Quantcast

ŽŪM dėl „vaučerių“ žada kreiptis į EK: atsakymo tikisi per pusmetį

Šiuo metu dėl planuojamos įgyvendinti e. kuponų (vaučerių) programos rengiami derinimo su Europos Komisija (EK) dokumentai, kuriuos tikimasi išsiųsti dar vasarį, Eltai patvirtino Žemės ūkio ministerija (ŽŪM).

Kaip informavo ŽŪM, atsižvelgiant į tai, kad pagal valstybės pagalbą reglamentuojančius ES teisės aktus parama gali būti teikiama tik iš anksto apie ją pranešus EK ir gavus iš jos pritarimą, vaučerių programa bus pradėta įgyvendinti tik gavus EK pritarimą.

„EK nepritarus projektui, planuojama, kad toliau šis klausimas bus sprendžiamas Vyriausybėje, tačiau ŽŪM, atsižvelgdama į trumpos (maisto. – ELTA) grandinės principą, jau šiandien skatina žemės ūkio maisto gamintojus kooperuotis, atidaryti parduotuves ir teiks paramą smulkioms prekybos maisto produktais vietoms steigtis ar plėstis“, – teigiama Eltai atsiųstame ministerijos komentare.

Nuo kovo 4 d. ūkininkai bus kviečiami teikti paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros programos (KPP) 2014-2020 m. priemonės „Bendradarbiavimas“ veiklos sritį „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu“. Iš viso tam skirta 2,9 mln. eurų lėšų. Vienam projektui bus galima gauti iki 120 tūkst. eurų.

Taip pat į trumpąsias tiekimo grandines šį pavasarį bus kviečiami įsitraukti ir smulkieji ūkininkai bei gamintojai, nuo kovo pradžios galėsiantys vienu metu pretenduoti į dvi paramos priemones vienu metu. Iki šiol tokios galimybės ūkininkai neturėdavo.

Siekiantys investuoti į žemės ūkio valdas projektui galės gauti iki 50 tūkst. eurų. Iš viso investicijoms įgyvendinti skirta 25 mln. eurų paramos lėšų.

Didžiausia išmokos suma, kurią galės gauti smulkieji ūkininkai verslo planui įgyvendinti, – 15 tūkst. eurų. Šiam paraiškų priėmimui skirta 10 mln. eurų ES ir valstybės paramos.

Nepaisant to, kad, kaip informavo ŽŪM, projekto derinimas su EK užtrunka nuo 4 iki 6 mėnesių, vaučerių bandomoji sistema, planuojama, pradės veikti jau nuo liepos 1 d.

Kaip ELTA jau rašė, nuo liepos turinti įsigalioti vaučerių sistema suteiks galimybę ikimokyklinio amžiaus vaikus auginančioms šeimoms pigiau įsigyti maisto produktų.

Vadinamųjų vaučerių pagalba minėti pirkėjai gautų 20 proc. nuolaidą nuo vaučerio vertės ūkininkų produkcijai smulkiose prekybos vietose.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas yra sakęs, kad leidimas pirmiausia maisto kuponais naudotis šeimoms, turinčioms ikimokyklinio amžiaus vaikų, gal ir teisingas, tačiau sprendimas už juos leisti pirkti tik iš smulkiųjų verslininkų nėra geras. Jo teigimu, asociacija pasisako už lygias konkurencines sąlygas visam verslui ir visiems vartotojams. Planuojamą sistemą kritikuoja ir kai kurios ministerijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių