Quantcast

NT projektų finansavimas: ką vertėtų žinoti Kauno vystytojams?

  • Teksto dydis:

Neseniai mes, EstateGuru, startavome su nauju komunikacijos projektu – savotiška internetine televizijos laida, kurios metu kalbėsime tiek apie nekilnojamojo turto (NT) rinką, tiek apskritai apie verslą.

Pirmajame reportaže apžvelgėme vieną svarbų aspektą – verslo ir jo vystomų projektų finansavimą. Pokalbio santrauką rasite šiame straipsnyje, o norintys galės pažiūrėti ir visą pokalbį, kuris, tikimės, bus naudingas ir Kauno verslui bei NT vystytojams.

Tiek Europoje, tiek kituose žemynuose specialistai sutinka, kad alternatyvus finansavimas užima vis didesnę vietą finansiniame sektoriuje. Artimiausius keletą metų numatomas net 30 proc. augimas kasmet. Ką tai reiškia nekilnojamojo turto vystytojams?

Alternatyvaus finansavimo svarba rinkoje

Prieš aptardami, kodėl dažnu atveju bankai atmeta paraišką dėl NT projekto finansavimo, trumpam grįžkime prie alternatyvaus finansavimo.

Alternatyvus finansavimas – tai paprasčiausias būdas gauti paskolą ne iš banko. Iki 2010 metų Vakarų Europoje ši sritis užėmė vos kelis procentus finansinio sektoriaus, šiuo metu – jau 17 proc. Lietuvos bankai bei kiti rinkos žaidėjai pripažįsta alternatyvaus finansavimo svarbą rinkoje.

Tiesą sakant, kitaip teigti jie ir negalėtų, nes Lietuvoje, priešingai nei Vokietijoje, Italijoje ar Latvijoje, NT projektų finansavimo situacija – su bankų pagalba –palanki tik didiesiems vystytojams. Jų Lietuvoje tėra apie dešimt.

Kaip veikia bankai

Bankas yra įstaiga, kuri disponuoja ne visiškai savais pinigais. Žmonės padeda indėlius, už kuriuos kasmet gauna palūkanas, o bankas savo nuožiūra gali juos investuoti. Natūralu, kad bankas, jog galėtų tai daryti, patenka į labai rimtą reguliavimą: jis negali pinigų dalinti į kairę ir į dešinę, o turi griežtas sąlygas. Jos nusako, koks projektas gali būti finansuotas. Kaip tik todėl ne visi projektai papuola į tam tikrus „rėmus“ ir finansavime atsiranda spragos.

Banko kriterijai vystytojams

Kadangi reguliavimai griežti, kuomet projektas pateikiamas bankui, visų pirma žiūrima ne į projektą, o į jį pateikusią įmonę. Įmonė turi atitikti reikalavimus, kad projektas būtų bent pradėtas svarstyti.

Pirmas klausimas, užduodamas pateikusiajam paraišką dėl paskolos: kiek laiko dirba jūsų įmonė. Bėda ta, kad dažniausiai su NT projektais dirba visiškai „jaunos“ įmonės.

Kitas banko kriterijus – finansiniai srautai. Ar yra pastovios, ilgalaikės įplaukos? Trečiasis aspektas – balansas. Įmonės pelningumas turi būti tęstinis, kad ši galėtų mokėti palūkanas. Jeigu įmonė neatitinka vieno šių reikalavimų, bankas net neperžiūri projekto. Galite turėti visus reikiamus dokumentus, strategiją ir garantuotą projekto sėkmę, bet... Bankas turi griežtus reikalavimus. Tačiau, tarkime, kad jūsų įmonė atitinka reikalavimus. Tuomet atsiranda reikalavimai projektui.

Reikalavimai NT projektui

Bankui reikia pateikti statybos leidimą, techninį projektą, kainodarą, visas preliminarias sutartis, notarinių sutarčių pavyzdžius. Susidūrę su tuo žino, kiek visko, kartais, atrodytų, net nelabai logiško, reikia pateikti bankui. Taip pat privaloma žinoti, kokiam baigtumui esant jau bus registruojami turtiniai vienetai, kas bus generalinis rangovas: kai ateini ieškoti finansavimo, dar nežinai, ką tiksliai reikės samdyti, bet tu jau turi žinoti, kokia tai bus įmonė, atliksianti tuos darbus. Taip, tuos pačius, dėl kurių vystytojas dar nėra tikras.

Taigi, kaip minėjome, tokie reikalavimai yra pritaikyti dideliems projektams ir jų vystytojams. Bankui kur kas paprasčiau finansuoti projektą su 200 butų, nei dvibutį-tributį namo projektėlį, kur pelningumas yra žymiai mažesnis.

Alternatyvusis finansavimas

Po viso to, ką papasakojome apie sudėtingumą gauti bankinį finansavimą, nesakome, jog bankai yra „blogis“. Mes juos suprantame: kartais lengviau įvertinti kelis įmonės kriterijų punktus, ir, šiems neatitikus, į patį projektą net nebežiūrėti. Mat įmonės apimtys nėra tos, su kuriomis bankui būtų įdomu dirbti.

Šioje vietoje „įsijungia“ alternatyvusis finansavimas. Pavyzdžiui, EstateGuru. Nenorime, buitiškai tariant, „kišti“ savo paslaugų, tačiau trumpai papasakosime, ką alternatyvaus finansavimo platforma suteikia NT vystytojui.

EstateGuru?

EstateGuru yra Estijos sutelktinio finansavimo platforma, šiandien vienijanti daugiau nei 12 tūkst. investuotojų iš 45 šalių. Pastarieji investuoja savo lėšas į verslo, nekilnojamojo turto paskolas. Todėl mums, EstateGuru, savo projektą pateikęs NT vystytojas gauna paskolą iš investuotojų. EstateGuru iš karto suteikia visą reikiamą paskolos sumą.

Veiklos principas

Į EstateGuru žmogus, įmonė kreipiasi taip pat, kaip į banką – su savo planuojamu vystyti ar vystomu projektu. Tačiau, priešingai nei bankai,  kuomet mes, Estateguru, imamės vertinimo stadijos, nepradedame nuo įmonės ilgalaikiškumo, balansų, pelno ir ataskaitų. Pradedame nuo paties projekto. Koks tai sklypas? Koks statinys ir kokia jo vieta? Ar lūkesčiai yra pagrįsti, ar neplanuojama statyti pastato Vilniaus ar Kauno užkampyje, kainuosiančio 10 tūkst. eurų už kvadratinį metrą? Vadovaujamės tiek paprasčiausia logika, tiek ilgamete, tarptautine visos komandos patirtimi.

Kadangi mūsų paskolos trumpalaikės (12-24 mėnesiai), atsižvelgiame į projekto likvidumą ir tada jau galime dvylikai mėnesių numatyti, kokį vystymo kelią gali nueiti projektas už tam tikrą pinigų sumą. Žinoma, įvertiname ir įkeitinį (hipoteką): ar galėsime jį realizuoti bankroto atveju?

EstateGuru savo projektą pateikęs NT vystytojas gauna paskolą iš investuotojų. Iš karto suteikiama visa reikiama paskolos suma.

Atsakę į šiuos klausimus, pasiūlome paskolos sąlygas paskolos gavėjui.

Investuotojai gali būti ramūs dėl to, kad projektas turi perspektyvą arba tam tikrą antrinę alternatyvą, jų investicijos yra užtikrintos NT įkeitimu. Pasirūpiname tiek NT vystytojais, tiek investuotojais. Esame ta tarpinė grandis, kuri vieniems padeda gauti reikiamą finansavimą, o kitiems – įdarbinti jų pinigus. Kievieną kartą sumodeliuojame taip vadinamą „win-win“ situaciją, kurioje laimi abi pusės. O Estijos atveju yra tekę ne kartą matyti, kaip mūsų, EstateGuru, investuotojai, ne tik investuoja į vieno ar kito NT projekto vystymą, bet vėlesniame etape įsigyją ir butą ar kelis jame. Žinoma, su nuolaida, kurią jiems suteikiame, turėdami gerą santykį su NT vystytojais.

Padedame iki pat projekto pabaigos

Ir tuo pačiu suvokiame, kad vystytojo planai ne visuomet pasitvirtina. Gali būti sustabdytas statybos leidimas, gali statybininkai staiga susirinkti daiktus ir išvažiuoti namo. Ir visam tam mes ruošiamės. Nepaliekame vystytojo. Nėra taip, kad davėme pinigų ir sukis kaip nori. Padedame tiek laiku gauti reikiamus dokumentus, tiek „įvedame“ pas teisininkus ar notarus pro „galinį įėjimą“, kad pagreitintumėme procesą ir darbai nebūtų užvilkinti. Ir mes tai padarome čia ir dabar, o bankai, kol patvirtina, tiksliau, jeigu patvirtina paraišką, užtrunka mėnesį ar du, o kartais – net trys. Per šį laikotarpį vystytojas gali daug ką nuveikti.

Greita, patogu, patikima

Visi, kurie nori komforto, ramybės, patogumo bei tikrai gero sprendimo sau ir savo verslui, tikrai gali kreiptis į alternatyvaus finansavimo platformą. Pavyzdžiui, į mus, EstateGuru.

Kreipkitės, pasikalbėsime, išgersime kavos ir per tris dienas pateiksime atsakymą dėl paskolos.

Kaune esame įsikūrę naujai pastatyme verslo centre „Arka“ – bendradarbystės erdvėje „Happspace“. Todėl kiekvieną kartą, kuomet į svečius užsuka Kauno ar Kauno rajono vystytojas, aprodome vienas naujausių bei moderniausių verslo erdvių Kaune. Matome vis didėjantį Kauno potencialą, juo tikime ir stengiamės padėti Kauno NT vystytojams išspręsti svarbius verslo klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių