Quantcast

Trims įmonėms – išskirtiniai reikalavimai: nacionalinis saugumas ar ekonominė laisvė?

Nacionalinis saugumas ar ekonominė laisvė? Tokį klausimą kelia įmonės, reaguodamos į Ūkio ministerijos parengtą Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių įstatymo pataisą. Pagal ją trys privačios bendrovės – „Achema“, „Orlen Lietuva“ ir „Telia Lietuva“ – turės Valstybės saugumo departamentui ar vyriausybei teikti informaciją apie kiekvieną planuojamą sandorį.

Šios įmonės pasirinktos todėl, nes jos, kaip ir valstybinės įmonės, turi strateginę reikšmę šalies saugumui.

„Įstatymas yra kompleksiškas, yra iškelti kriterijai, kada įmonės turi atitikti tam tikrus nacionalinio saugumo reikalavimus. Šie kriterijai yra trys: kritinė infrastruktūra, kritiniai resursai ir taip pat – sektoriai“, – komentuoja ūkio viceministrė Lina Sabaitienė.

Pačios įmonės pataisas vertina nevienareikšmiškai. Pavyzdžiui, „Orlen Lietuva“ komitetui atsiųstame laiške teigia, kad „tokios reguliacinės priemonės pažeidžia pamatinę teisę į ekonominės veiklos laisvę“, bet nuo platesnių komentarų įmonė susilaiko. „Achemos“ atstovai tokiu planuojamu reguliavimu taip pat nepatenkinti. O trečioji įmonė, „Telia Lietuva“, ne tokia kategoriška, nors įstatymas esą perteklinis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių