Quantcast

Elektrikų spyna – šventa?

Absurdiška situacija į neviltį varo užmiesčio gyventojus. Įtarę, kad soduose nuosavus namus ėmė nužiūrinėti ilgapirščiai, gyventojai įmonės ESO paprašė spyna užrakinti elektros skydinę. Tačiau, elektrikų manymu, tai – šventa vieta, jos nevalia niekam užrakinti sava spyna.

Išjungė vagys?

Sodų bendrijos "Putinas" pirmininkas Robertas Laugalys vieną dieną sugrįžęs į namus rado visame name išjungtą elektrą.

Vyras stebėjosi, kad elektros tiekėjas ESO neinformavo apie srovės išjungimą žinute ar elektroniniu paštu.

Paklausinėjęs kaimynų, ar ir pas juos buvo dingusi elektra, vyras suprato, kad tik jo namas visą dieną buvo be energijos tiekimo.

"Patikrinau saugiklius namo viduje, srovės nuotėkio relę, – viskas įjungta. Nuėjau į kitą gatvės pusę, prie namo įvado dėžutės ir skaitiklio. Atidaręs dėžutę, pamačiau, kad išjungtas srovės jungiklis. Tikrai tapo nejauku. Mes likome išsigandę ir nežinioje – ar toks atjungimas nebuvo piktybinis?" – pasakojo vyras.

Gyventojas pastebėjo, kad elektros skydinės spyna lengvai įveikiama bet kuriam šiek tiek praktinių įgūdžių turinčiam vyrui.

"Nereikia net būti vagimi, kad replėmis pasuktum trikampę spynelės širdelę. Bet kas gali atidaryti skydinę ir išjungti namui elektrą. O jei tuo metu dega elektra reguliuojamas patalpų šildymo katilas? Gi galima sulaukti tokių pasekmių, kad baisu pagalvoti. Išjungus elektrą, išsijungia ir namo signalizacija", – pastebėjo R.Laugalys.

Negautų draudimo išmokos

Gyventojas yra įsirengęs vaizdo stebėjimo sistemą. Ji kurį laiką veikia net ir dingus elektrai.

"Tačiau vagišiai gali stebėti, per kurį laiką kameros nustoja veikti. Įdomiausia tai, kad jei tokiu atveju mane apvogtų, aš negaučiau jokios draudimo išmokos, nors esu apsidraudęs turtą. Gyventojas viską padarė, kad užtikrintų savo saugumą – įvesta signalizacija, įrengtos kameros. Tačiau paaiškėjus, kad name dėl nežinia kokių priežasčių buvo išjungta elektra, draudimo bendrovė atsisakytų padengti nuostolius. Veikiausiai būtų pasakyta, jog pats žmogus turi užtikrinti, kad joks piktavalis negalėtų pasiekti jo namo elektros įvado. O įvadas tai yra ESO nuosavybė. Juk žmogus neapdraudžia ESO dėžutės, kad į ją niekas neįsilaužtų", – tikino R.Laugalys.

Vyriškis mėgino susisiekti su ESO atstovais. Savaitę nesulaukęs atsakymo galiausiai vyras pats ėmė jo ieškoti įmonėje ESO.

"Pagaliau susisiekiau su šios įmonės inžinieriumi. Mėginau jam paaiškinti, kad tokią bėdą išspręstų paprasta spyna. Galiu ją pats nupirkti ir ESO atstovams palikti atsarginį raktą. Tačiau toks sprendimas jų netenkina", – pokalbį prisiminė R.Laugalys.

Atsako tik už srovės šuolius

Sodų gyventojas elektrikams mėgina paaiškinti, kad, net jei skydinė ir yra ESO nuosavybė, visos pasekmės dėl piktavališko energijos išjungimo gultų ant gyventojų pečių.

"Net jei žmogus išvažiuodamas iš namų paliktų veikiančią indaplovę, jis jau turėtų nerimauti. Jei dingtų elektra, vandens pripildyta indaplovė gali užstrigti. Grįžus tektų išleisti vandenį avariniu būdu. Tokiu atveju visas namas būtų užlietas. O kas nuostolius padengtų?" – elektrikų klausė vyras.

R.Laugalys iš įmonės ESO atstovų išgirdo patikinimą, kad gyventojų nuostoliai dėl elektros prietaisų gedimo būtų padengti tik tokiu atveju, jei įvyktų srovės šuoliai.

Man buvo patikinta, jog ESO jokia atsakomybės dalis netektų.

"ESO specialistas pasakė, jog atsakomybė tenka tam, kas išjungė elektrą. O jei nežinia kas elektrą išjungė? Kaip jį pagauti? Man buvo patikinta, jog ESO jokia atsakomybės dalis netektų. Buvo pacituoti teisės aktai, kuriuose esą yra nuostata, kad šios skydinės elektros tiekėjams turi būti laisvai prieinamos", – stebėjosi gyventojas.

Išeitis – elektros generatorius?

Ilgos diskusijos su elektrikais dėl poros eurų vertės spynelės pakabinimo baigėsi fiasko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

saugis

saugis portretas
O ponas, jūs nepagalvojote, kad galėjo Jūsų name būti trumpas ir saugiklis išsijungė? Jis suveikė būtent taip kaip ir turėjo suveikti ir apsaugojo Jūsų turtą nuo gaisro?

AK

AK portretas
Kokius užraktus užpirkote, gi subyrėję jau tie jūsų trikampiai plastiko raktai, nes ir pats užraktas stringa nesisukioja. Apeivio paklausiau - sako, mano paties tas raktas sulūžęs.

To saugis

To saugis portretas
Turetum nama ir apsaugos sistema, zinotum, kiek akumuliatoriai maitina apsaugos sistemas. Jei isvykstama savaitei ar dviem, ir namas tuscias, tai kaip veiks ta sistema vien del to, kad kazkas ja atjunge?
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių