Quantcast

„Akmenės cementas“ bylinėjasi su bankais dėl 40 mln. eurų paskolos

Vienintelė Lietuvoje cemento gamybos bendrovė „Akmenės cementas“ bylinėjasi su didžiaisiais šalies bankais dėl prieš dešimtmetį suteiktos paskolos grąžinimo.

Įmonė nuo praėjusių metų rugsėjo derasi su bankais, kad paskolos grąžinimas būtų atidėtas trejiems metams, tačiau susitarimui nepritarė bankrutavusio banko „Snoras“ paskolų portfelį perėmusi bendrovė „Baltijos kredito sprendimai“.

Vilniaus apygardos teismas birželio 15 dieną patenkino „Akmenės cemento“ prašymą ir laikinai uždraudė bankams SEB, „Swedbank“, DNB, „Danske Bank“, „OP Corporate Bank“ ir „Baltijos kredito sprendimams“ nurašyti paskolos lėšas nuo įmonės sąskaitų, išskyrus palūkanas.

Į teismą kreipėsi „Akmenės cementas“, prašydamas įpareigoti bankus laikytis paskolos sutarties sąlygų, jos grąžinimo terminų, kurie buvo pakoreguoti, gegužės pradžioje pasirašius sutarties pakeitimus.

„Akmenės cemento“ generalinis direktorius Artūras Zaremba BNS sakė, kad ginčas vyksta dėl paskolos grąžinimo pratęsimo - esą iš pradžių buvo sutarta dėl paskolos pratęsimo ir grąžinimo sąlygų, tačiau vėliau bankai persigalvojo.

„Ginčo esmė yra ta, kad 6 bankai turi pasirašę tarpusavio sutartį, mes ilgą laiką derėjomės ir lyg vieni kitus supratome ir susitarėme dėl sutarties pratęsimo, bet kažkokios jų vidinės problemos, dėl ko jie negalėjo to pasiūlymo, kuris mums buvo pateiktas, galutinai realizuoti. Dabar turime tokį ginčą, bet tikiuosi, kad jis pasibaigs sėkmingais, nes bendrovė ir bankai sugaišo daug laiko, ieškodami sąlyčio taškų. Viskas lyg buvo tvarkoje, bet paskui tas pasiūlymas buvo atšauktas“, - BNS pasakojo A.Zaremba.

Anot jo, suderėtam pasiūlymui dėl neįvardijamų priežasčių nepritarė „Baltijos kredito sprendimai“. Pastarosios ir Liuksemburgo fondų įsigytą „Snoro“ paskolų portfelį administruojančios Norvegijos kapitalo kreditų vadybos įmonės „Lindorff“ Baltijos šalių bankų paskolų portfelių valdymo vadovas Šarūnas Nedzinskas BNS sakė negalintis komentuoti situacijos.

2007 metų gegužę SEB, „Swedbank“, DNB, „Danske Bank“ ir „Snoras“ pasirašė paskolos sutartį su „Akmenės cementu“. Vėliau dėl krizės paskolos suma buvo koreguojama ir, pasak A.Zarembos, galiausiai ilgalaikė ir trumpalaikė paskolos siekė apie 53 mln. eurų.

2010 metais prie bankų konsorciumo prisijungė tuometinis „Pohjola Bank“ (dabar „OP Corporate Bank“). Paskola, pasak A.Zarembos, buvo pradėta grąžinti 2014-aisiais, kai buvo baigtas naujos gamybos linijos projektas.

„Sutartis pasibaigė praėjusių metų rugpjūčio pabaigoje ir nuo tada ilgą laiką ieškojome sąlyčio taškų, nes sumos pakankamai didelės, bendrovei yra svarbu turėti sutartį su bankais“, - kalbėjo A.Zaremba.

Jo teigimu, paskolos, kurios likutis 2016 metų pabaigoje siekė apie 43 mln. eurų, grąžinimo terminą siekiama pratęsti trejiems metams - šiemet būtų grąžinta 3,3 mln. eurų, o 2018-2019 metais - po 4,4 mln. eurų. Po to su bankais vėl būtų deramasi dėl naujo paskolos grąžinimo grafiko ir sąlygų.

Nauja 110 mln. eurų vertės gamybos linija „Akmenės cemente“ pradėjo veikti 2014-ųjų pabaigoje. Projektas įgyvendintas bendrovės lėšomis ir gavus šešių bankų sindikuotą paskolą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių