Quantcast

Vyriausybei siūloma riboti elektros importą iš nesaugių jėgainių

  • Teksto dydis:

Vyriausybei siūloma pritarti piliečių iniciatyvai drausti pirkti nesaugiose užsienio jėgainėse pagamintą elektrą. Jei toks sprendimas būtų priimtas, Lietuva neįsileistų elektros iš Astravo atominės elektrinės (AE), o ateityje, jei būtų pastatyta, - ir iš Karaliaučiaus AE.

Ministrų kabinetas trečiadienį pasitarime svarstys Energetikos ministerijos parengtą nutarimo projektą, kuriuo siūloma pritarti iniciatyvinės piliečių grupės parengtam Elektros energetikos sistemos bei elektros energijos rinkos apsaugos įstatymo projektui.

„Baltarusijoje Astrave statoma, o Karaliaučiaus srityje - pradėtos statyti, laikinai sustabdytos, tačiau vis dar planuojamos užbaigti branduolinės elektrinės kelia grėsmę Lietuvai, pažeidžia Branduolinės saugos konvencijos principą, reikalaujantį derinti aikštelių branduolinėms jėgainėms statyti parinkimą su kaimyninėmis valstybėmis ir įvertinti jų poveikį bei galimą žalą kaimyninių valstybių žmonėms, gamtai ir urbanistinei aplinkai“, - rašoma ministerijos dokumente.

Gavęs Vyriausybės sprendimą dėl įstatymo projekto, jį toliau svarstys Seimas. Daugiau kaip 50 tūkst. piliečių, remiančių projektą, parašų surinko opozicijoje esančių konservatorių iniciatyvinė grupė.

Pernai birželį Vyriausybė pritarė elektros, pagamintos Astravo AE ir kitose trečiose šalyse, embargo planui, pagal kurį jos importas į Lietuvą, o kartu ir į kitas ES šalis, bus ribojamas per elektros biržos „Nord Pool“ Lietuvos zoną.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas gruodį BNS teigė, kad Lietuva ir toliau reikalaus, kad Astravo AE statyba vyktų skaidriai, o Lietuvos pozicija dėl Baltarusijoje statomos jėgainės netaps derybų objektu, su Rusija ir Baltarusija kalbantis dėl atsijungimo nuo BRELL elektros sistemos.

50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo AE nuolat įvyksta įvairūs incidentai, kurie Lietuvai kelia abejonių dėl jėgainės saugumo. Jėgainėje bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2019-aisiais, o antrąjį – 2020 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kur saugu

o kur saugu portretas
turbut spres atominis rokutis...

Anonimas

Anonimas portretas
tai,kad savo saugią sunaikinot ir itvogė kubilius su savo draugeliu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių