Quantcast

„Lietuvos energija“ steigia inovacijų fondą, investuosiantį į startuolius

  • Teksto dydis:

Valstybės valdoma energetikos įmonių grupė „Lietuvos energija“, įgyvendindama savo strategiją ir skatindama inovacijas, atsirinko partnerį, su kuriuo steigia į energetikos startuolius investuosiantį inovacijų fondą bei pradedančiųjų verslų akseleratorių, rašoma išplatintame pranešime.

Kartu su atsirinkta tarptautine partnerių komanda steigiamas fondas taps pirmuoju korporatyviniu rizikos kapitalo fondu Baltijos šalyse. Planuojama, kad fondas per metus į startuolius investuos iki 1 mln. eurų, o akseleratorius per tris metus turėtų prisidėti išvystant mažiausiai 15 startuolių.

„Steigdami į energetikos startuolius investuosiantį fondą, siekiame vystyti tas sritis, kurios ateityje duos daugiausiai vertės energetikoje – išmanieji tinklai, atsinaujinantys ištekliai, smulkioji generacija, išmanūs namai, didieji duomenys ir analitika bei elektroninės paslaugos. Plėtodami „Lietuvos energijos“ inovacijų ekosistemą, neapsiribojame vidinėmis iniciatyvomis ir programomis, bet siekiame įtraukti ir platesnę inovacijų kūrėjų bendruomenę. Būtent tam reikšmingai pasitarnaus ir steigiamas inovacijų fondas“, – teigia dr. Dalius Misiūnas, „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius.

„Lietuvos energija“, remdamasi užsienio šalių gerąją patirtimi, inovacijų fondą steigia kartu su rizikos kapitalo fondų valdymo patirtį sukaupusiais profesionaliais. Inovacijų fondo valdymas bei energetikos startuolių akseleratoriaus veiklos vystymas patikėtas didelę tarptautinę patirtį turinčiai komandai „Contrarian Ventures“, kuri atsirinkta iš 5 viešoje atrankoje dalyvavusių komandų. Šią komandą sudaro septyni ekspertai iš Lietuvos, Izraelio ir Olandijos, o komandai vadovaus Rokas Pečiulaitis. Visi komandos dalyviai kartu sudėjus yra dalyvavę daugiau nei 100 įmonių vystymo procesuose, atlikę daugiau nei 70 investicijų ir sėkmingai realizavę 15 įmonių. Kiekvienas partneris turi sukaupęs ne mažesnę nei 5 metų patirtį išmaniosios energetikos verslų vystyme ir realizavime, rizikos kapitalo fondų valdymo, verslo idėjų akseleravime ir investicijų valdyme. Komandai priklauso ir vienos didžiausių pasaulyje startuolių vystymo programos „StartupBootCamp“ bendraįkūrėjas. Olandija ir Izraelis tarptautinėje startuolių bendruomenėje yra vertinamos kaip tos šalys, kurios turi itin gerai išvystytą startuolių ekosistemą. Tad partnerių iš šių šalių žinios bei profesiniai ryšiai bus naudojami siekiant Lietuvos inovacijų ir startuolių ekosistemą sėkmingiau integruoti į tarptautinę verslo aplinką.

Fondo veikla apims ir akseleratorių – atrinktų verslo idėjų autoriams bus suteikiama prieiga prie ekspertų konsultacijų, kompetentingų „Lietuvos energijos“ profesionalų ir kitų išteklių. Inovacijų fondo veikla prasidės nuo idėjų atrankos etapo, kuriame tinkamas verslo idėjas bus siekiama pritraukti ne tik iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, bet ir kitų Šiaurės ir Rytų Europos šalių. Atrinktos verslo idėjų komandos, kurios dar neturi veikiančio savo idėjos prototipo, galės tikėtis prieš–ankstyvosios (angl. pre–seed) stadijos investicijos iki 50 tūkst. eurų. Labiau pažengusios komandos gali tikėtis iki 300 tūkst. eurų arba išskirtiniai atvejais didesnės ankstyvosios (angl. seed) stadijos investicijos.

Planuojama, kad inovacijų fondas ir naujasis energetikos startuolių akseleratorius kvietimus teikti verslo idėjas paskelbs jau šių metų liepos mėnesį.

„Lietuvos energija“, steigdama pirmąjį Baltijos šalyse specializuotą korporatyvinį rizikos kapitalo fondą, vertino vietinių ir tarptautinių rizikos kapitalo rinkų patirtį bei konsultavosi su Europos finansinėmis institucijomis, rinkos dalyviais ir ekspertais. Į fondą bus siekiama pritraukti ir kitų investuotojų lėšas. Fondo lėšos galės būti investuojamos tik į su energetine veikla susijusius startuolius. Fondo struktūra, kaštai ir pelno dalybos atitiks rinkoje egzistuojančius standartus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klishas

klishas portretas
Dar vienas kranelis plaut mokesciu moketoju pinigus. Sveikinu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių