Quantcast

Konkurencijos taryba: „Rimi Lietuva“ galėjo piktnaudžiauti rinkoje

  • Teksto dydis:

Švedijos kapitalo vieną didžiausių mažmeninės prekybos tinklų šalyje valdanti bendrovė "Rimi Lietuva" galbūt piktnaudžiavo savo pozicija rinkoje, pareiškė Konkurencijos taryba, penktadienį pradėjusi tyrimą dėl įmonės veiklos.

Taryba, atlikusi 2014 metų mažmeninės prekybos įmonių ir tiekėjų apklausą, gavo informacijos, kad "Rimi Lietuva" galėjo reikalauti iš tiekėjo tiesiogiai ar netiesiogiai apmokėti dalį išlaidų, kai skelbė jo produkcijos akcijas.

Taryba pažymi, jog yra pagrindo įtarti galimą pažeidimą, tačiau tyrimo pradžia dar nereiškia, kad toks pažeidimas egzistuoja.

Kovo pradžioje taryba skelbė, kad mažmeninės prekybos tinklai vis dar spaudžia tiekėjus, nors penktadalio jų pozicijos kiek sustiprėjo. Iš apklausoje apie bendradarbiavimą dalyvavusių 82 tiekėjų 73 proc. teigė, kad jų padėtis derantis dėl naujų sutarčių nepasikeitė.

Kitoje apklausoje apie taikomas baudas dalyvavę tiekėjai teigė manantys, jog prekybos tinklai baudas ir sankcijas nustato vienašališkai, o baudos būna nepropocingai didelės.

Šiuo metu Lietuvoje mažmeninės prekybos įmonių, turinčių didelę rinkos galią, kriterijus atitinka 4 įmonės: "Maxima LT", "Palink", " Rimi Lietuva" ir "Norfos mažmena".

Taryba pernai gruodį už 10 metų trukusį draudžiamą susitarimą su šaldytos tešlos produktų gamintoja "Mantinga" dėl produktų kainų derinimo bendrovei "Maxima LT" skyrė 16,9 mln. eurų, o "Mantingai" - 4,4 mln. eurų baudas. Teismas šią savaitę sumažino baudas iki atitinkamai 15,185 mln. ir 3,984 mln. eurų.

Be to, taryba pernai sausį pripažino, kad "Maxima LT", sudarydama sutartis su maisto prekių ir gėrimų tiekėjais, pažeidė įstatymą, todėl jai buvo skirta 11,6 tūkst. eurų (40 tūkst. litų) bauda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių