dauguma klientų – 40 metų amžiaus ir vyresni žmonės, perka butus planuodami juos nuomoti, o vėliau perleisti vaikams. Perkantys butus investicijai dažniausia domisi dviejų kambarių butais arčiau miesto centro, kurių poreikis nuomos rinkoje – didžiausias“, – pasakoja K. Vanagas.

Investuoti į nekilnojamąjį turtą renkasi ne tik gyvenantys Lietuvoje, tačiau ir emigrantai bei užsienio piliečiai. Pernai susidomėjimo vystomais projektais bendrovė sulaukė iš JAV, Norvegijos, Didžiosios Britanijos, Belgijos bei Vokietijos gyventojų. Juos labiausiai domina projektai išskirtinėse miestų vietose, su gražiu vaizdu pro langą.

Labiau domisi statytoju

Pasak „YIT Kausta“ generalinio direktoriaus, augant konkurencijai NT rinkoje, būsto pirkėjai tampa vis reiklesni. Vis labiau domimasi statytoju – ieškoma gyventojų atsiliepimų, vertinama patirtis rinkoje, patikimumas, analizuojami garantiniai įsipareigojimai.

Šiuolaikiniam miestiečiui reikia visų miesto patogumų – geros infrastruktūros, erdvių stovėjimo aikštelių automobiliams bei lifto. Norima gyventi patogioje ir patrauklioje miesto vietoje, iš kurios galima lengvai pasiekti visus reikiamus objektus. Vis daugiau pirkėjų pageidauja individualių dizaino sprendimų, butų su visa apdaila, be to, prireikus, iš esmės keičia buto planą, pavyzdžiui, į kitą buto vietą perkelia vonios kambarį.

Kuo toliau, tuo daugiau dėmesio skiriama namus supančiai aplinkai – pageidaujama uždaro kiemo su saugiomis vaikų žaidimų aikštelėmis, mieliau renkamasi mažaaukštės statybos namus. Ekonominės ir vidutinės klasės būstų pirkėjams vienas iš svarbiausių kriterijų renkantis būstą – jo eksploatacijos kaštai.

Tiesa, šiek tiek išsiskiria Vilniaus ir Kauno gyventojų poreikiai. Dėl sostinėje vyraujančių transporto spūsčių ir didesnių atstumų vilniečiams svarbiau gyventi arčiau miesto centro. Kauniečiai mielai renkasi būstą ir miesto pakraščiuose, tačiau jiems labai svarbūs patogumai name: erdvus balkonas ar terasa, patalpos sandėliavimui.


Šiame straipsnyje: plėtrainvesticijosNT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių