Quantcast

„Mano dienyną“ apėmė desperacija?

Klaipėdos mokyklose bendrą elektroninio mokinio pažymėjimo sistemą turėjusi įdiegti įmonė griebiasi kraštutinių veiksmų. Rangovai ėmė spausti ugdymo įstaigų atstovus, kad šie raštu pripažintų, jog atlikti darbai kokybiški, nors sistema veikia nekokybiškai arba iš viso neveikia. Miesto meras situaciją pavadino skandalinga.

Spaudžia pripažinti broką

Nacionalinio švietimo centro įsteigta įmonė "Mano dienynas" turėjo įdiegti bendrą elektroninio mokinio pažymėjimo sistemą Klaipėdos mokyklose iki šių mokslo metų pradžios.

Tačiau iki galo to nepadarė, sistema tinkamai neveikia net įpusėjus mokslo metams.

Pavyzdžiui, "Žemynos" gimnazijoje dalis moksleivių lig šiol neturi elektroninių mokinio pažymėjimų, o tie, kurie juos turi, faktiškai neveikiantys.

Šioje gimnazijoje nevisiškai funkcionuoja durų įėjimo ir išėjimo kontrolės sistema, lankomumo rezultatai matomi tik administratoriui, jų nemato mokytojai, tai fiksuota kaip trūkumas.

Rangovai tikino, kad pažymėjimai bus pagaminti iki šių metų sausio pabaigos. Dabar – kovo pradžia, o įsipareigojimai neįvykdyti.

"Žemynos" gimnazijoje neveikia ir nemokamo maitinimo sistema. Problemų aptikta "Verdenės" ir kitose Klaipėdos mokyklose.

"Jie nori gauti parašus, kad viskas pas mus veikia. Bando įtikinti, kad yra viskas gerai ir mes kabinėjamės be reikalo. Čia nėra viskas gerai. Jiems taip ir pasakiau: neverskite manęs pasirašinėti "ant nesąmonių", nesu kvaila, kad pasirašyčiau už tai, kas neveikia. Jie man pareiškė, kad tiek darbo kitose mokyklose turi. Taip ir pasakiau, jei šitiek neapžiojate, nedirbkite", – atviravo viešumo nepanorusi vienos mokyklos atstovė.

Vengia tiesaus atsakymo

Gauti paaiškinimą, kodėl skambinėjama mokykloms ir daromas spaudimas pripažinti nekokybiškas paslaugas kokybiškomis, buvo neįmanoma.

Susisiekus su įmone "Mano dienynas" viešai skelbiamais telefonų numeriais, atsakinėjo kompiuterinis balsas, kuris nuolat kartojo, kad "visi operatoriai užimti" ir vis prašė palaukti.

Pats Nacionalinio švietimo centro vadovas Giedrius Rakauskas, išgirdęs, apie ką su juo nori kalbėti žurnalistai, pareiškė, kad jo "pakalbinti nepavyks" ir numetė ragelį. Perskambinus dar kartą, pakartojo tą patį ir liepė "rašyti laiškus".

Meras liko be žado

Savivaldybė prieš kelias savaites paruošė raštą rangovui ir dar kartą prašė trūkumus pašalinti iki kovo 12 d. Jų nepašalinus, turėjo būti nemokama už darbus.

Galimas dalykas, kad būtent dėl to rangovai ir ėmėsi spausti mokyklas pasirašyti už, jų manymu, "gerai atliktus darbus".

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas buvo šokiruotas tokio tiekėjų elgesio.

Viskam yra ribos, manau, kad savivaldybės administracija turėtų labai rimtai įvertinti tuos dalykus.

"Manau, yra peržengtas elementarus padorumas, kai skambinama bendruomenėms ar jų atstovams, bandant juos įtikinti, kad gauta nekokybiška paslauga yra gera. Jau šitas precendentas vertas rimtos kritikos. Girdėjau ir pats, kad paslaugos tiekėjas nepateisino mūsų lūkesčių. Ir toleruoti tai, kas atlikta nekokybiškai, nebegalima. Viskam yra ribos, manau, kad savivaldybės administracija turėtų labai rimtai įvertinti tuos dalykus ir, jei mes tos paslaugos negauname, reakcija turi būti adekvati", – vakar teigė V.Grubliauskas.

Sutarties vis nenutraukia

Priekaištai dėl stringančios sistemos ir kitos painiavos "Mano dienynui" nesiliovė mažiausiai pusmetį.

Nuo darbų įgyvendinimo pradžios rangovui buvo surašyta daugiau nei 20 aktų. Įmonės steigėjai pripažino, kad jų neapskundė, ir sutiko su baudomis.

2015 m. liepos 20 d. sutartyje numatyta, kad savivaldybė turi teisę vienašališkai nutraukti sutartį ir pareikalauti iš tiekėjo atlyginti patirtus nuostolius, jeigu rangovas "per pagrįstai nustatytą laikotarpį neįvykdo perkančiosios organizacijos nurodymo ištaisyti netinkamai įvykdytus arba neįvykdytus sutartinius įsipareigojimus", jei "tiekėjas daugiau nei mėnesį vėluoja užbaigti sutartyje numatytas paslaugas, išskyrus, kai vėluojama ne dėl tiekėjo kaltės".

Pagal susitarimą, tiekėjas antrąjį darbų etapą turėjo užbaigti iki 2017 m. liepos, tačiau "sutartis galioja iki visiško įsipareigojimų įvykdymo, bet ne ilgiau nei 36 mėnesius".

Visi darbai su visų licencijų atidavimu ir sistemos užtikrintu bei geru funkcionavimu turi būti baigti 2018 m. liepos 19 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
DAR viena NEDIRBANTI e'sistema... bet JEI tiems 'išdirbėjams' pavyks primesti e'balsavimo AFERĄ, visos ankstesnės e'sistemos būtų 'nurašytos': "Mums DEGA, visas jėgas metėm NAUJAI sistemai" (o senosioms tuo metu ir senatis sueitų). Taip kad tas raudonasis Sk.Vernelis... negi jis išties rusų naudai dirba?

Debilai

Debilai portretas
dar nori priimti VRK balsavimą internetu.:DDDDDDDDDDDDDDDDD)))
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių