Quantcast

Kratos – ir turtingiausio Lietuvos verslininko N. Numavičiaus įmonėje

  • Teksto dydis:

Teisėsaugos pareigūnai galimo politikų papirkimo byloje antradienį apklausė verslo grupės „Vilniaus prekyba“ pagrindinio akcininko Nerijaus Numavičiaus kontroliuojamos bendrovės „Bertona Holdings Limited“ Lietuvos skyriaus vadovę Dianą Dominienę.

„Komentuoti negaliu“

Galimo politikų papirkimo byloje apklausta D. Dominienė sako, kad prokurorus greičiausiai sudomino jos pažintis su „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu.

„Apklausos komentuoti negaliu, tačiau esu įsitikinusi, kad esu apklausta tik dėl to, kad pažįstu Raimondą Kurlianskį, su kuriuo mane sieja asmeniniai santykiai“, - sakė D.Dominienė žiniasklaidai išplatintame komentare.

Ji patvirtino antradienį Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT) buvusi apklausta kaip liudytoja.

D.Dominienė sakė, kad pirmadienį jos darbo kabinete, automobilyje ir namuose STT pareigūnai atliko kratas.

„(...) Geranoriškai pateikiau jiems visą prašomą informaciją ir daiktus. Kiek supratau, jie nežinojo, ko tiksliai ieškoti, ir neatrodė, kad tai, ką pateikiau, juos sudomintų“, - kalbėjo verslininkė.

„Ką, jūs juokaujat?“, - teigė D.Dominienė, paklausta, ar jai buvo pareikšti įtarimai.

STT atstovas Ruslanas Golubovas BNS nekomentavo, kokiu statusu buvo apklausta verslininkė.

Teisėsauga gegužės 12 dieną pranešė atliekanti ikiteisminį tyrimą, kurio duomenimis, „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis davė buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui apie 100 tūkst. eurų vertės kyšį. Pirmadienį prokurorai pranešė, kad R.Kurlianskis per Seimo narį „darbietį“ Vytautą Gapšį už kyšius siekė paveikti Darbo partijos narius, kad jie veiktų koncerno interesais.

„Neturi bendrų verslų“

Verslo grupės „Vilniaus prekyba“ pagrindinis akcininkas N. Numavičius neturi bendrų verslų su koncernu „MG Baltic“, sako N.Numavičiaus advokatė.

Pasak Olgos Petroševičienės, N.Numavičiaus ir koncerno prezidento Dariaus Mockaus santykius „galima laikyti pagarbiai draugiškais“.

„Bendrų verslų su „MG Baltic“ įmonių grupe N.Numavičius neturi ir jau 25 metai jie yra konkurentai. N.Numavičiaus ir D.Mockaus santykius galima laikyti pagarbiai draugiškais“, - žiniasklaidai išplatintame komentare sakė O.Petroševičienė.

„Detalių nežinome, bet iš to, kas mums yra žinoma, sprendžiame, kad nieko rimto čia nėra“, - teigė O.Petroševičienė po D. Dominienės apklausos.

„MG Baltic“ valdomos statybų bendrovės „Mitnija“ ir „Maxima LT“ partnerystė tęsiasi jau daugiau nei 10 metų - statybų įmonė stato arba statė nemažai „Maxima“ tinklo parduotuvių, „Akropolius“ Kaune ir Klaipėdoje, šiuo metu stato naują „Maxima LT“ administracinį pastatą Vilniaus Naugarduko gatvėje.

2007-ųjų pabaigoje, stringant deryboms dėl nacionalinio investuotojo, kuris turėjo įgyvendinti naujos atominės elektrinės projektą, dabar jau buvęs smulkusis „Vilniaus prekybos“ akcininkas Žilvinas Marcinkevičius, o tuomet - „Leo LT“ dalininkės „NDX energijos“ valdybos narys ir vienas pagrindinių derybininkų su Vyriausybe, viešai pavadino „MG Baltic“ savininką ir prezidentą Darių Mockų „šnipu“ ir apkaltino ryšiais su Rusijos slaptosiomis tarnybomis.

2009 metų rugpjūtį N.Numavičius viešai atsiprašė D. Mockaus už Ž. Marcinkevičiaus mestus kaltinimus.

„Vilniaus prekyboje“ nesilankė

N.Numavičiaus kontroliuojamos „Vilniaus prekybos“ grupės korporatyvinių reikalų vadovas Arvydas Žilinskas BNS sakė, jog šioje bendrovėje STT pareigūnai nesilankė. Tiek „Vilniaus prekybos“, tiek „Bertona Holdings Limited“ biurai yra viename pastate - verslo centre „Akropolis“, Ozo g. 25.

Šių metų sausį D.Dominienė pasitraukė iš „Vilniaus prekybos“ valdybos. Tuomet skelbta, kad ji bus atsakinga už ryšių su akcininkais valdymą.

Netrukus po to pranešta, kad Generalinė prokuratūra ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba atlieka tyrimą dėl VP grupės įmonių ir jos akcininkų galimai neteisėtos veiklos. Tyrimas pradėtas 2015-ųjų vasaros pabaigoje.

Galimas mokesčių vengimo schemas VP grupėje nuo praėjusių metų vasaros pabaigos tiria ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) suburta ekspertų komanda, kuri bendradarbiauja ir su Latvijos bei Estijos mokesčių inspekcijomis.

Pernai vasarą VP grupės įmonių smulkusis akcininkas Mindaugas Marcinkevičius pareiškė, kad jam pasitraukus iš „Akropolius“ valdančios įmonės vadovo pareigų, prasidėjo pokyčiai pačioje grupėje - pradėjo kurtis dešimtys holdingų, skirtų tam, kad realią veiklą vykdančios bendrovės būtų atribotos nuo grupės akcininkų.

VP grupės atstovai kaltinimus mokesčių slėpimu neigia ir tvirtina, kad taip M.Marcinkevičius jam naudingomis sąlygomis siekia agresyviai pasitraukti iš grupės.

„Bertona Holdings Limited“ iš smulkiojo akcininko Žilvino Marcinkevičiaus neseniai įsigijo maždaug 15 proc. jo valdomų „Vilniaus prekybos“ grupės įmonių akcijų paketus. Bendra sandorio vertė nebuvo skelbiama, o 13-os parduotų įmonių akcijų, kurias pirmumo teise galėjo įsigyti ir kiti akcininkai, kaina buvo 141,9 mln. eurų - tai rodo BNS turimų dokumentų kopijos. Sandorį siekė sustabdyti JAV gyvenantis buvęs „Vilniaus prekybos“ akcininkas Julius Numavičius, tačiau nesėkmingai.

„Vilniaus prekybos“ ir su ja susijusių įmonių akcininkai dabar yra šeši fiziniai asmenys: N.Numavičius, Vladas Numavičius (apie 2-3 proc. akcijų) , I.Staškevičius, M.Marcinkevičius (7-8 proc.), Mindaugas Bagdonavičius ir Gintaras Marcinkevičius (maždaug po 2 proc.).

N.Numavičius netiesiogiai valdo 66 proc. „Bertona Holdings Limited“ akcijų, likusias bendrovės akcijas netiesiogiai valdo kiti grupės akcininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

......../////////////

........///////////// portretas
manau ,,,, vory v zakone,,, neuzilgo pasius anapilin STT vadova ..... arba euro sojuzas isreiks gilu pasipiktinima is Briuselio landynes, del skriaudziamu lietuvoj variugu-aferiugu.

hiavi

hiavi portretas
Net kurlianskio kurvikės apklausoje, žmona apie visas sliures sužinos

Ocho

Ocho portretas
kad kabina..Ar tik neteks išgirsti, kad STT būstinė užsidegė ar kad jos vadovą nušovė?Labai rimta.Gaila būtų jeigu galų gale vėl visi "išplauktų"švarūs ir "nekalti"
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių