Quantcast

FNTT vadovas: „Lietuvos geležinkelių“ vadovai galėjo turėti finansinės naudos

  • Teksto dydis:

Valstybės valdomų „Lietuvos geležinkelių“ vadovai galėjo turėti finansinės naudos, per ofšorines kompanijas išgryninant dideles sumas pinigų, teigia Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktorius Kęstutis Jucevičius.

„Mūsų tyrimo esmė - žiūrime tolesnę grandinę, iš kur „Lietuvos geležinkelių“ susijusios įmonės įsigydavo prekes ir paslaugas. Tyrimo metu nustatyta, kad tolimesnės įmonės, kurios tiekdavo prekes ir paslaugas susijusioms įmonėms ir tuo pačiu „Lietuvos geležinkeliams“, tie sandoriai buvo labai pelningi, ir dalis to pelno buvo pervedama į ofšorines kompanijas, ir lėšos išgryninamos. Kyla pagrįstos abejonės, dalis pinigų galimai pateko ir į „Lietuvos geležinkelių“ atsakingų asmenų kišenes“, - trečiadienį spaudos konferencijoje kalbėjo K.Jucevičius.

Pasak jo, bus aiškinamasi, ar iš sandorių naudos galėjo turėti ir „Lietuvos geležinkelių“ vadovai.

„Tyrimas vyksta dėl pirkimų prekių, įrangos, atsarginių dalių bei paslaugų. Šis tyrimas yra nesusijęs su tuo, kas buvo kalbėta Viešųjų pirkimų tarnybos vadovės dėl vidaus sandorių, kad buvo aukštos kainos ir galimai švaistomos lėšos“, - aiškino FNTT vadovas.

FNTT Vilniaus apygardos valdybos vadovas Dainius Baršauskas teigė, kad antradienį taip pat atliktos kratos dviejose Vilniaus bendrovėse, kuriuos registruotos tuo pačiu adresu, sulaikyti 3 asmenys.

Neoficialiomis BNS žiniomis, tuo pačiu adresu Smetonos gatvėje yra registruotos įmonės - FNTT tyrime figūruojanti geležinkelio mašinų, atsarginių dalių prekybos ir remonto bendrovė „Litmotas“, elektros perdavimo oro linijų dalių prekybos įmonė „Izoteka“ ir bendrovė „Fairmont Group“.

„Tai yra bendrovių direktoriai, savininkai ir vienas darbuotojas. (...) Tarp sulaikytų asmenų „Lietuvos geležinkelių“ darbuotojų nėra“, - sakė D.Baršauskas.

Neoficialiomis žiniomis, vienas sulaikytųjų - „Litomoto“ vadovas Juozas Širvinskas. „Izotekai“ vadovauja Dainius Bundonis, o „Fairmont Group“, kuriai vadovauja J.Širvinsko dukra Monika Širvinskaitė.

Registrų centro duomenimis, vienintelis „Litmoto“ akcininkas yra J.Širvinskas, „Izotekos“ akcininkai yra taip pat J.Širvinskas, įmonės vadovas D.Bundonis ir kita J.Širvinsko dukra Gabrielė Širvinskaitė. Bendrovės „Fairmont Group“ vienintelė akcininkė yra įmonės vadovė M.Širvinskaitė.

Anot D.Baršausko, tyrime figūruojančios bendrovės dalyvavo tiekiant prekes ir paslaugas „Lietuvos geležinkeliams“ ir bendrovės filialams.

D.Baršausko teigimu, tyrime yra ir specialiųjų liudytojų, tačiau jis nei patvirtino, nei paneigė, kad tarp jų yra „Lietuvos geležinkelių“ darbuotojų.

„Kadangi pirkimų sumos yra didelės, įmonės vadovui privalu žinoti, kur nukreipiamas pinigų srautas. Kadangi pirkimai yra stambūs, užaukštintom kainomis, tai mes manome, kad vadovai tikrai galėjo žinoti“, - paklaustas, ar apie korupcines schemas galėjo žinoti „Lietuvos geležinkelių“ vadovai, teigė K.Jucevičius.

Jo teigimu, tyrimas pradėtas gavus informacijos apie pinigų plovimo faktą.

„Iš visiškai kito galo gauti duomenys, kad per ofšorines kompanijas išgryninami dideli pinigų srautai. Priėjome prie Lietuvos įmonių ir siūlo galas po to privedė prie „Lietuvos geležinkelių“, - pasakojo FNTT vadovas.

Anot jo, tyrime figūruoja ir „Lietuvos geležinkeliai“, ir bendrovės antrinės įmonės, o pinigai būdavo išgryninami per Latvijos bankus, kur buvo ofšorinių kompanijų sąskaitos.

„Litmotas“ - vienintelė Rusijos Jaroslavlio dyzelinių variklių gamyklos „Silovye Agregaty – Gruppa GAZ“ atstovė Lietuvoje.

Portalo 15min.lt teigimu, teisėsauga domisi ir įmone „Rail Services“, kurią valdo J.Širvinsko dukros Gabrielė ir Monika, taip pat Jungtinėje Karalystėje registruota įmone „Railway Baltica“, kurios sąskaitomis Latvijoje disponavo „Litmoto“ vadovas su šeima, per įmonę prasisuko ne vienas milijonas eurų, atkeliavusių tiek iš „Litmoto“, tiek iš kitų Lietuvos bei užsienio struktūrų.

Tyrimas gali plėstis

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) atliekamas tyrimas dėl valstybės valdomų „Lietuvos geležinkelių“ - plačios apimties ir gali dar plėstis, aiškinantis galimą korupciją, sako FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius.

„Mūsų tyrimo ribos yra labai plačios šiuo atveju, tyrimas gali būti ir dėl korupcinių straipsnių“, - trečiadienį BNS teigė K.Jucevičius.

Jis sakė kol kas negalintis pateikti konkretesnės informacijos apie galimą tyrimo plėtrą, įtariant ir korupcinius nusikaltimus.

„Jeigu reikės, bendradarbiausime ir su Specialiųjų tyrimų tarnyba, mums dabar reikia įvertinti labai daug medžiagos, kuri išimta kratų metu. (...) Kol kas konkrečių faktų (dėl korupcinių veikų - BNS.) negalime pateikti, tačiau iš turimos medžiagos daug klausimų kyla“, - kalbėjo FNTT vadovas.

Kaip trečiadienį pranešė FNTT, tyrimas susijęs su „Lietuvos geležinkelių“ ir su ja susijusių bendrovių sandoriais, jį atliekant, sulaikyti 3 asmenys, atliktos kratos 4 bendrovėse, įtariamųjų namuose, automobiliuose, pagalbinėse patalpose.

„FNTT pareigūnai atliko būtinus procesinius veiksmus tyrime dėl galimų nusikalstamų veikų, kurios susijusios su bendrovės dukterinėmis įmonėmis, jų sudarytais sandoriais, galimu mokestiniu sukčiavimu stambiu mastu, dokumentų klastojimu ir apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu“, - rašoma FNTT pranešime spaudai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

p. Juceviciau...

p. Juceviciau... portretas
cia ne tik jie bet ir visi partiju /mafijozai kas kiek galejo ir savinosi jau nekalbant apie buvusius kurie kolektyviskai siaube tevinainius priversdami juos begti ir juos visus deretu atiduoti teismui nes tai jau sistemingai ogganizuoti /specialistai/ ir neveltui dar verziasi i valdzi;a nors zmones nubalsavo pries ir kersydami isdarineja triukus mulkindami dargi seima kuris kaip vaikutis... tevelis pasake reikia klausyti ir kol jie trins valdiskas kedes dar ne vienos sunybes sulauksim o Karbauskiui su Skverneliu bus sunku dirbti ir kovoti situ komunistiniu /krokodilu/ aplinkoje

Anonimas

Anonimas portretas
Dailydka ne toks mulkis, kad tuo nepasinaudotų su savo šutve. Pinigai glėbiais ėjo per depą, per Elektros tiekimo padalinį. Milžiniški pinigai.

simas

simas portretas
..cia ir pirmokui aisku,kad vadovas,pabeges,korumpuotas iki kiausu!!!kas dirba su rusija,visi dali pinigu gauna juodai...visi ta zino,tik valdzia kaip visada ne!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių