Quantcast

„Vilniaus degtinė“ iš Lietuvos ūkininkų supirks daugiau grūdų

  • Teksto dydis:

Daugiau nei su 250 Lietuvos ūkių bendradarbiaujanti „Vilniaus degtinei“ priklausanti vienintelė lietuviško spirito gamintoja - Obelių spirito varykla, 2016 m. supirko daugiau kaip 20 tūkst. tonų lietuviškų grūdų, o šiemet planuoja jų supirkimą padidinti dar 80 proc. iki 36 tūkst. tonų.

Bendradarbiauja su 250 Lietuvos ūkininkų

Pasak „Vilniaus degtinės“ generalinės direktorės Dovilės Tamoševičienės, įmonės gaminama produkcija yra išimtinai lietuviška, pradedant žeme, joje augančiu grūdu ir baigiant gamybos procesu. Bendradarbiaujama su daugiau nei 250 šalies ūkininkų, kurių ūkiuose sukuriama šimtai tiesioginių ir netiesioginių darbo vietų regionuose.

„Praėjusiais metais mūsų įmonei priklausanti Obelių spirito varykla supirko daugiau kaip 20 tūkst. tonų lietuviškų grūdų. Šiemet superkamų grūdų skaičius išaugs 80 proc. iki 36 tūkst. tonų. Iš grūdų išgaunamą etilo alkoholį panaudojame savo gėrimų gamybai, o apie 50 proc. jo eksportuojame į Lenkiją, Latviją ir Estiją“, - pažymėjo Dovilė Tamoševičienė.

Jos teigimu, „Vilniaus degtinės“ Obelių spirito varykla iš vietinių šalies ūkininkų 2017 metais supirks daugiau nei pusę grūdų kiekio, kurį per metus sunaudoja visa Lietuvos alaus pramonė. „Mūsų įmonei priklausanti varykla, veikianti nuo 1907 m., yra vienintelė Lietuvoje. Tarptautinio koncerno „Marie Brizard Wine & Spirits“ lygmeniu tai – unikalus regione spirito gamybos padalinys, kurio pagrindu gaminami išskirtinai lietuviškos kilmės produktai – spiritiniai gėrimai“, - pabrėžė D. Tamoševičienė.

Iš grūdų - pinigai ir trąšos

Ji akcentavo, kad Obelių spirito varykloje įgyvendintas 10 mln. eurų investicinis projektas, leidžia įmonei išsiskirti ne tik kaip vienai seniausių Baltijos regiono varyklų, bet ir kaip varyklai, superkančiai grūdus iš vietos ūkininkų, naudojančiai atsinaujinančius energijos išteklius, iš kurių gaunamos atliekos atiduodamos ūkininkams kaip trąšos.

Prieš penkerius metus biodujas iš žlaugtų pradėjusi gaminti Obelių spirito varykla, šiandien džiaugiasi pati galinti apsirūpinti šiluma ir elektra. Varyklos modernizacijos naudą pajuto ir bendradarbiaujantys ūkininkai, nes iš rugių ar kvietrugių gaminant maistinį etilo alkoholį, o vėliau biodujas, gaunamos atliekos – žlaugtai, yra vertingos trąšos.

Daug grūdų Obelių spirito varykla superka iš šiaurės rytų Lietuvos ūkių. Pasak  Rokiškio rajono ūkininko Ričardo Valiulio, kuris jau trečius metus dalį savo užaugintų grūdų parduoda lietuviško spirito gamintojams, toks bendradarbiavimas yra itin naudingas: už priduotus grūdus gaunama pinigų ir naudingų trąšų laukams.

„Tiekti savo augintą produkciją tokioms  didelėms vietinėms įmonėms  verta, nes bendrovė superka didelius kiekius grūdų, kaina būna konkurencinga. Tiesa, pernai grūdų augintojų nedžiugino gerais orais ir geru derliumi“,  – pastebėjo R. Valiulis.

Ūkininkas pripažino, kad tiekti grūdus Obelių spirito varyklai jam patogu, nes  priėmimas vyksta greitai, o ir transportavimo išlaidos – nedidelės.  Bendradarbiaudami su lietuviško spirito gamintojais ūkininkai gali apsirūpinti po degtinės gamybos liekančiais žlaugtais, kurie yra gera trąša.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių