Quantcast

„Achema“ visu pajėgumu pradės veikti spalį

  • Teksto dydis:

Koncernui "Achemos grupė" priklausanti didžiausia dujų vartotoja Lietuvoje, Jonavos trąšų gamintoja "Achema" visu pajėgumu pradės dirbti spalį, sako koncerno vadovas
"Valdyba priėmė sprendimą, kad gamykla pilnu pajėgumu pradės dirbti nuo spalio, ketvirtąjį ketvirtį (...). Tokį sprendimą lėmė ir remontas, ir komerciniai dalykai. Priimtas geriausias gamyklai sprendimas", - BNS sakė "Achemos" valdybos pirmininkas ir koncerno generalinis direktorius Romualdas Žadeika.

Liepos pradžioje dėl nepalankios dujų kainos, rinkos aplinkybių bei planinio remonto sustabdyta dalis "Achemos" gamybos pajėgumų - vienas iš dviejų amoniako cechų, kogeneracinė jėgainė, perpus sumažinta karbamido gamyba. "Achemos" generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas tuomet BNS sakė, kad sprendimas stabdyti dalį gamybos priimtas, siekiant sumažinti nuostolius. Anot jo, pasiekus susitarimą su Rusijos dujų koncernu "Gazprom", būtų svarstoma gamybą atnaujinti.

R.Žadeika antradienį BNS sakė, kad "Achema" vis dar neturi raštiško susitarimo su "Gazprom" dėl dujų kainos. Pasak jo, vis dar yra žodinis susitarimas dėl mažesnės kainos.
"Mano turimais duomenimis, nebuvo su kuo derėtis, nes žmogus iš "Gazprom", kuris su mumis turėjo kalbėtis, atostogavo. Tikiuosi, kad dabar reikalai pajudės", - BNS sakė koncerno vadovas.

R.Žadeika anksčiau yra sakęs, kad, jo nuomone, suderėta kaina yra ne prastesnė nei "Lietuvos dujoms" "Gazprom" taikoma kaina - tai yra 20 proc. mažesnė.

Anksčiau "Achema" už dujas "Gazprom" mokėjo 470 JAV dolerių, o jos konkurentai - 350-360 JAV dolerių. Dujas iš "Gazprom" įmonė perka tiesiogiai - ji turi iki 2016 metų galiojančią sutartį. Pernai "Achema" suvartojo apie 1,1 mlrd. kubų dujų, o 2012 metais - 1,45 mlrd. kubų.

"Achema" gamina azoto trąšas, amoniaką, azoto rūgštį, metanolį, karbamido formaldehido dervas, klijus ir kitus chemijos produktus. Pernai įmonė uždirbo 5,311 mln. litų audituotojo grynojo pelno - 12 kartų mažiau nei užpernai (64,1 mln. litų), jos pajamos sumažėjo 24 proc. iki 1,763 mlrd. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių