Quantcast

Kelionių į vieną pusę metai

Kelionių agentūrų vadovų cinizmas, Turizmo departamento vadovybės nekompetencija ar ydinga sektoriaus priežiūros sistema lėmė, kad šiemet bankrutavo jau keturi kelionių organizatoriai, keleiviams patiriant daugybę nuostolių.

Kelionių agentūrų vadovų cinizmas, Turizmo departamento vadovybės nekompetencija ar ydinga sektoriaus priežiūros sistema lėmė, kad šiemet bankrutavo jau keturi kelionių organizatoriai, keleiviams patiriant daugybę nuostolių. Atrodo, kad nė vienos priežasties atmesti neverta.

Neruošti naujovių paskubomis

Paaiškėjus turizmo įmonių nemokumo post factum, kai valstybei tenka susirankioti užsienyje įstrigusius savo piliečius, – finansiniai nusikaltimai, dėl kurių nei Ūkio ministerija, nei jai pavaldus Turizmo departamentas nekaltas, mano Vilniaus universitete turizmo vadybą dėstanti docentė daktarė Aida Mačerinskienė.

"Mano nuostata tokia: atsakingas pats verslas, taip pat, kaip už savo vykdomą veiklą ir įsiskolinimus atsakinga bet kuri parduotuvė, – teigė A.Mačerinskienė. – Galima palyginti ir su bankų veikla. Jeigu kažkuris bankas bankrutuoja, tai nereiškia, kad atsistatydina Finansų ministerija ar institucija, kuri nors šiek tiek koordinuoja jų veiklą." Docentė pridūrė, kad kelionių organizavimo veiklą reglamentuojantys dokumentai vis dėlto nėra išbaigti ir visai teisingi Turizmo departamento bei verslo atžvilgiu.

Turizmo vadybą Mykolo Romerio universitete dėstanti docentė daktarė Brigita Žuromskaitė pabrėžė, kad, nors nėra galimybės atsukti laiko atgal ir išvengti pastarųjų savaičių įvykių, dabar reikėtų vengti skubotumo priimant Turizmo įstatymo pakeitimus ir kuriant kontrolės mechanizmus. "Tai turi būti apgalvoti veiksmai ir sprendimai, kurie turėtų būti priimami bendradarbiaujant su kitų sektorių atstovais ir įsiklausant į jų pasiūlymus bei rekomendacijas, – perspėjo B.Žuromskaitė. – Taip pat reikėtų peržiūrėti Turizmo departamento funkcijas bei išsiaiškinti, ką reikia pakeisti, kad ateityje nepasikartotų panašios situacijos, ir kas turėtų prisiimti atsakomybę."

Situacija nenormali

Seimo pirmininkės pavaduotojas Vydas Gedvilas taip pat negaili karčių žodžių kelionių agentūroms, palikusioms savo klientus ir keleivius likimo valiai. "Ciniškiems, įžūliems ir nebaudžiamiems pasijutusiems kelionių agentūrų vadovams, be rimtų nemalonumų su teisėsauga, kuo nuoširdžiausiai linkiu to paties, ką patyrė jų klientai. Tik kokius penkis kartus daugiau", – rėžė V.Gedvilas.

Tačiau jis į klausimą pažvelgė ir iš kitos pusės. Šiemet sustabdyta keturių keliones organizuojančių bendrovių veikla, tai palietė ar tiesioginės žalos padarė tūkstančiams vartotojų. V.Gedvilo vertinimu, situacija yra nenormali ir netoleruotina, o tokia ji tapo dėl to, kad Turizmo departamente susiduriama su "akivaizdžiu kompetencijos stygiumi, o blogesniu atveju – su nusikalstamu nerūpestingumu ir aplaidumu".

"Tikiu, kad Valstybiniame turizmo departamente yra gerų darbuotojų, nuoširdžiai besistengiančių, besimokančių. Vis dėlto mechanizmas kažkur aiškiai stringa. Tai identifikuoti, suformuluoti problemą ir eiti pas tinkamus adresatus prašyti pagalbos – neabejotinai vadovybės pareiga. Pastaroji arba nemato tokio reikalo, arba nesuvokia, ką daro", – svarstė politikas.

Liko senos problemos

Problemos turizmo sektoriuje nesibaigė ir pakeitus Turizmo departamento vadovą, tad dabar ir kiti politikai svarsto, ar kaltę versti ir departamento vadovybei, ar tik ieškoti klaidų pačioje sistemoje. Juo labiau kad departamentas turi tik laikinai direktoriaus pareigas einantį Juozą Ragucką, o pasitraukti iš direktorės pareigų turėjusi Raimonda Balnienė dabar yra jo vyriausioji patarėja.

Premjeras Algirdas Butkevičius praėjusią savaitę sakė, kad Turizmo departamento darbuotojai neturėjo taip ilgai tylėti: turėjo įžvelgti grėsmes ir Vyriausybei siūlyti įstatymo pakeitimus. "Aš manau, jog dėl to, kad to nepadarė, tie žmonės turi prisiimti atsakomybę ir palikti šitas pareigas", – kalbėjo premjeras. Tačiau šią savaitę ministras pirmininkas prašneko kitaip: "Kaltinti kiekvieną Turizmo departamento darbuotoją, kuris mato finansinės atskaitomybės dokumentus, pasibaigus ketvirčiui arba pusmečiui, labai sudėtinga."

Prezidentė Dalia Grybauskaitė laikosi nuomonės, kad turi būti pakeista praktiškai visa departamento vadovybė.

Siūlo steigti fondą

Ūkio ministras Evaldas Gustas ėmėsi tirti sektoriaus problemas. Tiksliau, jis pavedė Valstybinio turizmo departamento direktoriui iki 2014 m. gruodžio 20 d. atlikti rizikingiausių kelionių organizatorių, teikiančių išvykstamojo turizmo kelionių organizavimo paslaugas, patikrinimus.

Ministerija taip pat siūlo Turizmo įstatymo pakeitimus, kuriais norima griežtinti kelionių organizavimo rinkos priežiūrą, tačiau konkrečios įstatymo nuostatos dar rengiamos. Atnaujintame įstatyme prievolių įvykdymo užtikrinimas turėtų būti siejamas su kelionių organizatorių prisiimtais ir planuojamais įsipareigojimais turistams. Siūloma sukurti efektyvų kontrolės mechanizmą, leidžiantį stabdyti kelionių organizatorių pardavimus, esant tam tikram kelionių organizatorių rizikos laipsniui.

Ministerija siūlo steigti ir kelionių garantijų fondą, kaip laidavimo draudimą papildančios vartotojų apsaugos priemonę. Be to, pateikta idėja Turizmo įstatyme grupinių apsipirkimų portalus prilyginti kelionių agentams. Tuomet grupinių apsipirkimų portalams galiotų kelionių pardavimų agentams taikomos teisės ir pareigos.

Parlamentaras Remigijus Žemaitaitis įregistravo įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūlo patikslinti turizmo verslo organizavimo principus ir reikalavimus turizmo paslaugoms teikti, aiškiau reglamentuoti turistų teisių apsaugą, tiksliau apibrėžti valstybės valdymo institucijų – Ūkio ministerijos ir Valstybinio turizmo departamento – kompetenciją turizmo srityje. Projekte numatoma kelionių pardavimo agento ir kelionių organizatoriaus prievolė turėti galiojantį Kelionių pardavimo agento profesinės civilinės atsakomybės draudimą, detalizuota atsiskaitymo su kelionių organizatoriais tvarka, nustatyti griežtesni prievolių užtikrinimo terminai ir sumos. Prievolių įvykdymo užtikrinimo sumą, kai ketinama verstis išvykstamuoju turizmu, organizuojant keliones užsakomaisiais skrydžiais, siūloma padvigubinti iki 200 tūkst. eurų.
Turizmo departamento atstovė Edita Gaigalienė dienraščiui sakė, jog kol kas įstaigos specialistai pateiktų siūlymų ir situacijos nekomentuos: dėl visų galimų pakeitimų svarstoma ir deramasi.

Šių metų kelionių rinkos "perlai"

Gegužę Valstybinis turizmo departamentas sustabdė "Happy travel" kelionių agentūros pažymėjimo galiojimą. Departamentas tiesiogiai ir per Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą gavo informaciją apie nuolat besikartojančius įmonės veiksmus, pažeidžiančius vartotojų teises: kelionių agentūra laiku nepatvirtina vartotojų lėktuvo bilietų rezervacijų ir apmokėjimų, neįtraukia vartotojų į skrendančių keleivių sąrašus, neperveda vartotojų sumokėtų pinigų oro vežėjams, didina lėktuvų bilietų kainas, negrąžina sumokėtų pinigų už bilietus, kurių vartotojai atsisakė dėl padidėjusios kainos ir kita.

"Go Planet Travel" apie savo nemokumą paskelbė liepą. Dalis keleivių į nusipirktas keliones neišvyko, kitus parvežė Turizmo departamentas.

Tai, kad bendrovės "Ingrima" padalinio Raseiniuose darbuotoja galimai vykdė neteisėtą veiklą – paimdavo pinigus iš klientų už keliones, kurių nepirkdavo – paaiškėjo spalį.
Bendrovė "Fresh Travel" apie nemokumą paskelbė lapkritį, nukentėjo apie 2,3 tūkst. turistų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

be komentaru

be komentaru portretas
p.Grigolyte ,jei jau rasote,tai nesusipainiokite -kelioniu organizatorius ir kelioniu agenturos-skirtingi dalykai

su tom ""daktarem"" nejuokinkite

su tom ""daktarem"" nejuokinkite portretas
Rodė tų išvardintų straipsnyje "daktarių" studentai, koks jų žemas lygis - pačios nesugeba net studentui paaiškinti, kokius rašomo baigiamojo ar kursinio darbo akcentus parinkti, ką tirti, kaip ir kokiais metodais - ypač ta kvanka iš MRu - kiaura skylė. Ką jos čia skiedžia? Turizmo vadyboje jos nuliai, ko iki dabar tupėjo lapuose pernykščiuose ir nedarė analizių, kas vyksta ir nebuvo prevencijos - kur ek.analizės, prognozės, grėsmių tyrimai - juk jos už tai algas gauna...taip, kad LABAI KALTOS PIRMIAUSIA TOS LIEVOS AIDOS IR LŪZERĖS IŠ MRU .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių