Quantcast

„Swedbank“ skandalas: tyrimui vienijasi Lietuva, Estija ir Švedija

  • Teksto dydis:

Estijos ir Švedijos finansų inspekcijos sveikina ir priima Lietuvos banko siūlymą bendradarbiauti tiriant viešumoje pasirodžiusią informaciją dėl galimo pinigų plovimo per Skandinavijoje ir Baltijos valstybėse veikiančią „Swedbank“ finansų grupę, sakoma jų bendrame pranešime.

Pasak Estijos ir Švedijos finansų rinkų prievaizdų, šiame tyrime turėtų dalyvauti ir Latvija – jai bus pateiktas atitinkamas siūlymas.

„Estijos ir Švedijos finansų inspekcijos labai rimtai vertina Švedijos SVT televizijos vasario 20-ąją paskelbtus duomenis dėl galimo pinigų plovimo per „Swedbank“, – sakoma pranešime, kuriuo patvirtinama, kad šio skandalo tyrimas pradėtas kartu.

Lietuvos bankas ketvirtadienį išplatino pranešimą, kuriuo tikino teiksiąs pagalbą Švedijos ir Estijos priežiūros institucijoms atliekant tyrimą dėl įtariamo pinigų plovimo per vieną didžiausių Baltijos valstybėse finansų grupę „Swedbank“.

Švedijos televizija SVT skelbė, kad pinigų srautai tarp „Swedbank“ ir itin plataus masto tarptautinio pinigų plovimo skandalo centre atsidūrusio „Danske Bank“ filialo Estijoje 2007-2015 metais galėjo viršyti 40 mlrd. Švedijos kronų (3,8 mlrd. eurų). Tai galėjo būti pinigų plovimas – pinigai keliavo tarp maždaug 50-ies realiai neveikusių įmonių sąskaitų.

Estijos dienraštis „Postimees“ tvirtino turįs duomenų apie daugiau kaip dešimties Estijos „Swedbank“ klientų sąsajas su įtartinais pinigų pervedimais, kurių sumos siekdavo milijonus ar dešimtis milijonų JAV dolerių.

„Swedbank“ grupės vykdomoji direktorė Birgitte Bonnesen (Brigita Bonesen) komentuoti šį skandalą atsisakė, pareikšdama, kad bankas tokia informacija nedisponuoja.

Vis dėlto, ketvirtadienį „Swedbank“ pranešė užsakysiąs išorinį šio skandalo tyrimą, kurį atlikti patikėsiąs tarptautinei audito bendrovei „Ernst & Young“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valdas

Valdas portretas
Net ir tarybiniais laikais visos piniginės machinacijos buvo stipriausia prasukinėjamos Estijoje, tai nieko nuostabaus, kaip buvo, yra ir bus.

...

... portretas
Negi LB galima pasitikėt?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių