Quantcast

„Skonis ir kvapas“ ES teisme tikisi pergalės prieš VMI

Tabako gaminiais prekiaujanti bendrovė „Skonis ir kvapas“ teigia, kad tabako gaminius, kuriuos Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) apmokestino kaip cigaretes, pagrįstai laiko cigarilėmis ir tikisi palankaus sprendimo Europos Sąjungos Teisingumo teisme (ESTT).

Bendrovės teigimu, tabako gaminių tiekėjas, dėl kurio produkcijos kilo ginčas su VMI, cigarečių negamina ir jų savo asortimente apskritai neturi. „Tai visai kito lygmens tabako gaminių grupė. Ginčo centre atsidūręs produktas tiekėjo yra klasifikuojamas kaip cigarilės bei, mūsų nuomone, atitinka „cigarų ir cigarilių“ apibrėžimą, nurodytą Lietuvos Respublikos įstatymuose ir Europos Sąjungos (ES) direktyvose“, - rašoma Eltai atsiųstame bendrovės komentare.

Bendrovės atstovai teigia, kad Mokestinių ginčų komisija ir Vilniaus apygardos administracinis teismas yra konstatavę, jog įmonė teisingai traktavo Lietuvos bei ES teisės aktus.

„Todėl tikimės palankaus sprendimo ir iš ESTT. Per 20 „Skonio ir kvapo“ veiklos metų tai pirmoji tokio pobūdžio byla. Tačiau ES tai jau ne pirmas teisinis ginčas šiuo klausimu. Panašūs ginčai buvo spręsti Danijoje ir Slovėnijoje, kur galų gale tokie patys tabako gaminiai buvo pripažinti cigarilėmis“, - rašoma bendrovės atsakyme Eltai.

ELTA primena, kad VMI kai kuriems bendrovės atgabentiems tabako gaminiams apskaičiavo akcizo sumas kaip cigaretėms, o „Skonio ir kvapo“ pozicija, tai - cigarilės.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) platintame pranešime teigė, kad nustatė, kad ginče minimų gaminių išoriniame apvalkale naudojant popierių, dengiantį dalį su filtru, gaminiai vizualiai tampa panašesni į įprastas cigaretes su filtru, o jų pakeliai vizualiai bei pagal atsidarymo būdą panašūs į įprastus cigarečių pakelius. Atsižvelgęs į tai, LVAT nusprendė kreiptis į ESTT su prašymu priimti sprendimą dėl ES direktyvoje esančių sąvokų taikymo šiam atvejui.

Bylai pasiekus ESTT, Vyriausybė šią savaitę pritarė sprendimui dalyvauti ESTT nagrinėjamoje byloje. Vyriausybė pritaria Europos teisės departamento pozicijai, kad reikia atsižvelgti į ES direktyvą, numatančią, kad cigaras, daugeliu atžvilgių panašus į cigaretę, nustatant akcizus turi būti laikomas cigarete. Taip pat į tai, kad direktyvos nuostatoje, apibrėžiančioje „cigarus ir cigariles“, nėra nustatyta, kad produkto išorinį apvalkalą iš natūralaus ar regeneruoto tabako gali dengti kitos medžiagos.

Šiuo metu cigaretės apmokestinamos taikant kombinuotąjį akcizų tarifą. Jį sudaro specifinis elementas - 56 eurai už 1 000 cigarečių ir vertybinis elementas - 25 proc. nuo maksimalios mažmeninės kainos. Tačiau kombinuotasis tarifas (tai yra specifinio ir vertybinio elementų suma) turi būti ne mažesnis kaip 90 eurų už 1 000 cigarečių.

Cigarams ir cigarilėms taikomas 33 eurų už kilogramą produkto akcizų tarifas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių