Quantcast

Apie įmones, kurių pavadinimai – kaip balandžio 1-osios pokštai

  • Teksto dydis:

Nemažai šalies verslininkų savo įkurtos įmonės pavadinime deklaravę patikimumą, solidumą, garantijas ar net pelną, šiandien, matyt, mielai šūktelėtų „Apgavau! Su balandžio 1-ąja!“ Apie žadėjusias, bet neištęsėjusias įmones kalba verslo rizikingumo vertinimo bendrovės „Creditreform Lietuva“ specialistai.

„Tikriausiai visi žino posakį „Kaip įmonę pavadinsi, taip ji ir gyvuos“, - sako bendrovės ,,Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas, - regis, ne taip jau mažai pasiryžusių įkurti nuosavą verslą šiuos žodžius priėmė ir priima už gryną pinigą. Deja, kaip rodo mūsų specialistų atlikta analizė, įmonių steigėjų pažadai būti solidiems, sėkmingiems ar pelningiems, įkūnyti kuriamos įmonės pavadinime, dažnokai neišsipildo.“

Sunku patikėti, kad Lietuvoje nuo nepriklausomybės atkūrimo buvo įregistruota net per 400 tūkst. įvairiausių įmonių, iš kurių šiuo metu formaliai gyvos kiek daugiau nei 200 tūkst. Tiesa, iš tikrųjų bent vieną darbuotoją samdo tik apie 100 tūkst. įvairių verslo subjektų. Įmonių, kurios savo pavadinime žada sėkmę ar avansu skelbiasi patikimomis, pelningomis ir panašiai, ne tiek jau daug (mažiau nei 400).

Garantas prieš Fortūną

Didžiausią magišką galią, atrodo, turi žodis „garantas“, mat jį arba jo formas savo pavadinime naudoja net 119 įvairių Lietuvos registruotų įmonių, tarp kurių nemažai užsiimančių ar užsiėmusių draudimo veikla. Deja, 34 „garantuotos“ įmonės jau kuris laikas anapilyje. Tarp jų – bendrovės „Biznio garantas“, „Verslo garantas“ ir netgi „Sėkmės garantas“, o dar 28 įvairūs „garantai“ jau senokai apleisti darbuotojų.

Gaudydami sėkmės paukštę lietuviai bando į pagalbą pasikviesti ir Fortūną. Ne veltui taip pasivadinusių verslų Lietuvoje įregistruota net 88. Tik, regis, sėkmės deivė šioms įmonėms rodo per mažai palankumo, nes net 77,3 proc. visų „fortūnų“ šiuo metu neveikia. Iš jų 33 įmonės jau įgijusios bankrutavusios, bankrutuojančios, likviduojamos ar išregistruotos statusą.

Ne ką geriau sekėsi ir verslo subjektams, nutarusiems pasivadinti „sėkmingais“ ar šio žodžio vediniais. Iš Lietuvoje įkurtų 74 „sėkmingų“ įmonių šiuo metu neveikia 73 proc.: 35,1 proc. jau ir juridiškai pasitraukė iš rinkos. Tarp tokių  –bendrovės „Trijulės sėkmė“, „Sėkmingos investicijos“, individuali įmonė „Sėkmingas pasirinkimas“. Be darbuotojų šiuo metu likusios bendrovės „Briliantinė sėkmė“, „Sėkminga statyba“, „Sėkminga komanda“, individuali įmonė „Sėkminga prekyba“, asociacija „Sėkmė avansu“ ir net bendrovė „Visuotinė sėkmė“.

,,Stabiliose“ įmonėse trūksta stabilumo

Tačiau prasčiausiai sekasi įmonėms, nutarusioms pasivadinti „stabiliomis“ ar kitomis šio žodžio formomis. Iš dvylikos įmonių šiuo metu neveikia net 83,3 proc. – penkios jau oficialiai paskelbtos neveikiančiomis. Tarp jų – įmonė „Stabilumas“, bendrovė „Stabilios investicijos“. O štai bendrovė „Stabili įmonė“ šiuo metu yra likusi be darbuotojų.

Pasivadinti „pelnu“ ar „pelningu“, o dar angliškai, prastas variantas. Iš vienuolikos žodelį „profit“ savo pavadinime „priglaudusių“ kompanijų neveikia net 9. Tarp jų – bendrovės „Profit partner“, „Profit & Splendour”. O iš 11 „pelningomis“ dar registruojantis pasivadinusių įmonių neveikia keturios: „Pelnas“, „Geras pelnas“ bei kitos.

Pinigus prastai „traukia“ ir žodelis „solidus“. Iš dešimties jau nuo įkūrimo „solidžių“ verslų oficialiai neveikia vienas, o dar trys išbarstė visus darbuotojus. Deja, bet solidžia jau niekada netaps draudimo brokerių bendrovė „Solidus LT“, o bendrovė „Solidus sprendimas“ tam pasiekti neturi nė vieno darbuotojo.

Patikimos tik pavadinime

Tačiau ir „patikimomis“ pasivadinusios įmonės tikrovėje verčiasi sunkiai. Iš 49 registruotų patikimumą deklaravusių įmonių veikia tik kiek daugiau nei pusė. Likusios 22 patikimomis negalėtų būti laikomos, nes devynios jau oficialiai negyvos, o 13 verčiasi be personalo. Tarp tokių – bendrovės „Patikimi ratai“, „Patikimas stogas“, „Patikimi vartai“, „Patikima sargyba“, „Patikima informacija“, individuali įmonė „Patikimas prekeivis“ ir net bendrovė „Patikimos investicijos“.

Atrodo, kad geriausiai padarė verslų steigėjai, pavadinimui pasirinkę lotynišką žodžio „pelnas“ vertinį. Iš šešių įmonių, kurių pavadinime žodis „lucrum“, šiuo metu dvi (33,3 proc.) neturi personalo, o oficialiai neveikiančių nėra nė vienos.

Tiesa, kol kas veikia 100 proc. įmonių, kurių pavadinime – žodis „patikrinta“ ar jo vediniai. Tačiau tokių verslo subjektų, deja, yra tik vienas – bendrovė „Laiko patikrinta kokybė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių