Quantcast

„Snoro“ bankroto administratorius laimėjo kovą su Austrijos banku

Vienos tarptautiniam arbitražui atmetus Austrijos banko „Meinl Bank AG“ ieškinį ir pripažinus kartu su banku „Snoras“ sudarytą sutartį niekine ir negaliojančia, bylą prieš „Meinl Bank AG“ pirmosios instancijos teismas, kaip tikisi „Snoro“ bankroto administratorius, išnagrinės dar šiais metais.

Šių metų pradžioje Vienos tarptautinis arbitražas priėmė sprendimą, kuriuo buvo atmestas Austrijos banko „Meinl Bank AG“ ieškinys, nukreiptas prieš banką „Snoras“. Tokiu būdu pripažįstama, kad 2011 m. „Meinl“ ir banko „Snoras“ sudaryta įkeitimo sutartis pagal Austrijos teisę laikytina niekine ir negaliojančia. Būtent šios sutarties pagrindu 2011 m. rugsėjį iš „Snoro“ banko buvo pasisavinta 11 mln. eurų.

Kaip skelbiama pranešime, įkeitimo sutartis tarp šiuo metu Rusijoje besislapstančio Raimondo Baranausko atstovaujamo „Snoro“ ir „Meinl Bank AG“ pasirašyta 2011 m. rugsėjo 20 d. Sutartimi Lietuvoje veikęs bankas užtikrino su „Snoro“ akcininku Vladimiru Antonovu susijusios įmonės gauto kredito iš „Meinl Bank“ grąžinimą. Vykdydamas sutarties įsipareigojimus, „Snoras“ į sąskaitą Austrijos banke pervedė 11 mln. eurų. Tų pačių metų gruodį „Meinl Bank“ nusirašė visus 11 mln. eurų, nes su V. Antonovu susijusi įmonė neįvykdė kredito sutarties įsipareigojimų.

„Tai labai reikšmingas sprendimas, iš esmės patvirtinantis, kad veikė „Snoro“ lėšų pasisavinimo modelis, kuriame dalyvavo ir užsienio bankai. Kol kas tai tik pirmas žingsnis, tačiau procesas sukuria prielaidas gauti „Snoro“ patirtos žalos atlyginimą iš „Meinl Bank“, - pranešime pažymi „Snoro“ bankroto administratorius Gintaras Adomonis.

Jis primena, kad bylą prieš „Meinl Bank“ banko „Snoras“ bankroto administratorius Lietuvoje inicijavo 2015 m. Austrijos bankas kreipėsi su ieškiniu prieš „Snorą“ į Vienos tarptautinį arbitražą, prašydamas pripažinti, kad 11 mln. eurų „Snoro“ lėšų buvo tinkamai įkeista „Meinl“ naudai ir bankroto administratorius neturi teisės reikalauti grąžinti šių lėšų. Šių metų sausio 21 d. Vienos tarptautinis arbitražas atmetė šį ieškinį bei papildomai pripažino, kad tarp banko „Snoras“ ir „Meinl Bank AG“ sudaryta įkeitimo sutartis pagal Austrijos teisę laikytina niekine ir negaliojančia.

„Snoro“ banko veikla Lietuvos Respublikos Vyriausybės sprendimu buvo sustabdyta 2011 m. lapkričio 16 d., lapkričio 24 d. Lietuvos bankas kreipėsi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo, o bankroto byla „Snorui“ buvo iškelta 2011 m. gruodžio 7 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

marija

marija portretas
Balsuosiu tik uz tuos, kas grazins pinigelius uz atseit isigaliojusias obligacijas.

Nesupratėlė

Nesupratėlė portretas
O kur milijardai? Kas paaiškins?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių