Quantcast

„Alita“ pradeda pirmojo lietuviško viskio gamybą

  • Teksto dydis:

Alkoholinių gėrimų gamintoja „Alita“ (valdoma AB „MV GROUP Production“) ruošia pirmąjį lietuvišką viskį. Anot įmonės atstovų, iš Lietuvoje užaugintų miežių ir miežių salyklo mišinio pagamintas gėrimas bus brandinamas amerikietiško ąžuolo statinėse ir pasižymės unikaliomis skoninėmis savybėmis, suformuotomis mūsų šalies klimato. „Alitos“ viskio distiliavimo meistrai planuoja, kad subrandintas naujasis viskis parduotuvių lentynose pasirodys ne anksčiau kaip 2020 m.

„Viskio žinovai lietuviškos distilerijos laukė jau seniai. Kadangi „Alita“ savo DNR turi užkoduotą pirmavimo geną: pirmoji pagamino lietuvišką putojantį vyną, brendį, alkoholinius kokteilius, nieko nuostabaus, kad būtent jos meistrai dabar pirmieji pradeda lietuviško viskio gamybą“, – teigia viskio ekspertas ir lietuviško viskio idėjos autorius Gintautas Jašinskas, pabrėždamas, kad viskį distiliuoja patys gamyklos meistrai žaliavai naudodami lietuviškus miežius.

Iš specialiai atrinktų miežių ir miežių salyklo mišinio gaminamas viskis buvo išpilstytas į amerikietiško ąžuolo statines, kurias „Alitos“ distiliavimo meistrai į Lietuvą atsigabeno iš JAV. Šiose statinėse anksčiau buvo brandinamas burbonas. Kadangi statinės buvo naudotos amerikietiškam viskiui brandinti, naujajam gėrimui perduodami aromatai bus subalansuoti, viskis nepasižymės stipriu vanilės dominavimu. Gėrimas šiose statinėse Lietuvoje bus laikomas mažiausiai trejus metus.

„Viskio gamybos procesas yra imlus laikui ir savyje turi daug žavesio. Pirma, kiekviena statinė lemia unikalų, kaskart skirtingą rezultatą. Antra, statinės suteikiamų aromatų skvarba priklauso nuo šalies klimato – tai lemia aromato intensyvumą. Todėl visi apsilankę „Alitoje“ galės patys pamatyti, kaip brandinamas viskis: statines planuojame laikyti lauke, specialiai įrengtoje vietoje gamyklos teritorijoje“, – pasakoja  „Alitos“ gamybos vadovas Algirdas Ragelis. Jo teigimu, amerikietiško ąžuolo statinės viskiui suteiks vanilės ir karamelės poskonį, o gėrimo spalva pasižymės gelsvais ir rusvais spalvų tonais.

Prieš beveik 20 metų „Alita“ pirmoji Lietuvoje išpilstė škotišką viskį. Įmonės technologai nuo to laiko konsultavosi su Škotijos gėrimų gamintojais ir kaupė žinias, kurias dabar taiko gamindami pirmąjį lietuvišką viskį. „Tai bus išskirtinai lietuviškas produktas, kuriam naudojamos tik vietinės žaliavos, o visi gamybos procesai – salyklo parinkimas, misos raugimas, distiliacijos – vyksta tik mūsų šalyje. Šis viskis vainikuos „Alitos“ gėrimų krepšelį, kuris pasipildys nuo A iki Z mūsų pačių pagamintu vietiniu produktu“, – sako A. Ragelis.

Anot Algirdo Ragelio, siekiant užtikrinti, kad gėrimas pasižymėtų visomis kokybiškam produktui būdingomis skonio savybėmis bus vykdomos profesionalios degustacijos. Brandintą gėrimą aklos degustacijos būdu vertins profesionalūs „Alitos“ degustatoriai ir nepriklausomi ekspertai. Gamintojai tikisi, kad dalyje statinių viskis subręs ypatingai gerai ir gėrimą bus galima supilstyti į butelius kaip „atskiros statinės viskį“ nurodant statinės numerį. Būtent tokį viskį žinovai visame pasaulyje vertina labiausiai.

„Pastarąjį dešimtmetį pasaulyje viskio pardavimai stabiliai kopia aukštyn, o rinka, kaip ir šalių gamintojų geografija, sparčiai plečiasi. Latvijoje prieš penkiolika metų buvo gamintas viskis, bet tuomet jo pasirodymas rinkoje buvo perdėm ankstyvas, nesulaukė dėmesio – rinkoje jo neliko. Kitame Baltijos krante esančios Švedijos viskis yra puikiai vertinamas ne tik vietinėje rinkoje, bet ir visame pasaulyje. „Alitos“ meistrai tvirtai tiki, kad žengia kartu su laiku įrašydami Lietuvą į pasaulinį viskio atlasą,“ – sako viskio ekspertas Gintautas Jašinskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

orka

orka portretas
Jei viskis bus tokio pačio gerumo, kaip ir brendis, tai ačiū, gerkit patys...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių