Quantcast

„ACME grupėje“ tebegyva studentiška dvasia

"ACME grupės" pradžia – energingų studentų ketvertukas mažame Kauno senamiesčio biure.

"ACME grupės" pradžia – energingų studentų ketvertukas mažame Kauno senamiesčio biure. Po paskaitų jaunuoliai ieškojo papildomos veiklos ir tada nė nesvajojo, kad jų įkurta įmonėlė išaugs į tarptautinę bendrovę su šimtamilijonine apyvarta.

Bizūnu nemojuoja

"ACME grupės", kaip ir jos valdomų įmonių, biure retai kuris darbuotojas vilki kostiumą, baltus marškinius, ryši kaklaraištį. Įmonės direktorius ir vienas savininkų Tomas Palšis žurnalistus irgi pasitiko mūvėdamas džinsus, vilkėdamas sportiniais marškinėliais. "Na, gėlėtų šortų, šlepečių gal ir netoleruotume, – nusišypsojo jis, kai pasidalijome pastebėjimais apie laisvą aprangos stilių įmonėje. – Bet aprangai dėmesio neskiriame, į darbą žmonės ateina vilkėdami kaip nori. Vieniems mielesnis kostiumas, kitiems – marškinėliai, svarbiausia tai, ką žmogus nuveikia, o ne kaip atrodo."

Nors 25 įmones vienijančios bendrovės konsoliduota apyvarta per metus – 700 mln. litų, ji patenka į stambiausių Lietuvos bendrovių sąrašus, čia tebegyva laisva studentiška dvasia, kuri tvyrojo, kai įmonės kolektyve tebuvo keturi studentai.

"Nesame diktatoriško valdymo šalininkai, neperėmėme korporacijoms būdingo griežto protokolinio valdymo, vengiame ilgai trunkančių kalbų susirinkimuose. Pasitikime žmonėmis ir suteikiame jiems laisvę. Tai pasiteisina ir, manau, būtent žmonės yra viena pagrindinių mūsų sėkmės priežasčių", – kalbėjo T.Palšis.

Pradžia – atvirukai ir kasetės

T.Palšis sakė esąs pakviestas dalyvauti šiandien vyksiančioje Vilniaus universiteto Kauno humanitarinių mokslų fakulteto (VU KHF) mokslo metų pradžios šventėje. "Studentams sakysiu, kad ir Lietuvoje galima nuveikti labai daug, tik reikia noro", – kalbą ruošė "ACME grupės" vadovas.

VU KHF yra T.Palšio ir jo bendražygių įkurtos bendrovės ištakos. "Norėjome ne tik studijuoti, bet ir užsiimti įvairia studentiška veikla. Pirmiausia įkūrėme studentų atstovybę, kuri rengdavo diskotekas, įvairias studentiškas šventes. Paskui nusprendėme kurti verslą. Dekanas mums suteikė nedideles patalpas netoli universiteto. Ten ilgai po to buvo mūsų įmonės biuras", – prisimena T.Palšis.

Iš pradžių studentai rengė tuo metu labai populiarius anglų kalbos kursus. "Paskui susidėjome po 280 JAV dolerių – tais laikais mums gana didelius pinigus – ir įsigijome kompiuterį. Juo maketavome atvirukus, kalendoriukus", – pasakojo "ACME grupės" direktorius.

Po to jaunuoliai ryžosi plaukti į platesnius verslo vandenis. Prieš du dešimtmečius Lietuvoje rinka dar tik formavosi, buvo labai mažai užsienio bendrovių atstovybių. "Buvo galima importuoti padangas, kavą, nes tada buvo pilna verslo nišų, bet pasirinkome mums artimą sritį. Kreipėmės į BASF kompaniją, o ji kaip tik ieškojo atstovų savo produkcijai. Taip pradėjome prekiauti garso kasetėmis. Iš pradžių neturėjome jokio supratimo apie muitus, kitus svarbius verslo dalykus, bet visko išmokome", – kalbėjo T.Palšis.

Vietoje nestovėjo

Vėliau T.Palšis su savo bendražygiais sumanė patys imtis gamybos, nes konkurencija tarp prekiaujančiųjų atvežtinėmis kasetėmis vis didėjo. ACME įsigijo kasečių gaminimo stakles ir pradėjo gaminti garso bei vaizdo kasetes.

Bendrovė viena pirmųjų Lietuvoje įžengė ir į kino filmų platinimo verslą – pasirašė sutartis su "Sony Pictures", "Warner Bros", "Summit Entertainment", kitomis kino kompanijomis, nuomojosi tuomečių kino teatrų "Trestas", "Planeta" patalpas. Filmų platinimu "ACME grupė" užsiima ir dabar.

Baigiantis kasečių erai "ACME" pasuko į informacinių technologijų įrangos verslą, buvo įkurta įmonė "ACC Distribution". "Teko konkuruoti su gigantais, užsienio kapitalo įmonėmis. Vis dėlto drąsa, darbuotojų pasišventimas davė rezultatų. Iš pradžių prekiavome kompiuterių korpusais, tuo metu tik jie mums buvo įperkami. Paskui plėtėme asortimentą, vis labiau įsitvirtinome rinkoje. Mūsų koziris prieš galingas užsienio kompanijas buvo lankstumas ir kitoks, platesnis, požiūris į partnerius", – kalbėjo T.Palšis.

Dabar "ACME grupės" įmonės ne tik sėkmingai dirba Lietuvoje, bet ir yra informacinių ir telekomunikacijų technologijų įrangos gamybos lyderės Armėnijoje, Gruzijoje. "ACME grupė" yra įsteigusi įmones arba prekiauja savo produkcija Latvijoje, Estijoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje.

T.Palšis akcentavo, kad versle svarbu ne tik drąsūs sprendimai, mokėti rasti verslo nišą, bet ir pajusti, kada laikas pakeisti veiklos pobūdį. "Žinau ne vieną atvejį, kai sėkmingai pradėjęs veiklą verslininkas sužlunga, nes laiku nepakeičia krypties. Ypač tai svarbu informacinių technologijų srityje, kur viskas keičiasi labai greitai ir svarbu suspėti su naujovėmis", – patirtimi dalijosi T.Palšis.

Pasitiki žmonėmis

Šiemet "ACME grupė" šventė 20 metų veiklos jubiliejų. Per šį laikotarpį mažai keitėsi kolektyvo branduolys. "Turime daug žmonių, kurie dirba nuo pat kompanijos įkūrimo pradžios. Stengiamės, kad jie būtų motyvuoti ir patys savo iniciatyva, o ne nurodymais iš viršaus siektų rezultatų", – tvirtino T.Palšis.

Pasak jo, įmonėse nėra griežtų darbo valandų. "Niekas neseka, nei kada žmogus ateina ar išeina, visi žinome savo užduotis ir patys planuojame laiką. Niekas nebaudžiamas už klaidas, bet skatinamas iš jų mokytis. Pasitikėjimas darbuotojais yra dar viena sėkmingos mūsų veiklos priežasčių", – mano pašnekovas.

Sėkmingai gyvuojančios įmonės vadovas įsitikinęs, kad būtina išsaugoti jaunatvišką kolektyvo dvasią. "Siekiame būti jauni ne amžiumi, bet siela. Tada būni atviras naujovėms, drąsus ir žengi į priekį. Tad ir jaunimui linkėčiau drąsos. Mes nebijojome to, ko nemokėjome ar nežinojome, tiesiog rūpinomės tuo, ką darome", – sakė T.Palšis.


"ACME grupės" įmonės

"ACME Europe". Viena didžiausių kompiuterių priedų, smulkios buitinės technikos ir apšvietimo sprendimų gamintoja Rytų ir Centrinėje Europoje.

"ACC Distribution" (iki 2013 m. – "ACME Kompiuterių" komponentai). Didžiausia ACME grupės įmonė. Veiklos kryptis – didmeninė prekyba IT , kompiuterine technika, programine įranga, audio-, foto-, videoprekėmis ir buitinės technikos produktais.

"ACME Film". Oficialus "SONY Pictures", "Warner Bros", "Summit Entertainment", "Lakeshore Pictures", "Lions Gate", "Studio Canal" ir kitų kino studijų atstovas. Platina filmų teises kino teatrams, televizijoms.

"AVAD Baltic". Oficialus pasaulyje dominuojančio technologijų prekės ženklo "Apple" atstovas Baltijos šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AK

AK portretas
Kiek kainuoja "Įmonių pulsas"?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių