Quantcast

Sulaukus užtarnauto poilsio – toliau į darbą

  • Teksto dydis:

Absoliuti dauguma arba 80 proc. Lietuvos gyventojų sako nerimaujantys, kad sulaukus užtarnauto poilsio pensijoje, jiems neužteks gaunamų pajamų ir gyvenimo lygis suprastės, rodo „Aviva Lietuva“ užsakymu atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa.

„Tik 15 proc. mūsų tyrimo respondentų teigia, kad jiems pensijoje gaunamų pajamų iš SoDros turėtų užtekti. Tai tik patvirtina tiek privačių, tiek valstybinių institucijų atliktas studijas apie senstančios visuomenės laukiančias demografines problemas būsimai pensininkų kartai. Žmonės vis aktyviau imasi valdyti savo ateities pensijos finansus savo iniciatyva, nelaukdami kol bus per vėlu“ ,- tyrimo rezultatus komentuoja „Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė.

Pensiją savo antrosios pakopos pensijų fondo sąskaitoje, Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) duomenimis, kaupia jau daugiau nei 1,1 mln. Lietuvos gyventojų, o bendras sukauptas turtas šiose sąskaitose jau siekia 5,4 mlrd. litų.

2013 metų Vartotojų taupymo įpročių tyrime 62 proc. Lietuvos gyventojų teigė, kad nerimauja dėl to, ar gaunamos pajamos pensijoje užtikrins patogų ir pilnavertį gyvenimą, dėl savo orios senatvės perspektyvos Lietuvoje praėjusiais metais jautėsi užtikrinti mažiau nei trečdalis arba 26 proc. gyventojų.

Šių metų „Aviva Lietuva“ tyrimas taip pat siekė išsiaiškinti, kiek gyventojų mano, kad sulaukus pensinio amžiaus, jiems teks vis tiek tęsti darbinę karjerą. Net 68 proc. apklausos respondentų sako, kad oriam gyvenimo lygiui pensijoje užtikrinti jiems vien pensijos neužteks, todėl teks dirbti ir toliau, tik 12 proc. apklaustųjų tikino, kad pensijoje jiems dirbti jau nebereikės.

Dirbti pensijoje nusiteikęs kas septintas vyras arba 73 proc. ir kas šešta moteris t.y. 65 proc. respondenčių.

„Įdomu tai, kad dažniausiai darbuotis dar ir pensiniame amžiuje yra nusiteikę vyriausios amžiaus grupės (51-55 m.) respondentai, kai žmonės iki trisdešimties taip teigė penktadaliu rečiau. Vyresni žmonės jau dabar supranta ir mato pensijų stygiaus perspektyvą, todėl ir yra nusiteikę aukoti savo poilsio metus dėl kokybiškesnio gyvenimo, tačiau jaunimas turėtų naudotis savo amžiaus privalumais ir pradėti investuoti į savo pensiją jau dabar“ ,- sako A.Grabinskė.

Dažniausiai pensiniame amžiuje nusiteikę darbuotis iki 2 tūkst. litų grynąsias pajamas šiuo metu kas mėnesį gaunantys žmonės, jų buvo 75 proc., visai kita padėtis žmonių, kurie uždirba 4 tūkst. litų ir daugiau –  tik 39 proc. šių apklausos dalyvių mano, kad ir pensijoje teks tęsti darbinį karjerą.

Anot „Aviva Lietuva“ vadovės, pilnaverčiam gyvenimui senatvėje (pensijoje) užtikrinti reikia bent 70 proc. darbingo amžiaus buvusių pajamų, o šį rodiklį pasiekti galima ne tik renkantis dirbti dar ir pensijoje, bet taupyti užtarnautam poilsiui, pavyzdžiui, per gyvybės draudimą arba kaupiant pensiją pensijų fonduose.

Lietuviai yra linkę sutikti, jog kaupti pensijai turi skatinti būtent valstybė, taip mano daugiau nei trys ketvirtadaliai arba 77 proc. respondentų. 19 proc. sako, kad valstybės įstatymai ir skatinimas kaupti nėra vienintelė priežastis, kodėl jie jau kaupia pensijai.

„Mūsų valstybė tikrai skatina ilgalaikes investicijas: valstybė prisideda savo dalimi prie tų žmonių, kurie kaupia antrosios pakopos pensijų fonduose, taip pat sudarytos patrauklios sąlygos kaupiantiems per gyvybės draudimą kasmet susigrąžinti nuo įmokų Gyventojų pajamų mokestį (GPM). Šios sąlygos neabejotinai skatina ne tik pačius gyventojus kaupti ilgalaikiams tikslams, bet ir ugdo finansinį išprusimą“ ,- sako „Aviva Lietuva“ vadovė.

„Aviva Lietuva“ užsakymu rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovė „Prime Consulting“ reprezentatyvią šalies gyventojų apklausą, vartotojų taupymo įpročių tyrimą, atliko nuo šių metų birželio 10-28 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

w

w portretas
Niekas nesako,kad i pensija isejes zmogus turi gyventi prabangiai,bet Lietuvoje pensijos uztenka tik komunaliniams mokesciams,ypatingai ziema ir iseina,kad zmogui valgyti nereikia? Vaistu taip pat isigyti nera uz ka. Kas cia per iskrypeliska ekonomika,kad isdirbes 30-40 metu,zmogus negali nors minimaliai saves islaikyti? Ir po to kemsama jaunimui i galva,kad visos bedos - ekonomines,tik del to,kad reikia islaikyti pensininkus. O kur valdzia deda zmoniu mokescius,kuriuos jie moka visa gyvenima,kad uzsidirbtu pensijai,juk nelaiko ju kojinese. Manau,naudoja visuom.statiniu statybai ir t.t. ir pan. ir po to gaunasi,kad zmogus,mokejes tiek metu mokescius,nieko negauna,tik kazkokia ismalda ir ta pacia turi vel atiduoti valstybei per komunalinius mokescius? Pasityciojimas ir tiek! Savimi valdzia tai pasirupino be jokios gedos,o pensininkus paverte nusikalteliais,kuriems,suprantat,dar ir pensijas moketi reikia! Paprasciausiai vykdomas genocidas.

Pensininkas

Pensininkas portretas
Liudna ir graudu, kaip sulaukus garbingo amziaus truksta pingu maistui, vaistams, buto sildymui, tik pagal seimunu pasisalymus gyvenimas vis gereja ir gereja.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių