Quantcast

Už A. Ramanausko-Vanago diskreditavimą – leidyklos kirtis R. Vanagaitei

  • Teksto dydis:

Leidykla „Alma littera“ penktadienį pranešė, kad nutraukia bendradarbiavimą su rašytoja Rūta Vanagaite ir išima visas jos knygas iš prekybos dėl jos nepriimtinų pasisakymų apie su sovietų okupacija kovojusį partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą. Paaiškėjo, kad knygos bus atiduotos į makulatūrą.

Leidykla „Alma littera“ informavo, kad  iš prekybos išimtos R. Vanagaitės knygos bus atiduotos ne autorei, kuri jau pareiškė knygų neimsianti, o atiduotos į makulatūrą. Čia jos bus sunaikintos, rašo 15min.lt.

Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ penktadienį taip pat informavo nutraukiantis prekybą šios autorės knygomis.

„Rūtos Vanagaitės pasisakymai mums yra nepriimtini ir nesuderinami su „Alma litteros“ leidyklos vertybėmis, todėl nusprendėme nedelsiant nutraukti bendradarbiavimą su R. Vanagaite ir išimti visas „Alma littera“ išleistas jos knygas, įskaitant ir ką tik pasirodžiusią knygą „Višta strimelės galva“, – pranešime spaudai teigė leidyklos „Alma littera“ vadovė Danguolė Viliūnienė.

„Alma littera“ taip pat pranešė, kad atsiriboja nuo bet kokių R. Vanagaitės pareiškimų.

Rašytoja, viešųjų ryšių specialistė pastarosiomis dienomis sulaukė daug kritikos, kai remdamasi KGB dokumentais pareiškė, esą A. Ramanauskas-Vanagas nebuvo kankinamas, o pats bandė nusižudyti. Istorikai teigia, kad šie teiginiai neatitinka tikrovės.

Alytaus mokytojų seminarijoje dėstęs A. Ramanauskas partizanu tapo 1945 metais. Po poros metų jis ėmė vadovauti Dainavos apygardai, o 1948 metais paskirtas Pietų Lietuvos partizanų srities vadu. 1956 metais Kaune A. Ramanauskas ir jo žmona buvo suimti, po metų nuteistas mirties bausme.

Minint jo šimtąsias mirties metines, Seimas kitus metus ketina paskelbti Adolfo Ramanausko-Vanago metais.

Internete plinta dar vienas skandalingas R. Vanagaitės pareiškimas. R. Vanagaitė Rusijoje pareiškė, kad vienintelis būdas stabdyti emigraciją ir išsaugoti Lietuvą – ją turėtų okupuoti Vladimiras Putinas (R. Vanagaitės pareiškimas – nuo 11.50 min.).

 

„Čia yra ohoho! Nesitikėjau, kad atsakymas bus toks stiprus ir griežtas. Ir taip subyra Rūtos kruopščiai statyti kortų nameliai. Mano pagarba „Almai Litterai“ ir, kaip suprantu, reikia skubiai sėsti ir rašyti, nes tuščias lentynas tai reikia užpildyti“, – socialiniame tinklalapyje šią situaciją komentavo A. Tapinas. Jis leidykloje „Alma littera“ taip pat leidžia savo knygas.

Diskreditavo A. Ramanauska-Vanagą

„Kai dar rašiau knygą „Mūsiškiai“, peržiūrėjau A. Ramanausko-Vanago bylą. Ne visą 20 tomų, bet dalį jos, ir radau labai įdomių dalykų. Vienas iš jų – 1940 metais, atėjus rusams į Lietuvą, per pirmą sovietinę okupaciją, A. Ramanauskas-Vanagas pasirašė bendradarbiavimo sutartį su NKVD. Jis tapo NKVD agentu ir jis pats tą pripažįsta. Toliau nedirbo, bet yra užfiksuota, kad jį įtikino ir jis pasirašė su KGB sutartį. Antras faktas – jei pažiūrėsite į jo paskutines kalbas prieš jį nuteisiant, tai yra ištisos liaupsės komunizmui. Ir gali sakyti, kad kankino ar ką, bet niekas jo nekankino. Kai sakė teisme paskutinę kalbą apie tai, kaip buvo suklaidintas, nors ir tikėjo komunizmo idealais, [kalbėjo, kad] jį suklaidino metodai, kokiais tie idealai yra įgyvendinami, ir jis labai apgailestauja. Jei jo bausmė bus sumažinta, jis ištaisys klaidas ir dirbs komunizmo idealui ir tarybų valdžios labui“, – LRT.lt komentavo R. Vanagaitė.

R. Vanagaitės pasisakymai mums yra nepriimtini ir nesuderinami su „Alma litteros“ leidyklos vertybėmis, todėl nusprendėme nedelsiant nutraukti bendradarbiavimą ir išimti visas „Alma littera“ išleistas jos knygas.

Pasak rašytojos, jis išdavė visus savo bendražygius, visus ryšininkus ir rėmėjus, jų pavardes ir adresus.

„Mačiau sąrašą po jo tardymo – yra 27 žmonės, pas kuriuos jis slapstėsi, ir visi tie žmonės paskui buvo suimti. Nežinau, ar jis buvo silpnavalis, ar palūžęs, bet jis nėra joks didvyris“, – kalbėjo ji.

Nežinau, kas leidykloje per naktį atsitiko

Susisiekus su R. Vanagaite, ši patikino neseniai sužinojusi naujieną ir ne iškart supratusi, dėl ko leidykla ėmėsi tokių veiksmų. Pirmiausia moteris maniusi, kad toks sprendimas priimtas dėl jos pasisakymo, esą Lietuvą nuo emigracijos gali išgelbėti tik ją okupavęs ir sienas uždaręs Vladimiras Putinas.

„Ką tik sužinojau tą dalyką. Buvo sarkastiškai pasakyta tai, ką pasakiau apie sieną, nežinau, kokia čia gali būti reakcija“, – maniusi, kad leidykla taip pasielgė dėl pasisakymo apie V. Putino Lietuvos okupaciją kalba R. Vanagaitė.

Paaiškinus, kad leidykla taip pasielgė dėl jos pasisakymų apie A. Ramanauską-Vanagą, rašytoja nustebo: „Vakar leidykla dalyvavo iškilmingame pristatyme, nežinau, kas čia per naktį atsitiko. Prieš 10 minučių apie tai sužinojau, dar nežinau, ką darysiu, kaip į tai reaguosiu.“

R. Vanagaitė penktadienį BNS taip pat teigė, kad buvo viena autorių, kurios leidykloje išleistos knygos parduodamos geriausiai, todėl sako dar laukianti, kol bus informuota asmeniškai.

„Man tiesiog yra labai liūdna ir netikėta, kad mano biografinė knyga tampa grėsme Lietuvos saugumui. Yra kaip yra. Vėlinės man bus dvigubo liūdesio šventė“, – BNS teigė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Maria wells

Maria wells portretas
Sveiki, mano vardas yra ponia Maria Wells iš lietuvių, ir aš laimingai sutuoktu su šeima. Jau keletą mėnesių aš patyriau finansinę grėsmę ir reikėjo refinansuoti, nes mano sąskaitos buvo ilgai sumokėtos. Aš bandžiau ieškoti paskolų iš įvairių paskolų firmų, tiek įmonių, tiek privačių, tačiau viskas be sėkmės, bankai, kuriuos lankiau, visi sumažino mano kreditą. Bet, kaip Dievas mane palankų, man buvo pristatytas Turkijos Finans Bankas "Dievo maloningas" bendrovė už savo Xmas paskolų programą, kurios kontaktinis numeris buvo +1 (984) 213-1994, uždaroji akcinė bendrovė, turinti akcinį kapitalą, ir man buvo suteiktas asmeninis verslas 2017 m. Lapkričio 8 d. Paskolos suma 400 000,00. Šiandien mano finansinė padėtis atkurta, o dabar mano verslas stabilizuojasi. Ačiū Katelinas už mane pristatydamas į Turkijos Finansų banką ir jums, Stephenui Williamsui, už pagalbą man. Jis yra geras ir Dievą bauginantis žmogus, ir aš meldžiu, kad Dievas giliai jį palaimintų už pagalbą man. Mano patarimas vis

stasys girinis

stasys girinis portretas
vanagaitę reikia reikia nors mėnesiui pasodinti į tokia atkurta nkvd kamera, kartu su kitomis visokiomis valkatom, kaip buvo daroma su partizanais, arba į vienutę, maitinti "balanda", komandiruot ten prižiūrėtojas iš pravieniškių. įgautų naujos patirties, pailsėtų nuo įtempto mokslinio darbo.

...

... portretas
Chm: "Mein Kampf" jau buvo išdrįsta išleist, o KAS išdrįs išleist 'Siono išminčių protokolus' - skaitytume ir LYGINTUME su tuo kaip dabar veikiama... liūdna kad pas mus nesunku rast parsidavinėjančius ir taip svetimiems leidžiančius orgazmą pajust.
VISI KOMENTARAI 93

Galerijos

Daugiau straipsnių