Quantcast

ESO jau pasiekė 4 tūkst. prašymų dėl kompensacijų už stulpus

  • Teksto dydis:

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO), nepraėjus mėnesiui nuo naujos kompensacijų tvarkos už žemės servitutus, jau gavo 4 tūkst. prašymų kompensacijoms už stulpus žemės sklypuose.

Tačiau dauguma sklypų savininkų pretenduoja į mažas sumas, rašo portalas 15min.lt.

„Prašymai bus tikrinami ir su kiekvienu prašymo teikėju ESO susisieks iki spalio pabaigos“, – portalas cituoja ESO atstovą spaudai Tomą Kavaliauską.

Žemės savininkus dėl kompensacijų konsultuojantis teisininkas Mantas Gerdauskis mano, kad valstybė nusprendė rinktis pigesnį variantą, nes stulpų perkėlimas iš sklypų kainuoja „dešimtimis kartų daugiau“. O šiuo atveju sumokama vienkartinė kompensacija ir savininkas daugiau negali turėti jokių pretenzijų dėl stovinčių stulpų.

„Dažniausiai tai aktualu kaimo gyventojams, kurie turi nedidelius sklypus ir gali pretenduoti į kompensaciją. Kalbama apie 50-150 eurų kompensacijas (...) Apskritai, daug sklypų savininkų norėtų atsikratyti tais stulpais, o ne gauti pinigų“, – portalui sakė M. Gerdauskis.

Pasak jo, sklypų savininkai dažnai nežino, kur ir kaip kreiptis dėl kompensacijų. ESO taip pat pastebi, kad prašantieji kompensacijų daro įvairių klaidų.

BNS primena, kad Vyriausybė liepos pabaigoje pritarė Energetikos ministerijos siūlymui apibrėžti vienkartinių kompensacijų mokėjimo tvarką už servitutus, suteiktus elektros skirstymo ir perdavimo bendrovėms ESO ir „Litgrid“.

Energetikos viceministras Vidmantas Macevičius teigė, kad vienkartinė kompensacija žemės savininkui už jau turimus servitutus bus sumokama 10 proc. nuo servitutu apibrėžto sklypo rinkos vertės. Naujai sudaromiems servitutams, jei sklype bus dalinis veiklos apribojimas, bus sumokama 50 proc. sklypo vertės, o jei bus visiškai draudžiama užsiimti veikla, jam bus sumokama 100 proc. rinkos vertės.

Iki šiol nebuvo aiškaus nurodymo atlyginti žemės savininkams už servituto nustatymą sklypui, kai tiesiami elektros tinklai. Dėl to būdavo sprendžiama individualiai tarp elektros tinklų operatoriaus ir žemės savininko.

Pagal įstatymą kompensacija turi būti išmokėta per dvejus metus.

Energetikos ministerijos skaičiavimais, kompensacijoms reikės iki 42,8 mln. eurų, o elektros tarifas dvejus metus, kai bus mokamos kompensacijos, didės iki 2-3 procentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai  portretas
Gudriai sugakvota pakelti kaina tam kad sumoketu zemes savininkam
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių