Quantcast

Ekologiškuose grikiuose – sintetinis herbicidas

  • Teksto dydis:

2016 m. rugpjūčio 29 d. VŠĮ „Ekoagros“, remiantis rizikos vertinimu, atliko UAB „Rimi Lietuva“ logistikos padalinio patikrinimą, kurio metu laboratoriniams tyrimams atrinko ekologiškų negarintų grikių kruopų mėginį. 2016 m. rugsėjo 13 d. gauti tyrimų rezultatai parodė, kad tirtame mėginyje nustatyta 0,82 mg/kg glifosato.

Glifosatas ekologinėje gamyboje yra griežtai draudžiamas

VŠĮ „Ekoagros“ atstovai atkreipia dėmesį, kad glifosatas yra sintetinis herbicidas. Tokių medžiagų naudojimas ekologinėje gamyboje yra griežtai draudžiamas, o jų likučiai negali būti aptinkami. Todėl tą pačią dieną UAB „Rimi Lietuva“ buvo nurodyta sustabdyti šios produkcijos tiekimą rinkai (204 vnt. po 0,5 kg). Taip pat buvo inicijuoti papildomi patikrinimai grikių kruopų tiekėjui – UAB „Galinta ir partneriai“.

2016 m. rugsėjo 14 d. buvo atliktas patikrinimas UAB „Galinta ir partneriai“, užsiimančiai kruopų supakavimu. Kruopų tiekėjas UAB „Galinta ir partneriai“ filialas Galintos grūdai. Patikrinimo metu sustabdyta ekologiškų negarintų grikių kruopų (3711,5 kg) ir ekologiškų garintų grikių kruopų (3007,5 kg) gamyba. Taip pat paimti šių kruopų mėginiai laboratoriniams tyrimams atlikti.

Keturiolikoje ekologinės gamybos ūkių – neleistinos medžiagos

2016 m. rugsėjo 16 d. atliktas patikrinimas UAB „Galinta ir partneriai“ filiale Galintos grūdai, kurio metu sustabdyta 5000 kg ekologiškų garintų grikių kruopų, 6300 kg ekologiškų negarintų grikių kruopų taip pat 25678 kg nelukštentų grikių žaliavos gamyba. Patikrinimo metu paimti mėginiai tyrimams atlikti, atsekti ir grikių tiekėjai. Nustatyta, jog sustabdytos gamybos grikiai buvo supirkti iš 14 Lietuvos ekologinės gamybos ūkių 2015.10.12-2016.04.26 laikotarpiu. Iš viso buvo supirkta 78098 kg.

2016 m. rugsėjo 30 d. gauti tyrimų rezultatai UAB „Galinta ir partneriai“ ir UAB „Galinta ir partneriai“ filiale Galintos grūdai paimtuose mėginiuose identifikavo tą pačią taršą glifosatais – 2,5 mg/kg nelukštentuose grikiuose aruode; 1,0 mg/kg negarintose grikių kruopose; 0,11 mg/kg garintose grikių kruopose.

Skubūs neplaniniai patikrinimai ūkiuose

Viešoji įstaiga „Ekoagros“ apie šį atvejį nedelsiant informavo Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą bei žemės ūkio ministeriją ir skubiai organizavo visų 14 ekologinės gamybos ūkių neplaninius patikrinimus. Įmonėms UAB „Galinta ir partneriai“ ir UAB „Galinta ir partneriai“ filialui Galintos grūdai buvo nurodyta nedelsiant informuoti visus ūkio subjektus, kuriems buvo pateikta tokia produkcija. Įmonės informavo, kad iš rinkos buvo gražinta 763 vnt. (381,5 kg) ekologiškų garintų grikių kruopų ir 2768 vnt. (1384 kg) ekologiškų negarintų grikių kruopų.

Keturių ūkių mėginiuose buvo aptikta AMPA

Tikrinant ekologinės gamybos ūkius buvo atitinkamai atrinkti laukai, kuriuose 2015 m. buvo auginami grikiai ir paimti dirvožemio mėginiai. Keturių ūkių mėginiuose buvo aptikta AMPA (aminometilo fosfoninės rūgšties) likučių, kurie yra herbicido „glifosato“ skilimo produktas. Apie neteisėtą ūkių veiklą informuotos atitinkamos institucijos, kurios imsis teisės aktuose numatytų poveikio priemonių.

Apmaudu, kad vis dar pasitaiko šiurkščiai teisės aktų reikalavimus pažeidžiančių ūkininkų, tačiau nuolatinis dėmesys ekologiškų produktų kontrolei, laboratorinių tyrimų skaičiaus didinimas bei efektyvus rizikos veiksnių vertinimas leidžia nustatyti nesąžiningas veikas ir tuo pačiu užkirsti tokios produkcijos tiesioginį kelią nuo gamintojo iki vartotojo. Šiuo konkrečiu atveju į rinką pateko 18 procentų nuo viso užteršto produkcijos kiekio.

Ekologiškų produktų kontrolės sistema vykdoma visoje tiekimo grandinėje – nuo augintojo iki prekybos vietų. Tai leidžia nustatyti reikalavimų neatitinkančius produktus ir imtis griežtų bei skubių priemonių, kad tokie produktai nepasiektų vartotojų. Ekologiški produktai daug dažniau nei įprastiniai tikrinami ir laboratorijose. Nors pažeidimų atvejų pasitaiko tik apie 1 proc. nuo visų gamintojų, tačiau jiems skiriamas didelis dėmesys, kad tokių situacijų būtų išvengta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baba klausia?

Baba klausia? portretas
Ka begali komentuoti kai sitaip pasivadine ekologisku ukiu ,sitaip elgiasi.Atimti licenzija ir didziule bauda.Kuo maitinti kudikius mamoms jeigu negalitiketi ...Juk reikia ne tik kruopu.Skaitai vaikiskos desreles se..Ieskai ekologisko pieno prekybos centruose.Pasiulo ,,Dobilas,,kurio galiavimo laikas savaite ar desimt dienu.Tai koks jis ekologiskas?Pusantru metu proanuke padedame priziureti ,tai nupirkti ka tokiam vaikui neaisku.Kas sveikas kas ne.Juk dabar tik pinigai verslininkam ,o sveikata nerupi.O juk maitinasi ir ju pazystami ir artimieji.Kodel pratradome sazine,atsakomybe?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių