Quantcast

Ar plastikinių pirkinių maišelių era jau baigiasi?

  • Teksto dydis:

Pirkti plastikinį pirkinių maišelį tik tuo atveju, jei nėra kitų būdų parsinešti pirkinius. Tokią nuostatą ne pirmus metus gyventojams stengiasi diegti prekybininkai, siekiantys sumažinti šiuolaikinio vartojimo poveikį aplinkai. Skaičiuojama, kad 2016 metais gyventojai vien prekybos tinkle ,,Iki" nupirko 360 tūkst. mažiau plastikinių pirkinių maišelių nei 2015 metais, o žvelgiant į kelių metų perspektyvą pardavimai mažėjo 7-10 proc. Nors parduodamų plastikinių maišelių skaičius mažėja kasmet, pastebima, kad pirkėjų įpročiai keičiasi lėčiau nei norėtųsi.

Prekybos tinklo ,,Iki" atstovai skaičiuoja, kad vienoje parduotuvėje kiekvieną dieną yra nuperkama keli šimtai plastikinių pirkinių maišelių, o per metus šis skaičius pasiekia 85 tūkst.

„Plastikinių pirkinių maišelių, parduodamų mūsų tinkle, skaičius nuosekliai mažėja, o mes dedame visas pastangas, kad vartotojų įpročiai keistųsi sparčiau. Jau šiandien matome, kad egzistuoja pakankamai reikšminga klientų dalis, kurie sąmoningai neperka plastikinių pirkinių maišelių arba daro tai tik išimtiniais atvejais“, - sako prekybos tinklo ,,Iki" viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

Jos teigimu, praėjusiais metais daugkartinius pirkinių maišelius rinkosi net 110 tūkst. klientų ir kiekvienais metais šis skaičius auga. Įvertinus, kad toks maišelis gali tarnauti dešimtis kartų, tampa aišku, kad daugkartiniai maišeliai jau sudaro lygiavertę konkurenciją vienkartiniams.

„Suprasdami, kad daliai pirkėjų vienkartinis pirkinių maišelis yra patogaus apsipirkimo dalis, stengiamės ne tik pasiūlyti alternatyvų, bet ir siūlyti maišelius, pagamintus iš perdirbtų medžiagų, kuriuos naudojant, neigiamas poveikis aplinkai yra mažesnis. Mūsų pirkėjai jau įsitikino jų patvarumu, todėl nevengia panaudoti maišelį ir antrą kartą“, - sako B. Čaikauskaitė.

Ji akcentuoja, kad plastikiniai pirkinių maišeliai yra tik nedidelė dalis visų pakuočių, kurias vieno apsipirkimo metu įsigyja pirkėjas, o prekybos tinklas stengiasi, kad kuo daugiau jų neturėtų poveikio aplinkai ar būtų tinkami antriniam panaudojimui. Jau prieš kurį laiką visose ,,Iki" parduotuvėse buvo atsisakyta plastikinių maišelių sveriamos produkcijos skyriuose – čia yra naudojamas specialus popierius. Popierinius maišelius siūloma naudoti ir savitarnos duonos skyriuose.

Prekybininkai atkreipia dėmesį, kad Lietuvos vartojimo lygis prilygsta išsivysčiusių Vakarų Europos šalių, todėl vienkartinių pakuočių, tampančių buitinėmis atliekomis, kiekiu turėtų susirūpinti ir patys gamintojai. Juolab, kad ilgai Europos Sąjungoje vystyta žiedinės ekonomikos idėja artimiausiu metu turėtų tapti realybe – pagal ją, iki 2030 metų visos šalys privalės užtikrinti, kad būtų perdirbama ne mažiau nei 75 proc. visų pakuočių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių