Quantcast

Britų investicinis fondas į „SME Finance“ investavo 5 mln. SVV finansuoti

  • Teksto dydis:

Didžiausia Lietuvoje ir veikianti visose Baltijos šalyse nebankinio sąskaitų finansavimo (faktoringo) paslaugas teikianti bendrovė „SME Finance“ pasirašė investavimo sutartį su vienu didžiausių Didžiosios Britanijos investicinių fondų „Advance Global Capital“ dėl 5 mln. Eur kapitalo Lietuvos smulkiajam ir vidutiniam verslui finansuoti.

Kad tokia paslauga reikalinga – rodo spalio mėnesį Statistikos departamento paskelbti Lietuvos įmonių bankroto duomenys, atskleidę, kad 2017 m. pirmąjį pusmetį, palyginti su 2016 m. pirmuoju pusmečiu, pradėtų įmonių bankroto procesų skaičius padidėjo 30 proc. Viena iš bankroto priežasčių yra ne laiku gauti apmokėjimai už prekes ar paslaugas, kai įmonių vadovai neturi sukaupę pakankamai apyvartinio kapitalo finansuoti savo verslą. Būtent tokią problemą sprendžia britų investicija į „SME Finance“.

„Kaip rodo „Creditinfo“ paskelbtas „Mokėjimų kultūra Lietuvoje 2016“ tyrimas, didžioji dauguma Lietuvos įmonių – net 87 proc. – susiduria su sąskaitų apmokėjimo vėlavimu. Į šį skaičių patenka ir mikrovėlavimai, kai sąskaitas vėluojama apmokėti dieną ar dvi, tačiau daugiausia žalos įmonėms pridaro kelis mėnesius neapmokamos sąskaitos, kai taip įšaldytos apyvartinės lėšos smulkiajam ar vidutiniam verslui (SVV) ilgainiui gali reikšti bankrotą. Visi makroekonomikos ekspertai pripažįsta, kad smulkusis bei vidutinis verslas sudaro apie 95 proc. Lietuvos ekonomikos ir diktuoja šalies BVP augimo tempą, tad jų plėtros skatinimas ir reguliarių finansinių srautų užtikrinimas garantuoja ne tik privataus sektoriaus, bet ir valstybės gerovę. Tradiciniai finansavimo ir rizikos valdymo sprendimai šioms įmonėms dažnai neprieinami, tad faktoringo alternatyva lieka bene vieninteliu smulkiojo verslo funkcionavimo ir plėtros garantu“, – sako Mindaugas Mikalajūnas, „SME Finance“ generalinis direktorius.

Sąskaitų finansavimas, arba faktoringas, yra alternatyva bankinio sektoriaus teikiamoms paslaugoms, kai sąskaitų finansuotojai už palūkanas perka verslo išrašytas sąskaitas ir iškart perveda jose nurodytą sumą, kad pastariesiems nereikėtų laukti, kol klientai atsiskaitys, ir įšaldyti apyvartinių lėšų. „Intrum Justitia“ kasmet atliekamas mokėjimų Europoje tyrimas „European Payment Report 2017“ atskleidė, kad Lietuvos verslas dėl neapmokėtų sąskaitų kasmet į nuostolius nurašo 1,4 proc. pajamų, ir tai sudaro daugiau nei 104 mln. eurų. Riziką ekonominiam augimui kelia ir tai, kad 2016 m. tik 7 proc. verslininkų manė, kad jų skolininkų skaičius augs, tačiau šiais metais jų padaugėjo iki 16 proc.

„Bankai dėl sudėtingų valdymo sistemų ir konservatyvių finansavimo atrankos kriterijų ne visada smulkiajam verslui gali pasiūlyti palankių sprendimų, todėl, matydami poreikį ir potencialą, Lietuvos rinkai pasiūlėme faktoringo paslaugas. Šių metų pavasarį išplatinome obligacijas ir pritraukėme 1 mln. Eur investicijų plėtrai, o vasarą pasirašėme bendradarbiavimo sutartį su tarptautine verslo rizikos valdymo bendrove „Coface“ ir tapome vieninteliu nebankiniu sąskaitų finansuotoju Lietuvoje, galinčiu verslui pasiūlyti gautinų sumų draudimą. 1,5 metų ieškojome investuotojų – taip susipažinome su Didžiosios Britanijos investicinio fondo „Advance Global Capital“ atstovais, kurie finansuoja smulkųjį ir vidutinį verslą visame pasaulyje. 5 mln. Eur – ne tokia maža suma, tad fondas mūsų įmonėje atliko kruopščią finansinę analizę („Due Dilligence report“), po kurios nusprendė per mus finansuoti SVV segmentą Baltijos šalyse“, – sako M. Mikalajūnas, „SME Finance“ generalinis direktorius.

Didžiosios Britanijos investicinis fondas „Advance Global Capital“ specializuojasi SVV sąskaitų finansavimu ir investuotojų, kurie siekia investuoti į atsiperkančius bei socialinę naudą teikiančius verslus, pritraukimu visame pasaulyje. Gilles Sablin, „Advance Global Capital“ investicijų vadovo teigimu, fondas „SME Finance“ pasirinko neatsitiktinai: „Su šia įmone pradėjome derybas 2017 m. viduryje, vėliau, po finansinės analizės, įsitikinome, kad jie yra ne bankinio sektoriaus profesionalai, be to, puikiai supranta iššūkius, su kuriais susiduria SVV Lietuvoje, bandydami išlaikyti stabilų apyvartinį kapitalą. Neabejojame, kad mūsų investicija padės „SME Finance“ finansuoti daugiau pradelstų smulkiojo bei vidutiniojo verslo sąskaitų ir taip prisidės prie regiono finansinės ekosistemos augimo. Atsižvelgdami į šios rinkos perspektyvą, planuojame ilgą ir efektyvų bendradarbiavimą“, – sako „Advance Global Capital“ investicijų vadovas G. Sablin.

2016 m. veiklą pradėjusi didžiausia Lietuvoje nebankinė sąskaitų finansavimo bendrovė „SME Finance“ 2017 m. finansavo 25 mln. Eur vertės klientų sąskaitų, per mėnesį finansuodami 4 mln. Eur. Bendrovės paskolų portfelis šiuo metu siekia 5,2 mln. Eur, o per artimiausius 3-6 mėn. planuojama jį padidinti iki 10 mln. Eur. „SME Finance“ teikiamos paslaugos išsprendžia 90 proc. tipinių SVV įmonių problemų, nes gali suteikti iki 500 tūkst. Eur dydžio limitus palankiausiomis sąlygomis: sumoms iki 50 tūkst. Eur yra taikomos nuo 1,5 proc., o didesnėms nei 50 tūkst. Eur – nuo 1 proc. palūkanos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių